23948sdkhjf

IRU:s nya klimatvision

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

IRU har nu presenterat ny vision för transportsektorns minskade klimatpåverkan - bland annat ska busstrafik prioriteras.

När den internationella vägtransportorganisationen IRU nästa vecka inleder sin världskongress föreslås alla församlade delegater säga ja till en ny vision kring vägtransportsektorns roll för minskad klimatpåverkan fram till 2050. I det dokument som sänts ut inför kongressen tar IRU flera viktiga aspekter för att transportsektorn ska kunna bidra till fastlagda politiska mål i energi- och klimatfrågor.

IRU hänvisar i vision till de gemensamma klimatmålen från klimatkonferensen i Paris och som innebär vi ska begränsa temperaturförändringen till 2 °C, men bör sträva efter att hålla den under 1,5 °C.

 IRU betonar att den samlade vägtransportsektorn har både vilja och kunskap att nå målen men att de åtgärder som industri och företag vidtar måste kompletteras med kraftfulla åtgärder från politiska beslutsfattare och myndigheter världen över.

 Stöd till forskning och utveckling, regelverk och villkor som premierar klimatsmarta fordon och större fordon, en positiv syn på alla typer av biodrivmedel och politiska åtgärder för att göra busstrafiken attraktiv och effektiv för att locka fler resenärer att ställa den egna bilen är åtgärder som IRU pekar ut som viktiga för att den samlade vägtransportsektorn ska kunna nå de ambitiösa klimatmålen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Olaglig upphandling i Göteborg

Arkiv

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.138