23948sdkhjf

Stor BRT-order till Volvo

Volvo Bussar har i en offentlig upphandling med operatörerna Fanalca/Transdev och Somos K fått uppdraget att leverera 700 stadsbussar till Bogota i Colombia.

Ordrarna på totalt 700 Volvo-bussar är resultatet av en större upphandling i Bogota där 1441 bussar köps in till stadens BRT-system, Transmilenio. Volvo har deltagit som partner till operatörerna Fanalca/Transdev och Somos K, som båda blivit tilldelade kontrakt.

Bussarna ska trafikera Transmilenio, Bogotas BRT-system (Bus Rapid Transit). Ordrarna är de största för Volvo på tio år i Sydamerika och bekräftar företagets ledande position inom BRT-segmentet.

De 700 Volvo-bussarna är chassier av modellen Volvo B340M, 298 st är ledbussar och 402 är dubbelledbussar, med 12 litersmotor och med plats för 160 respektive 250 passagerare. Chassierna ska karosseras av Superpolo och leveranserna startar i mars 2019.

Bogota ersätter Euro II och Euro III bussar med nya bussar som möter de strängare utsläppskraven Euro V. I samband med bytet till Euro V bussar utökar den colombianska huvudstaden också kapaciteten i BRT-systemet med omkring 30 procent genom att införa fler dubbelledade bussar.

– Vår lösning med högkapacitetsbussar Euro V som försetts med partikelfilter innebär en minskning vad gäller lokala utsläpp med hela 96 procent jämfört med dagens Euro II bussar, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar. Han fortsätter:

– BRT-bussar Euro V med partikelfilter är en väl beprövad lösning som möter kraven på hållbarhet ur alla aspekter – miljömässigt, ekonomiskt och socialt.

Ledbussar och dubbelledbussar som trafikerar BRT-system såsom Transmilenio är en beprövad lösning för att att öka effektiviteten och hållbarheten i kollektivtrafiken i stora städer. De snabbar upp förflyttningen av passagerare, minskar utsläppen per passagerare och innebär lägre kostnader för operatörerna.

Sedan 2001 har företaget levererat fler än 2300 stadsbussar till Bogotas BRT-system. I flottan ingår närmare 360 av företagets hybridbussar, Volvo 7900 Hybrid, som utgör den största flottan av elektrifierade bussar i Sydamerika.

Volvo Bussar har arbetat länge med BRT-system och uppger själva att de är  marknadsledande i Latinamerika. Företaget har, inklusive den senaste ordern, levererat fler än 5000 bussar till BRT-system i Curitiba (Brasilien), Bogotá (Colombia), Guatemala City (Guatemala), Mexico City (Mexico), Santiago de Chile (Chile) och San Salvador (El Salvador).

Upphandlingskontrakten mellan Transmilenio och operatörerna tecknas 16 november.

Nyfiken på en annan svensk fordonstillverkare som även de fått en stororder på bussar till Bogotá? Klicka HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062