23948sdkhjf

Turismen viktigt lok för Jämtland

Trots en mindre nedgång från förra året är det ett starkt konjunkturläge i Jämtland – det visar senaste statistiken som också pekar ut turismen som ett viktigt lok för länet.

7 november presenterar Norrlandsfonden Konjunkturbarometern i samarbete med SCB.

– Konjunkturindex för Jämtland visar på +27, vilket är starkare än normalt. Turismen är stark samtidigt som byggbranschen och industrin tuffar på bra, säger Katja Lepola, Norrlandsfonden. Hon fortsätter:

– Läget är starkare än normalt i samtliga norrlandslän. Jämfört med det mycket starka läget vid förra årets barometer noteras en liten nedgång för hösten 2018 som väntas tas igen till våren. Efter en kraftig uppgång från ifjol är det nu högkonjunktur i byggbranschen men även verkstadsindustrin har klivit in i högkonjunkturen och har det starkaste konjunkturläget sedan 2007.

Konjunkturen för turistnäringen i Jämtland har förbättrats och ligger nu på gränsen för högkonjunktur. Såväl fakturering som antal anställda har en mycket positiv utveckling och förväntas fortsätta öka. En stor majoritet av företagen räknar också med en förbättrad lönsamhet under den kommande tolvmånadersperioden. Mer än hälften av företagen räknar med att konjunkturläget förstärks ytterligare medan nästan inga räknar med en försämring.

– En faktor som kan hämma tillväxten är dock att många av företagen inom turismnäringen rapporterar att det är brist på personal, säger Katja Lepola.

FAKTA/Konjunkturbarometern för Norrland

Barimetern bygger på en postenkät till cirka 1 000 företag inom följande huvudbranscher: industri, byggverksamhet, sällanköpshandel, bilhandel, transport & logistik, fastighetsverksamhet, företagstjänster, IT-tjänster samt turism. Här har RT-Forum valt att enkom plocka ut det som gäller för turismen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266