23948sdkhjf

Elektrisk färja Helsingborg-Helsingör

Första fossilfria fartygen på internationellt vatten går nu i trafik på Öresund – en investering på 120 miljoner har gjort eldrift till sjöss möjlig.

9 november invigde ForSea sin första högintensiva batteridrivna färjelinje mellan Helsingborg och Helsingör. Företagets teknologi gör dem till en av de absolut mest progressiva aktörerna inom hållbar utveckling inom den marina sektorn även om det finns andra aktörer som också är inne på eldrift. Dock är det så att linjen mellan Helsingborg och Helsingör är sällsynt lämplig för eldrift: Sträckan är inte så lång, runt 6 km, och fartyget stannar i hamn under en dit då folk och fordon debarkerar och embarkerar. En tid som utnyttjas för laddning.

Med den officiella invigningen har ForSea nått en milstolpe i vår gröna strategi. Genom att bygga om Aurora och Tycho Brahe till batteridrivna båtar och segla på enbart grön el så bidrar vi inte bara till en förbättrad och lugnare miljö i Öresund men vi reducerar också våra relativa utsläpp av svaveldioxid, koldioxid och partiklar med 65 procent. Det visar att man med stor beslutsamhet och vilja till att investera kan nå stora mål – speciellt när det gäller miljön. När det gäller batteriernas styrka så kan man enkelt säga att batterierna är lika starka som 70 elektriska bilar, säger Johan Röstin, vd på ForSea.

Investeringen i Tycho Brahe och Aurora är ForSeas största enskilda investering någonsin. INEA, som är EU:s förvaltningsorgan för innovation och nätverk har stöttat projektet med cirka 120 miljoner kronor. Projektet är på flera sätt banbrytande inom den maritima världen och ett sätt för ForSea att visa sin höga ambitionsnivå.

Detta är ett pionjärprojekt och våra medarbetare och samarbetspartners har gjort en fantastisk insats för att få teknologin att fungera effektivt. Både våra ägare och INEA har genom hela förloppet backat upp och haft tillit till projektet. Att vi idag har representanter från både Danmarks och Sveriges regering samt Nordiska rådet för att förrätta invigningen visar bara på vikten av vår satsning. Vi menar att näringen måste vara drivande och visa vägen och vi har stark tilltro till framtiden. Vi är laddade, säger Johan Röstin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.006