23948sdkhjf

Kryssning till Klaipeda 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nästa sommars kryssarnyhet är litauiska hamstaden Klaipeda, förunderligt bortglömd av svenska gruppresearrangörer – nu blir det kanske ändring på det.

Sommaren 2019 utökar Birka Cruises sitt långkryssningsprogram med cirka 20 procent, från elva till 13 kryssningar. Hamnstaden Klaipeda i Litauen , en av Europas bäst bevarade hemligheter med världsarvklassad natur, spännande historia och milsvida stränder. Den lär också vara den restaurangtätaste staden i landet med uteserveringar som kantar kanalen. Sandstränderna är milsvida och världsarvsklassade Kuriska näset bjuder på unik natur med sanddyner höga som femvåningshus

Klaipeda har en lång och spännande historia, staden grundades under medeltiden och kom att tillhöra Tyska orden från 1328 under en tid då korstågen mot de alltjämt hedniska litauerna pågick som bäst. 1525 tog hertigdömet Preussen över staden, därefter kom svenskarna med Gustv II Adolf i spetsen och gjorde den svensk under några år mellan 1629 och 1635. Därefter hamnade Klaipeda under namnet Memel under olika tyska härskare fram till  Versaillesfreden 1919 då staden hamnade i Memelområdet som hade en särskild status och inte tillhörde den tyska Waimarrepubliken. 1923 gick det då nyligen självständiga Litauerna in i staden och gjorde den för första gången till sin. 

1939 återtog det då nationalsocialistiska Tyskland staden som blev tysk fram till 1945 då sovjetiska Röda armen gick in och tog över. Därefter var Klaipeda en stad i sovjetrepubliken Litauen som från 1990 åter blev en stad i det självständiga Litauen som då först av de baltiska staterna gjorde upp med den långa sovjetiska överhögheten.

Konstigt nog är resmålet ganska okänt bland svenska gäster, trots närheten. Klaipeda är både prisvärt och intressant med sin historia och unik natur med världsarv, säger Marcus Hammarström, marknadschef Birka Cruises. .

 Ytterligare en nyhet är att rederiet för första gången övernattar på ett resmål:

Vi dygnar i Luleå för att ge resenärerna en möjlighet att se midnattsljuset på riktigt. Sverige är exotiskt också för oss svenskar. säger Marcus Hammarström, 

Sommarens långkryssningar startar tidigare än någonsin med en 2-dygns vårkryssning till Visby 1 maj. Birka Cruises fortsätter dessutom samarbetet med rundresearrangören TEMA med totalt fyra cykel- och vandringskryssningar, bland annat till nyheten Klaipeda. 

 Rederiet utökar dessutom antalet kryssningar till förra årets nyhet Höga Kusten och Vasa samt tyska ön Rügen. Totalt 13 kryssningar och tio resmål ingår i Birka Cruises långkryssningsprogram sommaren 2019. Kryssningarna släpps till försäljning i mitten av december. Vintertid erbjuder rederiet också långkryssningar till tomten i finska Lappland och skidkryssning till Sundsvall.

Kryssningar generellt blir allt populärare bland svenska resenärer. 2018 reste 15 procent fler resenärer än föregående år med Sveriges enda renodlade kryssningsrederi som för femte sommaren i rad slog volymrekord.

FAKTA/Birka Cruises AB

Renodlat kryssningsrederi som är helägt av finska Rederiaktiebolaget Eckerölinjen. Birka har haft några tunga år med röda siffror i resultatet men enträget kämpat vidare och visade positivt resultat 2017: + 14,5 miljoner kronor med en omsättning om 692 miljoner kronor.

Rederiets enda fartyg är M/S Birka, byggd 2004, 177 meter lång och 28 meter bred och har 715 hytter. Islkassen är Super 1A vilket möjliggör trafik ända upp till Bottenviken även på vintern.

Satu Andersson är vd sedan 2013 och intervjuads i Resforum nr 2 - 2018. Hela intervjun finns att läsa HÄR!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flygskatten slopas – men det dröjer

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

Nettbuss julsatsar

Fler Flixbussar till jul

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Arkiv

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Julita Gård vann turistpris

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Back i maskin för Tallink

Mer Stena i Irländska sjön

Norwegian till Rio de Janeriro

Följ spriten som lagras till sjöss

I 200 år uppger Linie Aquavit att de låtit lagra sin Aquavit i fyra månader till sjöss för skapa den lena karaktäristiska smaken – är det en myt eller är det verkligen sant?

Andersson in - Castwall ut

Ta chansen att påverka RT-Forum

Hyggligt bra 2018 för bussresearrangörerna

Det har varit ett bra år överlag för grupp- och bussresearrangörerna - det visar Resforums intervjuer med grupp- och bussresearrangörer.

Billigare buss för äldre

Plus

5 snabba frågor…

Plus

Finland är fantastiskt

Finland ligger nära. Ändå är det få gruppresearrangörer som har landet bortom de stora kuststäderna Helsingfors och Åbo på programmet. Det vill Anders Nord ändra på för Finland är helt enkelt fantastiskt.

Fler tar tåget i jul

Julmarknader i Estland

I år fyller världens äldsta julgranstradition 577 år och snart kommer julgranen att resas för 17:e året i rad på torget i Tallinn när julmarknaden drar igång.

Ekman firade med jättefest

15 november firade branschprofilen Johan Ekman 110 år – med stor galakväll på Grand Hotel Stockholm som inte avslutades förrän 16 november.

Plus

Jag är buss!

Johan Ekman gillar inte att fylla jämnt som just gjort – men han gillar att fira och har därför valt att lyfta andra saker än just sin ålder och slå till med en jättefest på Grand Hotel.

Sänd till en kollega

0.199