23948sdkhjf

Kryssning till Klaipeda 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nästa sommars kryssarnyhet är litauiska hamstaden Klaipeda, förunderligt bortglömd av svenska gruppresearrangörer – nu blir det kanske ändring på det.

Sommaren 2019 utökar Birka Cruises sitt långkryssningsprogram med cirka 20 procent, från elva till 13 kryssningar. Hamnstaden Klaipeda i Litauen , en av Europas bäst bevarade hemligheter med världsarvklassad natur, spännande historia och milsvida stränder. Den lär också vara den restaurangtätaste staden i landet med uteserveringar som kantar kanalen. Sandstränderna är milsvida och världsarvsklassade Kuriska näset bjuder på unik natur med sanddyner höga som femvåningshus

Klaipeda har en lång och spännande historia, staden grundades under medeltiden och kom att tillhöra Tyska orden från 1328 under en tid då korstågen mot de alltjämt hedniska litauerna pågick som bäst. 1525 tog hertigdömet Preussen över staden, därefter kom svenskarna med Gustv II Adolf i spetsen och gjorde den svensk under några år mellan 1629 och 1635. Därefter hamnade Klaipeda under namnet Memel under olika tyska härskare fram till  Versaillesfreden 1919 då staden hamnade i Memelområdet som hade en särskild status och inte tillhörde den tyska Waimarrepubliken. 1923 gick det då nyligen självständiga Litauerna in i staden och gjorde den för första gången till sin. 

1939 återtog det då nationalsocialistiska Tyskland staden som blev tysk fram till 1945 då sovjetiska Röda armen gick in och tog över. Därefter var Klaipeda en stad i sovjetrepubliken Litauen som från 1990 åter blev en stad i det självständiga Litauen som då först av de baltiska staterna gjorde upp med den långa sovjetiska överhögheten.

Konstigt nog är resmålet ganska okänt bland svenska gäster, trots närheten. Klaipeda är både prisvärt och intressant med sin historia och unik natur med världsarv, säger Marcus Hammarström, marknadschef Birka Cruises. .

 Ytterligare en nyhet är att rederiet för första gången övernattar på ett resmål:

Vi dygnar i Luleå för att ge resenärerna en möjlighet att se midnattsljuset på riktigt. Sverige är exotiskt också för oss svenskar. säger Marcus Hammarström, 

Sommarens långkryssningar startar tidigare än någonsin med en 2-dygns vårkryssning till Visby 1 maj. Birka Cruises fortsätter dessutom samarbetet med rundresearrangören TEMA med totalt fyra cykel- och vandringskryssningar, bland annat till nyheten Klaipeda. 

 Rederiet utökar dessutom antalet kryssningar till förra årets nyhet Höga Kusten och Vasa samt tyska ön Rügen. Totalt 13 kryssningar och tio resmål ingår i Birka Cruises långkryssningsprogram sommaren 2019. Kryssningarna släpps till försäljning i mitten av december. Vintertid erbjuder rederiet också långkryssningar till tomten i finska Lappland och skidkryssning till Sundsvall.

Kryssningar generellt blir allt populärare bland svenska resenärer. 2018 reste 15 procent fler resenärer än föregående år med Sveriges enda renodlade kryssningsrederi som för femte sommaren i rad slog volymrekord.

FAKTA/Birka Cruises AB

Renodlat kryssningsrederi som är helägt av finska Rederiaktiebolaget Eckerölinjen. Birka har haft några tunga år med röda siffror i resultatet men enträget kämpat vidare och visade positivt resultat 2017: + 14,5 miljoner kronor med en omsättning om 692 miljoner kronor.

Rederiets enda fartyg är M/S Birka, byggd 2004, 177 meter lång och 28 meter bred och har 715 hytter. Islkassen är Super 1A vilket möjliggör trafik ända upp till Bottenviken även på vintern.

Satu Andersson är vd sedan 2013 och intervjuads i Resforum nr 2 - 2018. Hela intervjun finns att läsa HÄR!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flybmi i konkurs

Galaxy åter i trafik

Många till Albanien 2019

Charterbuss - Vikings bästa

Kristinehamnsbaserade familjeföretaget Charterbuss har korats till Viking Lines bästa svenska researrangör för femte året i rad.

Färre flög under januari

Tel Aviv intar Stockholm

I mars genomförs Tel Aviv Days i Stockholm – en rad möten med fokus på musik, film och litteratur som kan inspirera många gruppresearrangörer.

Nyhetsbrev

TourEst räknar med rekord

Estlands äldsta resemässa, TourEst, genomfördes för 28:e gången 8-10 februari - arrangörerna räknade med minst 30000 besökare eller rent av besöksrekord i år.

Arkiv

Ny lösning för resegarantier

Busstorget 2019 kommer att ta upp en ny enklare möjlighet att hantera resegarantier vid paketresor – en möjlighet som erbjuds alla medlemmar i Sveriges Bussföretag.

Plus

Nytta och kalas i Vetlanda

Snabbare wifi i luften

Stalmeister har lämnat Tallink

SJ – digitalast i Europa

Skidkryssning med läckerheter

15 februari är det premiär för världens första renodlade skidkryssning, Birka SkiCruise – ombord ska resenärerna trakteras med lokalproducerade läckerheter lovar rederiet.

Scandorama prisade i Norge

En av kategorierna i norska priset ”Grand Travek Award” togs hem av svenska Scandorama – priset i kategorin bästa bussresearrangör.

Blixt vann hotellnatten i Tylösand

Det blev Ulrika Blixt från Nysäters Buss i Säffle som vann en gratis hotellnatt när Busstorget genomförs i Tylösand 11-12 april – men det går självklart fortfarande att anmäla deltagande.

Stena Estrid lämnar Kina

Rederiet Stena Lines första nybygge Stena Estrid har lämnat dockan i Avic Weihai Shipyard i Kina – det är den första av totalt fem RoPax-färjor som byggs där åt det svenska redderiet.

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Finnair säkraste flygbolaget

Flygrekord för Norweigian

Mindre regelrytteri – eller?

Hur gick det med Transportstyrelsens ändrade hantering av kör- och vilotidsregelverket som infördes 1 mars 2018? – det redovisas på Busstorget 11-12 april i Tylösand!

Vinn hotellnatt på Busstorget

Ännu finns möjligheten att vinna ett dubbelrum på Hotel Tylösand under branschmötet Busstorget 2019 – men det brådskar, den som vill tävla måste göra det före 11 januari!

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14