23948sdkhjf

Kryssning till Klaipeda 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nästa sommars kryssarnyhet är litauiska hamstaden Klaipeda, förunderligt bortglömd av svenska gruppresearrangörer – nu blir det kanske ändring på det.

Sommaren 2019 utökar Birka Cruises sitt långkryssningsprogram med cirka 20 procent, från elva till 13 kryssningar. Hamnstaden Klaipeda i Litauen , en av Europas bäst bevarade hemligheter med världsarvklassad natur, spännande historia och milsvida stränder. Den lär också vara den restaurangtätaste staden i landet med uteserveringar som kantar kanalen. Sandstränderna är milsvida och världsarvsklassade Kuriska näset bjuder på unik natur med sanddyner höga som femvåningshus

Klaipeda har en lång och spännande historia, staden grundades under medeltiden och kom att tillhöra Tyska orden från 1328 under en tid då korstågen mot de alltjämt hedniska litauerna pågick som bäst. 1525 tog hertigdömet Preussen över staden, därefter kom svenskarna med Gustv II Adolf i spetsen och gjorde den svensk under några år mellan 1629 och 1635. Därefter hamnade Klaipeda under namnet Memel under olika tyska härskare fram till  Versaillesfreden 1919 då staden hamnade i Memelområdet som hade en särskild status och inte tillhörde den tyska Waimarrepubliken. 1923 gick det då nyligen självständiga Litauerna in i staden och gjorde den för första gången till sin. 

1939 återtog det då nationalsocialistiska Tyskland staden som blev tysk fram till 1945 då sovjetiska Röda armen gick in och tog över. Därefter var Klaipeda en stad i sovjetrepubliken Litauen som från 1990 åter blev en stad i det självständiga Litauen som då först av de baltiska staterna gjorde upp med den långa sovjetiska överhögheten.

Konstigt nog är resmålet ganska okänt bland svenska gäster, trots närheten. Klaipeda är både prisvärt och intressant med sin historia och unik natur med världsarv, säger Marcus Hammarström, marknadschef Birka Cruises. .

 Ytterligare en nyhet är att rederiet för första gången övernattar på ett resmål:

Vi dygnar i Luleå för att ge resenärerna en möjlighet att se midnattsljuset på riktigt. Sverige är exotiskt också för oss svenskar. säger Marcus Hammarström, 

Sommarens långkryssningar startar tidigare än någonsin med en 2-dygns vårkryssning till Visby 1 maj. Birka Cruises fortsätter dessutom samarbetet med rundresearrangören TEMA med totalt fyra cykel- och vandringskryssningar, bland annat till nyheten Klaipeda. 

 Rederiet utökar dessutom antalet kryssningar till förra årets nyhet Höga Kusten och Vasa samt tyska ön Rügen. Totalt 13 kryssningar och tio resmål ingår i Birka Cruises långkryssningsprogram sommaren 2019. Kryssningarna släpps till försäljning i mitten av december. Vintertid erbjuder rederiet också långkryssningar till tomten i finska Lappland och skidkryssning till Sundsvall.

Kryssningar generellt blir allt populärare bland svenska resenärer. 2018 reste 15 procent fler resenärer än föregående år med Sveriges enda renodlade kryssningsrederi som för femte sommaren i rad slog volymrekord.

FAKTA/Birka Cruises AB

Renodlat kryssningsrederi som är helägt av finska Rederiaktiebolaget Eckerölinjen. Birka har haft några tunga år med röda siffror i resultatet men enträget kämpat vidare och visade positivt resultat 2017: + 14,5 miljoner kronor med en omsättning om 692 miljoner kronor.

Rederiets enda fartyg är M/S Birka, byggd 2004, 177 meter lång och 28 meter bred och har 715 hytter. Islkassen är Super 1A vilket möjliggör trafik ända upp till Bottenviken även på vintern.

Satu Andersson är vd sedan 2013 och intervjuads i Resforum nr 2 - 2018. Hela intervjun finns att läsa HÄR!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Nyhetsbrev

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Arkiv

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.371