23948sdkhjf

Hybricon siktar på lönsamhet

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fordonstillverkaren Hybricon sänker sin skuldsättning från 16 till 5 miljoner kronor genom bland annat försäljning – målet är att nå lönsamhet

Elbusstillverkaren Hybricon i Umeå har tidigare satsat på volym och då hamnat i ekonomiska problem eftersom företaget jobbar med ny teknik inom elbussegmentet. Nu ska bolaget omformeras med siktet inställt på att nå lönsamhet på sikt. 

Ett första steg på den stigen har avtalat att sälja en begagnad elbuss samt visst lager tillhörande elbussarna till Umeå Kommunföretag. Köpeskillingen uppgår till 7 miljoner kronor och kommer att användas till att amortera lån till Umeå Kommunföretag sam alltså smatidigt köpt den begagnade elbussen. Vidare har Hybricon förhandlat om längre amorteringstid av kvarvarande lån från Umeå Kommunföretag AB samt konvertering av lån i kommande företrädesemission, i syfte att minska framtida utbetalningar. 

Parterna har överenskommit förändring av lånevillkoren enligt följande: 

  •  Begagnad snabbladdad elbuss och del av lager säljs för 7 miljoner kronor exkl. moms. 

  •  Köpeskilling om totalt 7 miljoner kronor kvittas mot del av ingående lån. Moms erläggs kontant mot faktura.  

  •  Kvarvarande lån om 5 miljoner kronor amorteras med 1 miljoner kronor med start 31 mars 2021 och därefter årligen under fyra år med samma förfallodag. Sista amorteringsdag ska genomföras 31 mars 2025. 

  •  Parterna är överens om att ränta utgår enligt gällande stibor med ett tillägg om 2,5 procentenheter. Uppräknad ränta erläggs i samband med amorteringen ovan. 

  •  Affären förutsätter en genomförd företrädesmission om minst 12 MSEK efter emissionskostnader, vilket förutsatt stämmobeslut sker under december månad.  

Ägare med innestående lån om totalt 4 miljoner kronor har för avsikt att konvertera dessa i kommande föreslagen företrädesemission. Totalt så minskar Hybricon sin ingående skuld från 16 miljoner kronor till 5 miljoner kronor genom de nämnda åtgärderna, alltså ovanstående försäljning samt konvertering i företrädesemissionen. I samband med detta stärker Bolaget det egna kapitalet samt minskar framtida utbetalningar. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Nyhetsbrev

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Arkiv

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Nya bussar i Ekerö

Stort engagemang på Busstorget

Årets upplaga av Busstorget samlade inte bara rekordmånga deltagare - det visades också stort engagemang för några av branschens nyckelfrågor som det stora rekryteringsbehovet.

Hopp om fler bussförare

Den svenska bussbranschen behöver rekrytera 7300 förare de närmaste tre åren – branschen hoppas på fler bussförare genom engagerade företag.

Ny Nordenchef

MTR satsar på klottersanering

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135