23948sdkhjf

Dråpslag mot fossilfri busstrafik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Regeringen struntade i branschens kritik tidigare i år - 15 november kom beslutet som innebär ett dråpslag mot fossilfri busstrafik i Sverige.

Regeringen har beslutat om en ändring av förordningen (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen, som träder i kraft 1 juli 2019.

Detta innebär att mer än hälften av de råvaror som i dag används för att producera HVO, PFAD och teknisk majsolja inte längre kommer att räknas som restprodukter. Därmed faller de som användbara råvaror för HVO-tillverkning.

För att kunna producera HVO med fortsatt hög klimatnytta måste producenterna finna nya råvaror. Det torde vara svårt att ersätta dessa stora volymer med andra råvaror. Dessutom skärps lagen om reduktionsplikt nästa år så att låginblandning av HVO i dieselolja måste öka ytterligare.

Sammantaget innebär det här att bristen på HVO 100 kommer att bli än större under 2019.

Sveriges Bussföretag beklagar detta beslut, inte minst med tanke på att den största producenten, Neste säger sig kunna hållbarhetscertifiera PFAD under år 2020. Detta kommer att bromsa upp övergången till helt fossilfri busstrafik i Sverige.

– Sveriges Bussföretag har, när förslaget blev känt, kraftigt protesterat och pekat på att det innebär ett dråpslag för en fossilfri busstrafik. Den nuvarande svenska regeringen har dock inte alls lyssnat på bussbranschens kritik och argument utan valt att genomdriva beslutet, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.  

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

160 på Setraträffen i Vetlanda

Minst 160 personer från bussbranschen kom till den 40:e Setraträffen i Vetlanda - branschträffen pågick i två dagar.

Landskrona helt elektriskt

18 januari invigdes Landskronas nya elbussar med trafikstart lördagen den 19 januari - därmed är stadens kollektivtrafik helt eldriven från och med nu.

EU intresserade av bussbatteristandard

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Skellefteå väljer Hybricon

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Arkiv

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Olaglig upphandling i Göteborg

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Sänd till en kollega

0.141