23948sdkhjf

Stora mindre nyheter

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Allt i Buss presenterade två nyheter i det lättare segmentet när det gäller bussar – det handlar bland annat om en förlängd Sprinter som tar 25 passagerare.

– Den här specialaren till Sprinter är 1,5 meter längre än originalet, och den är förlängd även i hjulbasen vilket gör att bussen behåller proportionerna, säger Tommy Ljungqvist, vd och ägare Allt i Buss i Åseda. Så det syns inte så mycket men den tar alltså 25 passagerare.

Bussen som byggs av polska Autocubi är därmed en stor minibuss. Väl att märka är att alla fordon som får ta fler än nio passagerare klassas som buss och kräver D-körkort. Den extra långa lilla bussen bör kunna bli en storsäljare, enligt Tommy Ljungqvist.

Autocubi är på hugget, företaget har byggt en ny fabrik i Polen och köpt inkråmet till gamla Solbuss som gick i konkurs i Sverige för drygt två år sedan. När det här är klart kommer all tillverkning att ske i Polen.

– Det nya är att nu blir hela stommen i rostfritt stål när all tillverkning sker i den nya fabriken, dem kommer vi att ta in och sälja i Sverige, säger Tommy Ljungqvist.

Bussar av den här storleken blir allt mer efterfrågade enligt Allt i Buss och flera andra aktörer i det mindre bussegmentet: Dels för att de passar bättre där antalet passagerare är färre än i de större städerna, dels för att fordonen också kan köra färdtjänst och annan kombitrafik vilket gör dem till ett flexibelt alternativ.

Iveco har också tagit fram en ny minibuss vilken också fanns hos Allt i Buss på Persontrafik, en buss som kallas Iveco HD.

– Den är nämligen hög vilket gör att den har ett rejält bagageutrymme, säger Tommy Ljungqvist. Och den får vi i tre längder.

Antingen 8,40 meter med 29+1+1 sittplatser, 8,80 meter med 33+1+1 eller 9,40 meter med 35-37 passagerare. Den längsta bussen har en totalvikt på 8,2 ton jämfört med 7,2 ton för Ivecos standardbuss i den här klassen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Nyhetsbrev

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Arkiv

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Nya bussar i Ekerö

Stort engagemang på Busstorget

Årets upplaga av Busstorget samlade inte bara rekordmånga deltagare - det visades också stort engagemang för några av branschens nyckelfrågor som det stora rekryteringsbehovet.

Hopp om fler bussförare

Den svenska bussbranschen behöver rekrytera 7300 förare de närmaste tre åren – branschen hoppas på fler bussförare genom engagerade företag.

Ny Nordenchef

MTR satsar på klottersanering

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123