23948sdkhjf

Stora mindre nyheter

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Allt i Buss presenterade två nyheter i det lättare segmentet när det gäller bussar – det handlar bland annat om en förlängd Sprinter som tar 25 passagerare.

– Den här specialaren till Sprinter är 1,5 meter längre än originalet, och den är förlängd även i hjulbasen vilket gör att bussen behåller proportionerna, säger Tommy Ljungqvist, vd och ägare Allt i Buss i Åseda. Så det syns inte så mycket men den tar alltså 25 passagerare.

Bussen som byggs av polska Autocubi är därmed en stor minibuss. Väl att märka är att alla fordon som får ta fler än nio passagerare klassas som buss och kräver D-körkort. Den extra långa lilla bussen bör kunna bli en storsäljare, enligt Tommy Ljungqvist.

Autocubi är på hugget, företaget har byggt en ny fabrik i Polen och köpt inkråmet till gamla Solbuss som gick i konkurs i Sverige för drygt två år sedan. När det här är klart kommer all tillverkning att ske i Polen.

– Det nya är att nu blir hela stommen i rostfritt stål när all tillverkning sker i den nya fabriken, dem kommer vi att ta in och sälja i Sverige, säger Tommy Ljungqvist.

Bussar av den här storleken blir allt mer efterfrågade enligt Allt i Buss och flera andra aktörer i det mindre bussegmentet: Dels för att de passar bättre där antalet passagerare är färre än i de större städerna, dels för att fordonen också kan köra färdtjänst och annan kombitrafik vilket gör dem till ett flexibelt alternativ.

Iveco har också tagit fram en ny minibuss vilken också fanns hos Allt i Buss på Persontrafik, en buss som kallas Iveco HD.

– Den är nämligen hög vilket gör att den har ett rejält bagageutrymme, säger Tommy Ljungqvist. Och den får vi i tre längder.

Antingen 8,40 meter med 29+1+1 sittplatser, 8,80 meter med 33+1+1 eller 9,40 meter med 35-37 passagerare. Den längsta bussen har en totalvikt på 8,2 ton jämfört med 7,2 ton för Ivecos standardbuss i den här klassen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tre månader till för Hybricon

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

UL rekordökade 2018

Dramatisk ökning av döda i trafiken

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nyhetsbrev

Nobina förvärvar i Danmark

Arkiv

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Axelsson får Miljöpriset 2019

Kenneth Johansson död

Brittiska körkort kan få dispens

Alstom+Siemens stoppas av EU

Plus

5 snabba frågor…

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131