23948sdkhjf

Stora mindre nyheter

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Allt i Buss presenterade två nyheter i det lättare segmentet när det gäller bussar – det handlar bland annat om en förlängd Sprinter som tar 25 passagerare.

– Den här specialaren till Sprinter är 1,5 meter längre än originalet, och den är förlängd även i hjulbasen vilket gör att bussen behåller proportionerna, säger Tommy Ljungqvist, vd och ägare Allt i Buss i Åseda. Så det syns inte så mycket men den tar alltså 25 passagerare.

Bussen som byggs av polska Autocubi är därmed en stor minibuss. Väl att märka är att alla fordon som får ta fler än nio passagerare klassas som buss och kräver D-körkort. Den extra långa lilla bussen bör kunna bli en storsäljare, enligt Tommy Ljungqvist.

Autocubi är på hugget, företaget har byggt en ny fabrik i Polen och köpt inkråmet till gamla Solbuss som gick i konkurs i Sverige för drygt två år sedan. När det här är klart kommer all tillverkning att ske i Polen.

– Det nya är att nu blir hela stommen i rostfritt stål när all tillverkning sker i den nya fabriken, dem kommer vi att ta in och sälja i Sverige, säger Tommy Ljungqvist.

Bussar av den här storleken blir allt mer efterfrågade enligt Allt i Buss och flera andra aktörer i det mindre bussegmentet: Dels för att de passar bättre där antalet passagerare är färre än i de större städerna, dels för att fordonen också kan köra färdtjänst och annan kombitrafik vilket gör dem till ett flexibelt alternativ.

Iveco har också tagit fram en ny minibuss vilken också fanns hos Allt i Buss på Persontrafik, en buss som kallas Iveco HD.

– Den är nämligen hög vilket gör att den har ett rejält bagageutrymme, säger Tommy Ljungqvist. Och den får vi i tre längder.

Antingen 8,40 meter med 29+1+1 sittplatser, 8,80 meter med 33+1+1 eller 9,40 meter med 35-37 passagerare. Den längsta bussen har en totalvikt på 8,2 ton jämfört med 7,2 ton för Ivecos standardbuss i den här klassen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126