23948sdkhjf

Skåne skrotar Jojo - inför återförsäljare

Varje skånsk kommun ska ha en återförsäljare som säljer Skånetrafikens biljetter, det föreslås i ett beslutsunderlag till kollektivtrafiknämnden 30 november.

Det nya förslaget innebär att varje kommun får en fullskalig återförsäljare som kan hjälpa kunder som inte själva vill eller kan köpa biljett på egen hand. Det är en förbättring mot idag där det i vissa kommuner enbart finns ett ombud med begränsat sortiment med förladdade Jojo-kort.

– Nu fokuserar vi återförsäljningen av våra biljetter och satsar på kvalitet framför kvantitet, samtidigt som vi säkrar tillgängligheten i alla Skånes kommuner. Våra resenärer ska kunna känna sig trygga med att de har en återförsäljare i sin egen kommun där de kan få all den hjälp som de behöver, säger Stefan Svalö (S), ordförande för kollektivtrafiknämnden.

Idag har Skånetrafiken två nivåer av återförsäljare. Serviceombud och ombud. Sen 2017 har försäljningen hos de 150 ombuden minskat med över 30 procent och den utvecklingen tros fortsätta under 2019. Förslaget innebär att ombuden tas bort helt. Huvudorsaken till minskad försäljning är den digitala utvecklingen då fler och fler väljer att köpa biljett i Skånetrafikens app. Antalet försäljningsställen kommer alltså att minska medan servicegraden kommer att öka när varje kommun får sin egen återförsäljare.

– Vi tror att det kommer att tas emot positivt av våra kunder. Det har funnits starka önskemål om en utökad service och tillgänglighet och det känns roligt att vi nu kan erbjuda en fullskalig återförsäljare i varje kommun, säger Camilla Bunke, försäljningschef.

Beslutet är rubricerat som säljkanalsstrategi för återförsäljare och tas av kollektivtrafiknämnden 30 november.

FAKTA/Så säljs Skånetrafikens biljetter

  • Idag har Skånetrafiken avtal med 32 fullskaliga serviceombud som har nästan samma kunskap som våra kundcenter. De har samma utrustning och kan sälja alla kort och biljetter.
  • Dessutom har Skånetrafiken cirka 150 Ombud som endast säljer förladdade Jojo-kort av olika slag med en mycket liten försäljning. Dessa finns utspridda i Skåne.
  • I förslaget till ny säljkanalsstrategi för återförsäljare finns bara en nivå av återförsäljare som alla kan sälja hela Skånetrafikens sortiment.
  • En fullskalig återförsäljare ska finnas i varje skånsk kommun – en förbättring mot idag. Under förutsättning att Skånetrafiken kan hitta en butik som vill bli återförsäljare i alla kommuner.
  • Antalet fullskaliga återförsäljare ökar men det totala antalet återförsäljare minskar eftersom nivån som enbart säljer förladdade produkter tas bort.
  • Just nu håller Skånetrafiken på att byta ut sitt gamla biljettsystem med Jojo-kort. Än så länge finns det nya systemet bara i Skånetrafikens app men under 2019 införs fler betalsätt, som nya biljettautomater och ett Skånetrafiken-kort där man kan lägga sina biljetter. I december 2019 stängs systemet med Jojo-kort helt ner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125