23948sdkhjf

Skåne skrotar Jojo - inför återförsäljare

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Varje skånsk kommun ska ha en återförsäljare som säljer Skånetrafikens biljetter, det föreslås i ett beslutsunderlag till kollektivtrafiknämnden 30 november.

Det nya förslaget innebär att varje kommun får en fullskalig återförsäljare som kan hjälpa kunder som inte själva vill eller kan köpa biljett på egen hand. Det är en förbättring mot idag där det i vissa kommuner enbart finns ett ombud med begränsat sortiment med förladdade Jojo-kort.

– Nu fokuserar vi återförsäljningen av våra biljetter och satsar på kvalitet framför kvantitet, samtidigt som vi säkrar tillgängligheten i alla Skånes kommuner. Våra resenärer ska kunna känna sig trygga med att de har en återförsäljare i sin egen kommun där de kan få all den hjälp som de behöver, säger Stefan Svalö (S), ordförande för kollektivtrafiknämnden.

Idag har Skånetrafiken två nivåer av återförsäljare. Serviceombud och ombud. Sen 2017 har försäljningen hos de 150 ombuden minskat med över 30 procent och den utvecklingen tros fortsätta under 2019. Förslaget innebär att ombuden tas bort helt. Huvudorsaken till minskad försäljning är den digitala utvecklingen då fler och fler väljer att köpa biljett i Skånetrafikens app. Antalet försäljningsställen kommer alltså att minska medan servicegraden kommer att öka när varje kommun får sin egen återförsäljare.

– Vi tror att det kommer att tas emot positivt av våra kunder. Det har funnits starka önskemål om en utökad service och tillgänglighet och det känns roligt att vi nu kan erbjuda en fullskalig återförsäljare i varje kommun, säger Camilla Bunke, försäljningschef.

Beslutet är rubricerat som säljkanalsstrategi för återförsäljare och tas av kollektivtrafiknämnden 30 november.

FAKTA/Så säljs Skånetrafikens biljetter

  • Idag har Skånetrafiken avtal med 32 fullskaliga serviceombud som har nästan samma kunskap som våra kundcenter. De har samma utrustning och kan sälja alla kort och biljetter.
  • Dessutom har Skånetrafiken cirka 150 Ombud som endast säljer förladdade Jojo-kort av olika slag med en mycket liten försäljning. Dessa finns utspridda i Skåne.
  • I förslaget till ny säljkanalsstrategi för återförsäljare finns bara en nivå av återförsäljare som alla kan sälja hela Skånetrafikens sortiment.
  • En fullskalig återförsäljare ska finnas i varje skånsk kommun – en förbättring mot idag. Under förutsättning att Skånetrafiken kan hitta en butik som vill bli återförsäljare i alla kommuner.
  • Antalet fullskaliga återförsäljare ökar men det totala antalet återförsäljare minskar eftersom nivån som enbart säljer förladdade produkter tas bort.
  • Just nu håller Skånetrafiken på att byta ut sitt gamla biljettsystem med Jojo-kort. Än så länge finns det nya systemet bara i Skånetrafikens app men under 2019 införs fler betalsätt, som nya biljettautomater och ett Skånetrafiken-kort där man kan lägga sina biljetter. I december 2019 stängs systemet med Jojo-kort helt ner.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tre månader till för Hybricon

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

UL rekordökade 2018

Dramatisk ökning av döda i trafiken

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nyhetsbrev

Nobina förvärvar i Danmark

Arkiv

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Axelsson får Miljöpriset 2019

Kenneth Johansson död

Brittiska körkort kan få dispens

Alstom+Siemens stoppas av EU

Plus

5 snabba frågor…

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13