23948sdkhjf

Stromma räddar konkursbåt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Strömma Turism & Sjöfart (Stromma) har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården på auktionen efter Kulturbåtarnas konkurs. Därmed säkras fartygets framtid för trafik i Sverige, då konkurrerande bud lades av utländsk budgivare. Fartyget ligger i Göteborg och kommer omgående att genomgå en teknisk översyn och få uppgradering av såväl inredningen som utrustning. Med sina rymliga salonger, stora gångbord och generösa soldäck är det ett utmärkt fartyg för skärgårdsutflykter.

Stromma har troligen redan före förvärvet världens största flotta bestående av skärgårdsbåtar från tidigt 1900-tal. Under åren har åtskilliga skärgårdsfartyg räddats undan skrotdöden av företaget.

– Vi har försökt förvärva M/S Nya Skärgården vid minst fem tillfällen under åren. Därför är vi mycket glada över att nu kunna komplettera vår flotta med denna fina skärgårdsbåt. Extra glada är vi förstås över att vi säkrat att hon stannar i Sverige, säger Jan Larsén, vd för Strömma Turism & Sjöfart.

– Vi ser en efterfrågan av fler turer med genuina skärgårdsbåtar, både hos våra kunder och på marknaden i övrigt, så när tillfället att förvärva M/S Nya Skärgården dök upp tog vi förstås chansen. Det är dessutom näst intill omöjligt att hitta intressanta fartyg av denna storlek som dessutom har en spännande historia, säger Peter Henricson, chef Stromma Sverige.

M/S Nya Skärgården är planerad att sättas i trafik i Göteborg under senare delen av våren 2019. Fartyget kommer att komplettera Strommas utbud med nya kvällskryssningar och finnas tillgänglig att hyra för företag och grupper.

Som många skärgårdsbåtar har fartyget en spännande historia - fartyget har trafikerat såväl Norrköping – Valdemarsvik som Stockholm skärgård och Mälaren, liksom Vättern innan hon kom till Göteborg och Bohuslän för trafik på västkusten. Under en period har fartyget varit arbetsfartyg och även lastat sand.

Fartyget är byggt 1915 i Motala, cirka 32 meter långt och 6,5 meter brett och har en kapacitet att ta ombord 165 gäster. När hon sätts i trafik för Stromma kommer Strömma Kanalbolagets emblem att pryda skorstenen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Japanska sovkojer för Stena

På fartygen Mecklenburg-Vorpommern och Skåne, som trafikerar Trelleborg-Rostock, har Stena Line installerat japanska sovkojer – kompakt, prisvärt och dessutom bekvämt, enligt rederiet.

Enklare att tåga till Europa

Turistbussföretagen fick ny styrelse

Resemakar´n vann Guldbussen 2019

Det blev Erik Dahlbom, Resemakar´n i Väst, som vann RK Travel Groups pris Guldbussen 2019 – hederspris gick till Lennart Carlsson, priserna delades ut 21 mars i Göteborg.

Underhållning gratis på Flixbus

Salomon till Busstorget

Johan Salomon, Traveller Buss, kommer till Busstorget i Tylösand - han vill se vilka nyheter fordonsleverantörerna kommer presentera på Busstorget och vill självklart mingla med kollegor i branschen.

Nyhetsbrev

De vann Mellanskärgården

Det blev Blidösundsbolaget som vann kontraktet för sjötrafiken i Stockholms mellanskärgård – det har trafikförvaltningen beslutat 19 mars.

Arkiv

Kocklandslaget mönstrar på

Svenska Kocklandslaget vann VM i Luxemburg i november – nu kommer vinnarrätterna att serveras på Viking Cinderella tillagade ombord av världsmästarna.

Finland i gruppresefronten

Plus

Matnyttig resemässa i Estland

Mässan TourEst hölls för 28:e året i rad i februari.För fackbesökaren är det den årliga mässans första dag som gäller, alltid en fredag.

Junibacken digitaliseras

Ångan är uppe på Vildmarkståget

Ekroth kopplar upp Visit North

Wik till Busstorget

Norwegian har stoppat olycksplanet

Efter den svåra flygolyckan i Etiopien stoppade många flygbolag flygplanstypen Boeing 737 Max 8 - nu har även Norwegian stoppat alla sina 737 Max 8 men börskursen faller.

Flyger totalt klimatkompenserat

Från och med 1 april kommer flygbolaget BRA att klimatkompensera alla utsläpp av växthusgaser som bolaget alla flygplan genererar.

Baljhagen till Busstorget

Andreas Baljhagen, försäljningschef Nord på Volvo Bussar kommer till Busstorget i Tylösand – ett utmärkt tillfälle att träffa människor från branschen, säger han.

Flyget kan lyfta med biodrivmedel

Det händer i Österrike

Rederi Göta Kanal 150 år

Var finns de nya bussförarna?

På Busstorget i Tylösand 11-12 april lyfter Maria Sjölin frågan om vilka som ska bli våra nya bussförare – och det är bråttom, det behövs 7 300 nya förare till 2020.

Unga gillar solosemester

Varannan svensk är öppen för att resa på semestern helt ensam – framför allt är det män och unga som vill resa solo.

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Automatisk bagageinlämning i Visby

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Flybmi i konkurs

Galaxy åter i trafik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123