23948sdkhjf

Stromma räddar konkursbåt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Strömma Turism & Sjöfart (Stromma) har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården på auktionen efter Kulturbåtarnas konkurs. Därmed säkras fartygets framtid för trafik i Sverige, då konkurrerande bud lades av utländsk budgivare. Fartyget ligger i Göteborg och kommer omgående att genomgå en teknisk översyn och få uppgradering av såväl inredningen som utrustning. Med sina rymliga salonger, stora gångbord och generösa soldäck är det ett utmärkt fartyg för skärgårdsutflykter.

Stromma har troligen redan före förvärvet världens största flotta bestående av skärgårdsbåtar från tidigt 1900-tal. Under åren har åtskilliga skärgårdsfartyg räddats undan skrotdöden av företaget.

– Vi har försökt förvärva M/S Nya Skärgården vid minst fem tillfällen under åren. Därför är vi mycket glada över att nu kunna komplettera vår flotta med denna fina skärgårdsbåt. Extra glada är vi förstås över att vi säkrat att hon stannar i Sverige, säger Jan Larsén, vd för Strömma Turism & Sjöfart.

– Vi ser en efterfrågan av fler turer med genuina skärgårdsbåtar, både hos våra kunder och på marknaden i övrigt, så när tillfället att förvärva M/S Nya Skärgården dök upp tog vi förstås chansen. Det är dessutom näst intill omöjligt att hitta intressanta fartyg av denna storlek som dessutom har en spännande historia, säger Peter Henricson, chef Stromma Sverige.

M/S Nya Skärgården är planerad att sättas i trafik i Göteborg under senare delen av våren 2019. Fartyget kommer att komplettera Strommas utbud med nya kvällskryssningar och finnas tillgänglig att hyra för företag och grupper.

Som många skärgårdsbåtar har fartyget en spännande historia - fartyget har trafikerat såväl Norrköping – Valdemarsvik som Stockholm skärgård och Mälaren, liksom Vättern innan hon kom till Göteborg och Bohuslän för trafik på västkusten. Under en period har fartyget varit arbetsfartyg och även lastat sand.

Fartyget är byggt 1915 i Motala, cirka 32 meter långt och 6,5 meter brett och har en kapacitet att ta ombord 165 gäster. När hon sätts i trafik för Stromma kommer Strömma Kanalbolagets emblem att pryda skorstenen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Rekordresultat för SkiStar

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Nyhetsbrev

Badbusstrafik i Trollhättan

Arkiv

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Transdev köper Utö Rederi

Privatägda bolaget Utö Rederi har blivit uppköpt av kollektivtrafikjätten Transdev – Utö Rederi har sin verksamhet i Stockholm södra skärgård.

Biodrivmedel för flyg på gång

Europa kommer att få sin första dedikerade fabriksanläggning för produktion av bioflygdrivmedel – 100 000 ton per år ska kunna tillverkas från 2022 enligt initiativtagarna.

Direkt till skidbackarna i Andorra

Renässans för solresa med buss!

Plus

Fem snabba frågor...

Bussen bättre än tåget

Plus 5 procent för Viking

Svenskarnas intresse för att resa inom Östersjöregionen ökar – Viking Lines statistik visar att sommarbokningarna ökat med 5 procent jämfört med sommaren 2018.

Resebyråer sågar flygbranschen

Strand vd för Visit Stockholm

Många ville döpa Vikings fartyg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154