23948sdkhjf

USA finns i MaaS-fronten

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Kollektivtrafikaktören Transdev har gjort en internationell rapport om trender inom kollektivtrafikbranschen – det visar sig att USA leder MaaS-utvecklingen.

I våras genomförde Transdev en undersökning som visar hur beslutsfattare inom kollektivtrafiken ser på utvecklingen inom branschen de kommande tre åren. Resultatet presenteras nu i en global rapport på svenska, där Sverige jämförs med Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland. Rapporten kan beställas online.

Sedan 2009 genomför Transdev en internationell undersökning som syftar till att bättre förstå kollektivtrafikbranschens behov och utmaningar, samt trafikhuvudmännens förväntningar på de privata operatörerna. I årets upplaga svarade totalt 193 beslutsfattare på undersökningen, både tjänstemän och politiker, inom transportbranschen i Sverige, Kanada, USA, Australien och Nya Zealand.

– Med den här internationella undersökningen sätter vi konkreta siffror på fyra trender som syns både i Sverige och i flera länder runt om i världen. Trafikhuvudmännen möter ett ökat resande, ett starkt behov av sömlösa och integrerade transportlösningar och en större efterfrågan av nya tjänster, samtidigt som de har utmaningar med finansiella resurser, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige.

Undersökningen är en del i Transdevs arbete för att fånga upp trender och behov och skapa lösningar för framtidens mobilitet. I Sverige gjordes undersökningen senast 2010/2011 och sedan dess har prioriteringarna förflyttats något och i år syns ett ökat intresse för kundupplevelse, first-last-mile-lösningar och digitala tjänster.

– Vi strävar alltid efter att vara en långsiktig partner som förstår och delar våra kunders utmaningar för att tillsammans kunna utveckla nya lösningar. Vi finns i 20 länder runt om i världen och kör 13 olika färdslag vilket ger oss en unik möjlighet att hämta beprövade koncept och inspiration till våra svenska partners, säger Eva Tiséus.

I rapporten visar det sig att Sverige står sig väl i jämförelse med de fyra andra länderna i undersökningen: 90 procent hade intresse av att vidta åtgärder för att förbättra integrationen mellan olika trafikslag inom kollektivtrafiken under de närmaste tre åren – i de övriga låg här på mellan 78 och 87 procent. Det finns också ett stort intresse för att utveckla MaaS, mobilitet som en tjänst: 72 procent av de svenska beslutsfattarna i branschen håller på med MaaS eller är intresserade av att ta fram en sådan lösning.

Men i Kanada och i USA är man bäst på just MaaS, där uppger 2 respektive 3 procent att de redan har en MaaS-lösning på plats och 53 respektive 71 procent att de antingen håller på att ta fram en sådan lösning eller är intresserade av att göra det. Mest negativa till Maas är man i Australien och Nya Zealand där 52 procent antingen inte är intresserade av att arbeta med en sådan läsning eller inte vet vad de ska svara på frågan.

När det gäller intresset av att testa autonoma fordon i kollektivtrafiken är svenska beslutsfattare mest positiva såvida den förarlösa bussen ska köra inom ett stängt område, det vill 67 procent gärna prova på. Men när det gäller autonoma bussar i vanlig trafik är det Australien och Nya Zealand som är mest entusiastiska, där är det 35 procent som vill testa det.

Mer om Transdevs rapport kommer att publiceras på RT-Forum senare, håll utkik!

FAKTA/Om undersökningen

I Sverige deltog 43 tjänstemän och politiker från totalt 20 av de 28 svenska trafikhuvudmännen. En tredjedel kom från södra Sverige, en tredjedel från Svealand och en tredjedel från norra Sverige. Undersökningen var anonym och genomfördes mellan den 18 april och den 18 maj. Rapporten släpps nu på engelska och svenska och presenterades också i samband med Persontrafikmässan den 22 oktober i Transdevs monter.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

Nyhetsbrev

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Arkiv

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Tävlingen framtidens transportlösning avgjord

Förseningar kostar miljarder

Nya tungviktare till Samtrafikens styrelse

Drivmedlesskatt får kritik

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Eleverna visar hållbara transportlösningar

Plus

Fem snabba fågor…

Plus

Tåg - snabbare och bättre

Alstom är en av Europas ledande tillverkare av järnvägssystem, allt från spårvagnar och superhöghastighetståg och det som finns där emellan. Sverige är redan storkund men företaget hoppas på fler affärer framöver.

55 555:e Citaron

Mercedes-Benz har levererat den 55 555:e stadsbussen Citaro till svensk storkund.

Plus

Tog klivet till järnvägen

Efter sex år som chef på Klarna gick Alexandra Strömberg över till järnvägen – hon är operativ chef på Arlanda Express, ett uppdrag helt i linje med hennes intressen för hållbara resor i en tid då klimatfrågorna väger allt tyngre.

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Fredman avancerar

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Scania bantar

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165