23948sdkhjf

Biljettpriser i kollektivtrafiken höjs

På många håll i Sverige höjs priserna för kollektivtrafiken vid årsskiftet – inga höjningar kan dock väga upp att kostnaderna för kollektivtrafiken hela tiden ökar mer än resandet.

Många trafikhuvudmän har redan beslutat om höjningar av biljettpriserna inför nästa år. I Västtrafik höjs priserna med i genomsnitt 2,5 procent, SL höjer med i snitt 3,3 procent. Även UL, länstrafiken i Uppsala län, går nu ut med att priserna ska höjas med i genomsnitt hela 5 procent under nästa år, besluten om det fattades 11 december.

Inom UL höjs bland annat priset för 30-dagarsbiljett med 40 kronor, det spikades av Regionfullmäktige. Biljettpriserna i kollektivtrafiken fastställs genom politiska beslut. Regionfullmäktige beslutar om priset på 30-dagarsbiljett och priset per zon för enkelbiljett. Övriga biljettpriser fastställs av kollektivtrafiknämnden.

Enligt kollektivtrafiknämndens beslut den 11 december görs en motsvarande justering av övriga biljettpriser i kollektivtrafiken. I genomsnitt höjs priserna med 5 procent.

Höjningen motiveras av Regionfullmäktige i Uppsala län av att kollektivtrafiken behöver ökade intäkter för att nå ett nollresultat under 2019. Det är i princip samma argument som hörs över allt i landet där taxan höjs: Kostnaderna för kollektivtrafiken fortsätter att öka betydligt snabbare än antalet resenärer - ju fler som åker kollektivt, desto dyrare blir det att utföra trafiken.

De nya priserna inom UL börjar gälla 3 januari 2019. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för egna förslag till reviderad regionplan och budget. När det gällde priserna i kollektivtrafiken motsatte sig (V) höjda biljettpriser och föreslog att priset för periodkort skulle sänkas samt att en pensionärsrabatt för enkelresor införas. (S) yrkade på att behålla priset på 30-dagarskort för pensionär och sänka priset på 30-dagarskort lågtrafik samt att priset på enkelbiljetter för pensionär sätts till samma nivå som ungdom. Dessa yrkanden föll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095