23948sdkhjf

Elskatt på elbuss – varför?

Varför beskattas inte elbussar som spårbunden trafik? Den frågan ställer nu branschen som är besviken på att partierna bakom nya budgeten bytt fot.

Moderaterna och Kristdemokraterna föreslog tidigare slopad elskatt för eldrivna bussar. I sitt budgetförslag drar man nu tillbaka förslaget och Centerpartiet blir därför enda parti att stå fast vid förslaget. Elskatten på elbussar kan därför antas ligga fast.

Sveriges Bussföretag har länge framhållit att elbussar behöver beskattas på samma sätt som spårbunden trafik för att underlätta omställning till miljövänligare transporter. Allianspartierna har tidigare lyssnat och lyft förslaget men Moderaterna och Kristdemokraterna har i sin nyligen presenterade budgetreservation för 2019 ångrat sig och dragit tillbaka förslaget. Även Liberalerna har dragit tillbaka kravet på avskaffad skatt på elektricitet för elbussar.

– Det behövs en nationell strategi för elektrifiering av transportsektorn på bred front, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef Transportföretagen.

– Vi vet att många regionala kollektivtrafikmyndigheter och länstrafikbolag i sina kommande upphandlingar vill diskutera införandet av elbussar. Självklart ska fordon som kör samma resenärer på samma sträckor beskattas lika. Vi behöver underlätta och skapa goda villkor för kollektivtrafiken för att kunna satsa på miljövänlig teknik och ett ökat utbud. Då kan vi få fler att välja kollektivtrafik, säger Anna Grönlund branschchef och vice vd på Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.94