23948sdkhjf

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Efter en lång rättsprocess står det nu klart att Dalatrafik får tillstånd för kameraövervakningen ombord på länets bussar.

Den senaste domen som kom i november 2018 gav Dalatrafik rätt att ha kameraövervakning ombord på bussarna. Datainspektionen överklagade då detta beslut. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att prövningstillstånd ej ges vilket innebär att tidigare avgöranden vinner laga kraft. Detta beslut kan inte överklagas eftersom det nu avgjorts i sista instans.

– Det är nu skönt att vi efter dryga 3 år av rättsprocesser kan konstatera att vi har rätt att montera in kameror med inspelningsmöjlighet i bussarna. Det är en viktig åtgärd för att skapa en trygg miljö för våra förare och resenärer, säger Bengt Benjaminsson, förvaltningschef, Dalatrafik. Han fortsätter:

– Det är dock tråkigt att en sådan relativt okontroversiell sak ska behöva motarbetas av olika myndigheter. Min uppfattning är att den allmänna opinionen är att den som inte har något att dölja inte räds kameraövervakning. Vi tror också att kameraövervakningen kommer att ha en förebyggande och lugnande effekt, som sannolikt också kan förhindra att vissa situationer uppstår.

Ulf Berg, ordförande i Kollektivtrafiknämnden, är också positiv till beslutet: 

– Jag anser att kameror på bussarna är en självklarhet, liksom på vissa andra platser i vårt samhälle, för att skapa en trygg miljö. Jag välkomnar att vi äntligen fått detta definitiva besked.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171