23948sdkhjf

Johansson till Kollektivtrafikdagen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Håkan Johansson är nationell samordnare för klimatfrågor på Trafikverket. På Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm. Han kommer där att redogöra för den nuvarande utvecklingen av transportsektorns utsläpp i förhållande till klimatmålen och visa ett scenario för hur vi kan nå klimatmålet för transportsektorn på ett hållbart sätt.

– Vilken roll har kollektivtrafiken i ett sådant scenario? Det handlar om två delar dels att öka kollektivtrafikens andel av resandet och dels att göra den fossilfri, säger Håkan Johansson. Han fortsätter:

– Vad gäller det sistnämnda så ger jag även en del tips om vad man bör tänka på vid elektrifiering av busstrafiken från en rapport framtagen inom ramen för samverkan för omställning till fossilfri fordonstrafik (SOFT).

Håkan Johansson kommer också att prata om några av de kommuner som arbetat med elektrifiering av kollektivtrafiken:

– Vad gäller storstäderna så tycker jag att Göteborg är den storstad som ligger längst framme. De har testat både laddhybrider och rena elbussar. När det gäller elbussar har de även dubbelledade elbussar nu. Umeå var annars tidigt ute med elbussar och fortsätter att satsa stort.

Ett annat exempel är Eskilstuna och så Landskrona som i dagarna blivit första stad med helt elektrifierad stadstrafik. När det gäller lite mindre kommuner så har har Östersund och Värnamo kommit långt.

Klicka här för mer information om Kollektivtrafikdagen, programmet, samt anmälan!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Halvarsson vann NTF-pris

Rådström till Scaniatoppen

Nytt EU-beslut kan gynna transportnäringen

1

Stora självkörande bussar i Barkarby

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden norr om Stockholm med självkörande bussar i linjetrafik – nu handlar det om fullstora bussar för första gången i allmän trafik.

Boden kommer till Kollektivtrafikdagen

Ellinor Isaksson-Larsson och Carola Medelid, Bodens kommun, kommer till Kollektivtrafikdagen 15 maj – ett bra program har lockat dem ända till Solna i maj.

Tre månader till för Hybricon

Nyhetsbrev

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

Arkiv

UL rekordökade 2018

Dramatisk ökning av döda i trafiken

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111