23948sdkhjf

Olaglig upphandling i Göteborg

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Organisationen Den Nya Välfärden anklagar Göteborg för att ha genomfört en upphandling av serviceresor i strid mot gällande lag.

I en utredning av den oberoende expertgruppen Konkurrens­kommissionen, en del av Den Nya Välfärden, kritiseras Göteborgs kommun för att ha förhandlat med, och tilldelat kontrakt till, ett företag som överhuvudtaget inte deltagit med något ursprungligt anbud.

Göteborgs kommun genomförde under sommaren 2017 en upphandling av serviceresor med mera till destinationer utanför kommunen. I det delområde som avsåg resor till och från Stockholms län inkom endast ett anbud. Istället för att anta detta anbud valde kommunen att inleda förhandlingar med ett företag, som överhuvudtaget inte inkommit med något anbud, eftersom kommunen ansåg att det enda inkomna anbudet var ”för dyrt”.

– Lagen har utförligt reglerat när man får förhandla med den som inte lagt anbud i en upphandling. Som huvudregel får detta endast ske om man inte fått in några fungerande anbud, säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrenskommissionen.

Efter att det företag som hade lämnat det ursprungliga anbudet överklagat konstaterade slutligen kammarrätt att kommunen i det aktuella fallet hade brutit mot lagen, genom att ge kontraktet till någon som inte ursprungligen deltagit i upphandlingen.

– Göteborgs kommun fick enbart förhandla med den leverantör som var med och lämnade anbud från början. Alternativt hade upphandlingen kunnat avbrytas och göras om på nytt. Det finns därför anledning att rikta kritik mot kommunen, som uppenbarligen behöver se över sina rutiner, säger Inger Ridderstrand-Linderoth.

Rt-forum kommer att rapportera vad Göteborgs kommun svarar på anklagelserna så fort deras kommentarer når redaktionen. 

Fotnot. Den Nya Välfärden är en oberoende tankesmedja med nyliberal grund. Organisationen, som är en stiftelse, har enligt stiftarna själva till syfte att värna demokratin och syna företeleser som exempelvis offentliga upphandlingar som i fallet ovan. Den Nya Välfärden får stöd av bland andra Svensk Näringsliv där Transportföretagen och Sveriges Bussföretag ingår.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Nyhetsbrev

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Arkiv

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Nya bussar i Ekerö

Stort engagemang på Busstorget

Årets upplaga av Busstorget samlade inte bara rekordmånga deltagare - det visades också stort engagemang för några av branschens nyckelfrågor som det stora rekryteringsbehovet.

Hopp om fler bussförare

Den svenska bussbranschen behöver rekrytera 7300 förare de närmaste tre åren – branschen hoppas på fler bussförare genom engagerade företag.

Ny Nordenchef

MTR satsar på klottersanering

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.567