23948sdkhjf

Voith tar greppet i Pilotfish

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Det ledande tyska teknikbolaget Voith och Pilotfish, den svenska leverantören av molnbaserade applikationer för kollektivtrafik, offentliggör sitt strategiska partnerskap. Hur stor affären är i pengar avslöjar inte parterna, däremot följande basfaktaom affären:

Båda parterna kompletterar varandra inom digitalisering av kollektivtrafiken

● Voith förvärvar 56 procent av Pilotfish och konsoliderar företaget

Ledning och varumärke förblir oförändrade

Som en av Europas ledande leverantörer av IT-system och applikationer ombord har Pilotfish installerat system i över 10 000 bussar, tåg och spårvagnar, i flera länder. Företaget tillhandahåller applikationer, hårdvara och konsulttjänster i en portfölj som inkluderar eco-driving, en kommunikationsplattform baserad på öppen standard, nedladdning av färdskrivardata, automatisk felrapportering, navigering och automatisk överföring av fordonsdata direkt till molnbaserad analys. 

Pilotfish genererade cirka 6 miljoner euro i intäkter år 2018. Företaget har 30 anställda och kunder i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike. Kunderna utgörs av alltifrån lokala företag till några av världens ledande fordonstillverkare och största kollektivtrafik-operatörer i Europa. 

Pilotfish teknik- och områdeskunskap kompletterar Voiths verksamhet inom mobilitets-sektorn. Idag är Voith en av världens ledande leverantörer för kollektivtrafik och har försett mer än 300,000 stadsbussar över hela världen med automatiska växellådor. Voiths produktspektrum för stadsbussar innefattar även retarders och luftkompressorer. På IAA Commercial Vehicles-mässan 2018 introducerade Voith ett helt elektriskt drivsystem för bussar, kombinerat med ett realtidsbaserat bussmanagementsystem. 

Båda parter är överens om att inte offentliggöra köpeskilling och centrala villkor för transaktionen. 

För oss är Voith, med sin globala räckvidd och resurser som multinationellt företag och årtionden av erfarenhet inom kollektivtrafik och fordonsindustri, en idealisk partner när det gäller att expandera och skala vår verksamhet i framtiden. Vi kommer att kunna växa snabbare, nå nya marknader och skapa fler arbetstillfällensäger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish.

Voith har samlat två decennier av grundläggande data och kunskap om bussflottor. Tillsammans med Pilotfish kan det bli en avgörande fördel för kollektivtrafikoperatörer i en tid av intelligenta datanätverk, säger Benedikt Hofmann, chefstekniker för Voith Digital Ventures. 

Kort om Voith 

Voith är en global teknikgrupp med en bred portfölj av system, produkter, tjänster och digitala applikationer. Företaget är en tung aktör på marknaderna för energi, olja och gas, papper, råvaror samt för fordon och transport, exempelvis tillverkas växellådor till bussar och företaget har på senare tid även utvecklat koncept för elbussar som Trafikforum rapporterat om, se här!

Voith grundades 1867 och har idag mer än 19 000 anställda, en försäljning på 4,2 miljarder euro och verksamhet i över 60 länder över hela världen. Det är därmed ett av Europas största familjeägda företag. 

Kort om Pilotfish 

Pilotfish är ett innovativt företag från Göteborg, fokuserat på molnbaserade lösningar för kollektivtrafik. Företagets vision är att förbättra kollektivtrafiken så mycket den blir allas förstaval när det gäller resande. Pilotfish erbjuder en öppen plattform för fordonskommunikation och Fleet Management-applikationer till kunder inom kollektivtrafiken. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145