23948sdkhjf

Voith tar greppet i Pilotfish

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Det ledande tyska teknikbolaget Voith och Pilotfish, den svenska leverantören av molnbaserade applikationer för kollektivtrafik, offentliggör sitt strategiska partnerskap. Hur stor affären är i pengar avslöjar inte parterna, däremot följande basfaktaom affären:

Båda parterna kompletterar varandra inom digitalisering av kollektivtrafiken

● Voith förvärvar 56 procent av Pilotfish och konsoliderar företaget

Ledning och varumärke förblir oförändrade

Som en av Europas ledande leverantörer av IT-system och applikationer ombord har Pilotfish installerat system i över 10 000 bussar, tåg och spårvagnar, i flera länder. Företaget tillhandahåller applikationer, hårdvara och konsulttjänster i en portfölj som inkluderar eco-driving, en kommunikationsplattform baserad på öppen standard, nedladdning av färdskrivardata, automatisk felrapportering, navigering och automatisk överföring av fordonsdata direkt till molnbaserad analys. 

Pilotfish genererade cirka 6 miljoner euro i intäkter år 2018. Företaget har 30 anställda och kunder i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike. Kunderna utgörs av alltifrån lokala företag till några av världens ledande fordonstillverkare och största kollektivtrafik-operatörer i Europa. 

Pilotfish teknik- och områdeskunskap kompletterar Voiths verksamhet inom mobilitets-sektorn. Idag är Voith en av världens ledande leverantörer för kollektivtrafik och har försett mer än 300,000 stadsbussar över hela världen med automatiska växellådor. Voiths produktspektrum för stadsbussar innefattar även retarders och luftkompressorer. På IAA Commercial Vehicles-mässan 2018 introducerade Voith ett helt elektriskt drivsystem för bussar, kombinerat med ett realtidsbaserat bussmanagementsystem. 

Båda parter är överens om att inte offentliggöra köpeskilling och centrala villkor för transaktionen. 

För oss är Voith, med sin globala räckvidd och resurser som multinationellt företag och årtionden av erfarenhet inom kollektivtrafik och fordonsindustri, en idealisk partner när det gäller att expandera och skala vår verksamhet i framtiden. Vi kommer att kunna växa snabbare, nå nya marknader och skapa fler arbetstillfällensäger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish.

Voith har samlat två decennier av grundläggande data och kunskap om bussflottor. Tillsammans med Pilotfish kan det bli en avgörande fördel för kollektivtrafikoperatörer i en tid av intelligenta datanätverk, säger Benedikt Hofmann, chefstekniker för Voith Digital Ventures. 

Kort om Voith 

Voith är en global teknikgrupp med en bred portfölj av system, produkter, tjänster och digitala applikationer. Företaget är en tung aktör på marknaderna för energi, olja och gas, papper, råvaror samt för fordon och transport, exempelvis tillverkas växellådor till bussar och företaget har på senare tid även utvecklat koncept för elbussar som Trafikforum rapporterat om, se här!

Voith grundades 1867 och har idag mer än 19 000 anställda, en försäljning på 4,2 miljarder euro och verksamhet i över 60 länder över hela världen. Det är därmed ett av Europas största familjeägda företag. 

Kort om Pilotfish 

Pilotfish är ett innovativt företag från Göteborg, fokuserat på molnbaserade lösningar för kollektivtrafik. Företagets vision är att förbättra kollektivtrafiken så mycket den blir allas förstaval när det gäller resande. Pilotfish erbjuder en öppen plattform för fordonskommunikation och Fleet Management-applikationer till kunder inom kollektivtrafiken. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Halvarsson vann NTF-pris

Rådström till Scaniatoppen

Nytt EU-beslut kan gynna transportnäringen

1

Stora självkörande bussar i Barkarby

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden norr om Stockholm med självkörande bussar i linjetrafik – nu handlar det om fullstora bussar för första gången i allmän trafik.

Boden kommer till Kollektivtrafikdagen

Ellinor Isaksson-Larsson och Carola Medelid, Bodens kommun, kommer till Kollektivtrafikdagen 15 maj – ett bra program har lockat dem ända till Solna i maj.

Tre månader till för Hybricon

Nyhetsbrev

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

Arkiv

UL rekordökade 2018

Dramatisk ökning av döda i trafiken

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14