23948sdkhjf

Voith tar greppet i Pilotfish

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Det ledande tyska teknikbolaget Voith och Pilotfish, den svenska leverantören av molnbaserade applikationer för kollektivtrafik, offentliggör sitt strategiska partnerskap. Hur stor affären är i pengar avslöjar inte parterna, däremot följande basfaktaom affären:

Båda parterna kompletterar varandra inom digitalisering av kollektivtrafiken

● Voith förvärvar 56 procent av Pilotfish och konsoliderar företaget

Ledning och varumärke förblir oförändrade

Som en av Europas ledande leverantörer av IT-system och applikationer ombord har Pilotfish installerat system i över 10 000 bussar, tåg och spårvagnar, i flera länder. Företaget tillhandahåller applikationer, hårdvara och konsulttjänster i en portfölj som inkluderar eco-driving, en kommunikationsplattform baserad på öppen standard, nedladdning av färdskrivardata, automatisk felrapportering, navigering och automatisk överföring av fordonsdata direkt till molnbaserad analys. 

Pilotfish genererade cirka 6 miljoner euro i intäkter år 2018. Företaget har 30 anställda och kunder i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike. Kunderna utgörs av alltifrån lokala företag till några av världens ledande fordonstillverkare och största kollektivtrafik-operatörer i Europa. 

Pilotfish teknik- och områdeskunskap kompletterar Voiths verksamhet inom mobilitets-sektorn. Idag är Voith en av världens ledande leverantörer för kollektivtrafik och har försett mer än 300,000 stadsbussar över hela världen med automatiska växellådor. Voiths produktspektrum för stadsbussar innefattar även retarders och luftkompressorer. På IAA Commercial Vehicles-mässan 2018 introducerade Voith ett helt elektriskt drivsystem för bussar, kombinerat med ett realtidsbaserat bussmanagementsystem. 

Båda parter är överens om att inte offentliggöra köpeskilling och centrala villkor för transaktionen. 

För oss är Voith, med sin globala räckvidd och resurser som multinationellt företag och årtionden av erfarenhet inom kollektivtrafik och fordonsindustri, en idealisk partner när det gäller att expandera och skala vår verksamhet i framtiden. Vi kommer att kunna växa snabbare, nå nya marknader och skapa fler arbetstillfällensäger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish.

Voith har samlat två decennier av grundläggande data och kunskap om bussflottor. Tillsammans med Pilotfish kan det bli en avgörande fördel för kollektivtrafikoperatörer i en tid av intelligenta datanätverk, säger Benedikt Hofmann, chefstekniker för Voith Digital Ventures. 

Kort om Voith 

Voith är en global teknikgrupp med en bred portfölj av system, produkter, tjänster och digitala applikationer. Företaget är en tung aktör på marknaderna för energi, olja och gas, papper, råvaror samt för fordon och transport, exempelvis tillverkas växellådor till bussar och företaget har på senare tid även utvecklat koncept för elbussar som Trafikforum rapporterat om, se här!

Voith grundades 1867 och har idag mer än 19 000 anställda, en försäljning på 4,2 miljarder euro och verksamhet i över 60 länder över hela världen. Det är därmed ett av Europas största familjeägda företag. 

Kort om Pilotfish 

Pilotfish är ett innovativt företag från Göteborg, fokuserat på molnbaserade lösningar för kollektivtrafik. Företagets vision är att förbättra kollektivtrafiken så mycket den blir allas förstaval när det gäller resande. Pilotfish erbjuder en öppen plattform för fordonskommunikation och Fleet Management-applikationer till kunder inom kollektivtrafiken. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Nyhetsbrev

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Arkiv

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Nya bussar i Ekerö

Stort engagemang på Busstorget

Årets upplaga av Busstorget samlade inte bara rekordmånga deltagare - det visades också stort engagemang för några av branschens nyckelfrågor som det stora rekryteringsbehovet.

Hopp om fler bussförare

Den svenska bussbranschen behöver rekrytera 7300 förare de närmaste tre åren – branschen hoppas på fler bussförare genom engagerade företag.

Ny Nordenchef

MTR satsar på klottersanering

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152