23948sdkhjf

Bussbranschen om regeringsförklaringen

Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag har lyssnat på regeringsförklaringen och här reagerar hon på flera punkter som framfördes.

Många har lyssnat till statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring – så även Sveriges Bussföretag som här reagerar på några av de 73 punkterna i Januariöverenskommelsen som ligger till grund för S-MP-regeringen som stöds av Centerpartiet och Liberalerna.

1. Ett nationellt biljettsystem ska införas

– Men det finns ju redan, konstaterar Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag och hänvisar till Samtrafikens reserobot. (Samtrafiken kommenterar detta HÄR!)

2. Ett avståndsbaserat reseavdrag införs.

– Ett glädjande besked, det är något Sveriges Bussföretag tillsammans med övriga aktörer inom kollektivtrafiken kämpat länge för, kommentarer Anna Grönlund branschchef på Sveriges Bussföretag och hänvisar bland annat till den tidigare utredningen i fråga, läs mer HÄR!

3. Statsminister Stefan Löfven poängterar att regeringen vill minska de stora utsläppen från transportnäringen.

Bussarna kör redan idag till över 80 procent fossilfritt och förnyelsebart, säger Anna Grönlund som samtidigt noterar att ingenting om detta nämns i regeringsförklaringen. Hon fortsätter:

– Här behöver kollektivtrafikens aktörer regeringens stöd för att få EU:s organ att förstå vikten av gynnsamma villkor för biodrivmedel framöver. Det behövs också ett svenskt beslut om slopad elskatt på bussar för att kollektivtrafikens ledande roll i omställningen av transportsektorn kan fortsätta att vara ett gott exempel för andra trafikslag – det är ett beslut som Sveriges regering äger helt och hållet och som redan fått grönt ljus av EUs beslutande organ, kommentarer Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Vad anser du om att det blir ett helt nytt infrastrukturdepartement?

– Att infrastrukturfrågorna skiljs från Näringsdepartementet och därmed får ökad tyngd skulle vara positivt, men det har jag inga skriftliga belägg på. Fler punkter kan tillkomma när vi analyserat publicerade dokument  i detalj. Ovanstående kommentarer är baserade på den muntliga presentationen i Riksdagen, säger Anna Grönlund.

Läs mer om vad Sverigs Bussföretag tycker om nya regeringsförklaringen HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079