23948sdkhjf

Kroppskamerorna blir kvar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Biljettkontrollörerna inom kollektivtrafiken i Stockholms län kommer att få fler kroppskameror – försöksperioden i december gav lyckat resultat.

Under december påbörjades ett försökt med att utrusta flera av SL:s biljettkontrollanter med kroppskameror, något som också prövats inom Västtrafik. Syftet inom SL-trafiken var att minska förekomsten av hot- och våldssituationer riktat mot biljettkontrollanter samt att bättre identifiera plankare och bistå polisen i det brottsuppklarande arbetet. En första utvärdering visar nu på goda erfarenheter och därmed öppnas det upp för att bredda och utveckla försöket.

– De verkar ha fungerat väldigt väl. Kamerorna är uppskattade av kontrollanterna, fler känner sig trygga och fler resenärer som annars skulle ha ställt till med bråk gör inte det. Det är uppenbart att hotfulla situationer har minskat, säger trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M). Han fortsätter:

– Vi kan redan nu säga att försöket fungerar så väl att vi gärna ser framför oss att det breddas. Våra biljettkontrollanter är vardagshjältar som förtjänar bra verktyg för att kunna arbeta tryggt och säkert. Kroppskameror har visat sig bli ett viktigt steg framåt i vårt trygghetsarbete för både kollektivtrafikens anställda och resenärer. Men vi vill göra fler insatser. Vi fortsätter därför arbetet för utökad kamerabevakning, fler ordningsvakter och stärkt lagskydd för dem som jobbar i trafiken.

Sedan tidigare har Västtrafik tagit till sig metoden med att förse sina biljettkontrollörer med kroppskameror – där är situationen en annan med ett öppet system helt utan spärrar som i Stockholms tunnelbana. Även där är erfarenheterna enbart positiva, läs HÄR.

FAKTA/Om försöket

  • Fler resenärer än tidigare visar ID-handling (ca 90 procent jämfört med ca 60 procent)

  • Färre resenärer som blir upprörda

  • Biljettkontrollanterna känner sig tryggare med kamera

  • Få resenärer som reagerar negativt när vid filmning

Syftet med kamerorna är att

  • Säkerställa att det är rätt person som får tilläggsavgiften om en resenär ertappas med att resa utan en giltig biljett. Genom att filma personen som ertappas går det att säkerställa att personen inte använder sig av någon annans personuppgifter.

  • Förebygga att hotfulla situationer uppkommer i samband med biljettkontroller.

  • Underlätta en eventuell utredning i efterhand om det uppstått en hotfull situation.

  • Kunna bistå polisen i det brottsuppklarande och brottsbekämpande arbetet.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Halvarsson vann NTF-pris

Rådström till Scaniatoppen

Nytt EU-beslut kan gynna transportnäringen

1

Stora självkörande bussar i Barkarby

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden norr om Stockholm med självkörande bussar i linjetrafik – nu handlar det om fullstora bussar för första gången i allmän trafik.

Boden kommer till Kollektivtrafikdagen

Ellinor Isaksson-Larsson och Carola Medelid, Bodens kommun, kommer till Kollektivtrafikdagen 15 maj – ett bra program har lockat dem ända till Solna i maj.

Tre månader till för Hybricon

Nyhetsbrev

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

Arkiv

UL rekordökade 2018

Dramatisk ökning av döda i trafiken

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16