23948sdkhjf

Arbetsskyttel i Karlskoga

Det blir enklare att ta bussen till arbetsplatser inom industrin i Karlskoga – tack vare den nya skytteltrafiken som startar 4 februari.

De industriområden i Karlskoga som tidigare saknat närhet till busshållplatser få skytteltrafik direkt från stadens busstation. Trafiken startar 4 februari och kommer att testas under tre år.

Bakgrunden till projektet är att några av Karlskogas största arbetsplatser, bland annat vapensmedjan Bofors, sedan länge saknar närhet till hållplatser i kollektivtrafiken. Med den nya arbetsskyttelen blir det åter enkelt att resa hela vägen till jobbet med buss, något som nästan alla slutat med till förmån för den egna bilen.

Det är en viktig hållbarhetsfråga att kunna resa till jobbet med kollektivtrafik. Vi vill också göra det möjligt för personer som inte har bil att arbeta i Karlskoga, säger Therese Sundin, miljöstrateg i Karlskoga kommun.

Arbetsskytteln kan testas på sträckan tack vare att Länstrafiken och Karlskoga kommun redan idag samverkar kring Flextrafiken. Flextrafikbussarna används under dagtid som komplement till den ordinarie kollektivtrafiken. Nu ska samma bussar användas till arbetspendlande resenärer på morgonen och eftermiddagen.

– Det är jättekul att vi har fått fram en så smidig lösning. Arbetsskytteln kommer att ge ett stort mervärde för pendlarna, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

Hur ska man då locka de sedan länge inbitna vanebilisterna att kliva på skyttelbussen? Jo, under två veckor får bilpendlare en chans att testa den nya arbetsskytteln helt gratis genom en prova-på-kampanj. Kampanjen är en del av projektet Hållbart resande i Örebroregionen som finansieras med pengar från den Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Örebro län.

För att delta i prova-på-kampanjen krävs dock att bilpendlaren ansöker om att få bli testresenär.

– Vi vet sedan tidigare att prova-på-kampanjer är ett verksamt sätt att få fler att upptäcka fördelarna med att resa kollektivt. Därför får bilpendlare prova den nya arbetsskytteln och övrig kollektivtrafik helt gratis i två veckor, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen.

FAKTA/Arbetsskytteln i Karlskoga

  • På arbetsskytteln gäller både Länstrafikens och Värmlandstrafiks resekort.

  • Arbetsskytteln avgår från busstationen i Karlskoga till företag i Bofors och Björkbornsområdet.

  • Avgångstiderna är anpassade efter vissa av bussarna som kommer in från Degerfors, Karlstad, Kristinehamn och Örebro.

  • Pendlare som vanligtvis reser med bil kan ansöka om att bli testresenärer genom ett prova-på-erbjudande. Då får de testa arbetsskytteln och hela den övriga kollektivtrafiken i länet helt gratis under två veckor. Länk till erbjudandet skickas ut till anställda på berörda företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094