23948sdkhjf

Snabbare väg till arbetsmarknaden

Nobina vill underlätta för utrikes födda att ta sig in på arbetsmarknaden – något som är angeläget för att så snabbt som möjligt få fram flera nya bussförare.

– För oss på Nobina är mångfald inte bara viktigt, mångfald är berikande, säger Ulf Svensson, leveranschef på Nobina i Skaraborg, som var med på seminariet Sänka trösklarna på arbetsmarknaden för utrikes födda 17 januari.

70 procent av de svenska företagen uppger att det är svårt att få tag på rätt kompetens och var fjärde rekrytering misslyckas. Det är hög efterfrågan på arbetskraft och bristen på efterfrågad arbetskraft bromsar jobbtillväxten, så det är nödvändigt att få in utrikes födda på arbetsmarknaden. Detta är några av insikterna som Arbetsförmedlingen fått fram i sin arbetsmarknadsprognos för 2019 som presenterades på seminariet.

– Bussförare är ett bristyrke och vi är övertygade om att mångfald berikar, därför är det en självklarhet för oss att försöka anställa utrikes födda. På Nobina i Skaraborg är vi just nu drygt 500 medarbetare i olika åldrar, män och kvinnor, med olika bakgrund. Detta innebär en enorm samling av erfarenheter och kompetenser, och genom att varje dag ta tillvara på denna mångfald så får vi en enorm styrka, säger Ulf Svensson.

Av alla bussförare på Nobina i Skaraborg är cirka 40 procent utrikes födda redan i dag. Under våren kommer ytterligare 35 personer att anställas, av dem är hälften utrikes födda. Nobina jobbar på bred front med rekrytering. Ett exempel är att Nobina och Arbetsförmedlingen har tecknat en avsiktsförklaring om rekrytering och utbildning av bussförare och mekaniker till hela landet. 

Mer om seminariet

På seminariet deltog Ulf Svensson, leveranschef på Nobina i Skaraborg, Sandra Offesson, Arbetsförmedlingen, Anders Andersson, Arbetsförmedlingen, Elias Nelzèn, Skara Sommarland, Inger Levin, Skaraborgs sjukhus, Andreas Danielsson, Kinnex, Åsa Sandberg och Thomas Ros, Lärcenter Falköping. Moderator var Johan Lindell som har lång erfarenhet av arbete med nyanlända inom vuxenutbildning, språkintroduktion och mottagande.

 

FAKTA/Arrangörer av seminariet

Seminariet var ett samarbete mellan InVäst, Arbetsförmedlingen, Skaraborgs kommunalförbund samt flera andra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094