23948sdkhjf

Skellefteå Buss jagar ny ledarstil

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skellefteå buss, ett av Sveriges få kommunägda bussbolag, har haft en ledarstil som inte alltid uppskattats av medarbetarna – nu ska det bli ändring på detta, lovar bussbolagets ledning.

Tidningen Norran avslöjade att två personer från ledningen i Skellefteå buss hade låtit sig bjudas på en Kinaresa med extra allt av en busstillverkare. Andra resor gick till Spanien med omfattande vinprovningar på programmet. Bussbolaget har tillbakavisade att det handlade om så kallade mutresor, tvärt om skulle det ha varit nyttiga studiebesök inför framtida bussinvesteringar. Även styrelsen för det kommunägda bussbolaget har försvarat resorna.

Samtidigt har bussbolaget genomfört medarbetarundersökningar där de 240 anställda fått säga sitt. Där visade det sig att bolaget har en stor förbättringspotential: Många ger lågt betyg för hur interna processer genomförs, bussförarna upplever negativ stress för att nu nämna något. Bussbolagets ledning har nu tagit till sig och ska genomföra åtgärder som förbättrar klimatet inom bolaget. Med det syftet inleds ett samarbete med ett externt konsultföretag för att sätta fokus på organisationskultur, ledningsgruppsutveckling och medarbetarskap.

Vi är ödmjuka inför det faktum att vi har en resa att göra. Det arbetet börjar uppifrån, jag behöver gå i bräschen och ska se till att inkludera alla anställda i att stärka vår dialog, säger Skellefteå buss vd Andreas Olofsson.

Vad kan då sägas om resultatet från medarbetarundersökningen?

– Undersökningen visar positiv utveckling på flera områden och de som börjat hos oss under de senaste fem åren sticker ut i positiv bemärkelse. Vi ser ingen generell försämring av resultaten, men det finns flera områden där vi behöver bli bättre. Bland chaufförerna uppger fler än tidigare att de ofta upplever negativ stress och vi får också för låga betyg när det handlar om flera interna processer. Skellefteå buss agerar för att lyckas med en förändring, säger Andreas Olofsson. Han fortsätter:

– Vi tar experthjälp utifrån för att utveckla delarna vi brister i. En konkret förändring som redan genomförts är att vi har infört fysiska arbetsplatsträffar med tätare intervall under dagtid där främst våra chaufförer får möjlighet att möta vår tekniska chef, trafikchef och vd vid fler tillfällen. En mer uppstyrd mötesstruktur skapar bättre förutsättningar för en kontinuerlig dialog och att olika frågor kan lyftas i rätt sammanhang,.

Ambitionen är att lägga grunden till ett samtalsklimat med kollegor som pratar med varandra och inte om varandra.

– I ett serviceyrke som vårt, som dessutom ställer höga krav på samarbete inom organisationen, är det av yttersta vikt att vi vill såväl varandra som våra kunder väl för att lyckas nå resultat. Vi har många fantastiska medarbetare på Skellefteå buss. Om vi lyckas genomföra denna förbättring tillsammans skapar vi en arbetsmiljö som alla kan trivas i. Det innebär inte att vi inte kommer att ventilera utmaningar och problem som vi ställs inför, men vi behöver alla bidra till ett mer lösningsorienterat fokus, säger Andreas Olofsson.

Skellefteå buss styrelse har fullt förtroende för sin vd, som nämnts tyckte styrelsen också att de resor som förekommit var helt i sin ordning.

– Andreas har under sina sex år som vd starkt bidragit till förflyttningen som Skellefteå buss har gjort till ett modernt kollektivtrafikföretag som i flera avseenden ligger i framkant i branschen. Andreas ska naturligtvis också kunna ifrågasättas i sin roll och för sådant som han faktiskt gör och ansvarar för. Vi lägger nu energin på vårt viktiga värdegrundsarbete tillsammans med de kommande framtidssatsningar som Skellefteå buss ska vara med och driva, säger Roger Marklund, ordförande i Skellefteå buss.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Halvarsson vann NTF-pris

Rådström till Scaniatoppen

Nytt EU-beslut kan gynna transportnäringen

1

Stora självkörande bussar i Barkarby

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden norr om Stockholm med självkörande bussar i linjetrafik – nu handlar det om fullstora bussar för första gången i allmän trafik.

Boden kommer till Kollektivtrafikdagen

Ellinor Isaksson-Larsson och Carola Medelid, Bodens kommun, kommer till Kollektivtrafikdagen 15 maj – ett bra program har lockat dem ända till Solna i maj.

Tre månader till för Hybricon

Nyhetsbrev

EU skärper utsläppskraven rejält

EU skärper utsläppskraven rejält på tunga fordon – men EU-parlamentet måste först rösta om saken vilket sker i mars.

Arkiv

UL rekordökade 2018

Dramatisk ökning av döda i trafiken

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Nobina förvärvar i Danmark

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Eneroth till Kollektivtrafikdagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar på Kollektivtrafikdagen 15 maj – branschdagen genomförs i år på Quality Hotel Friends i Solna.

Resanderekord för SJ

SJ når rekordsiffror vad gäller antalet resenärer under 2018 – samtidigt backade rörelseresultatet med nära 200 miljoner.

Framtidens drivmedel på Kollektivtrafikdagen!

15 maj genomförs Kollektivtrafikdagen vid Friends Arena i Solna – en av programpunkterna är regeldjungeln kring framtidens drivmedel.

Anropsstyrd framgång i Västtrafik

Uppåt för Hallandstrafiken

För tredje året i rad ökar resandet med Hallandstrafiken med över fem procent – det framgår nu när siffrorna för 2018 har sammanställts.

"Tiggarbrev" från Skånetrafiken

Utmanar: 90 dagar utan bil!

Bjurenborg lämnar Arriva

Volvo-aktör överklagar Hybricons tilldelning

Ruter valde Zetadisplay

Rekordsatsning på elbussar

Inom kort ska den blågröna majoriteten i Region Stockholm klubba ett historiskt beslut om en mångmiljardsatsning på hundratals nya elbussar.

Swish i Örebro

Plus

5 snabba frågor…

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Grönt för kameror i Dalatrafiken

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.203