23948sdkhjf

Skellefteå Buss jagar ny ledarstil

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skellefteå buss, ett av Sveriges få kommunägda bussbolag, har haft en ledarstil som inte alltid uppskattats av medarbetarna – nu ska det bli ändring på detta, lovar bussbolagets ledning.

Tidningen Norran avslöjade att två personer från ledningen i Skellefteå buss hade låtit sig bjudas på en Kinaresa med extra allt av en busstillverkare. Andra resor gick till Spanien med omfattande vinprovningar på programmet. Bussbolaget har tillbakavisade att det handlade om så kallade mutresor, tvärt om skulle det ha varit nyttiga studiebesök inför framtida bussinvesteringar. Även styrelsen för det kommunägda bussbolaget har försvarat resorna.

Samtidigt har bussbolaget genomfört medarbetarundersökningar där de 240 anställda fått säga sitt. Där visade det sig att bolaget har en stor förbättringspotential: Många ger lågt betyg för hur interna processer genomförs, bussförarna upplever negativ stress för att nu nämna något. Bussbolagets ledning har nu tagit till sig och ska genomföra åtgärder som förbättrar klimatet inom bolaget. Med det syftet inleds ett samarbete med ett externt konsultföretag för att sätta fokus på organisationskultur, ledningsgruppsutveckling och medarbetarskap.

Vi är ödmjuka inför det faktum att vi har en resa att göra. Det arbetet börjar uppifrån, jag behöver gå i bräschen och ska se till att inkludera alla anställda i att stärka vår dialog, säger Skellefteå buss vd Andreas Olofsson.

Vad kan då sägas om resultatet från medarbetarundersökningen?

– Undersökningen visar positiv utveckling på flera områden och de som börjat hos oss under de senaste fem åren sticker ut i positiv bemärkelse. Vi ser ingen generell försämring av resultaten, men det finns flera områden där vi behöver bli bättre. Bland chaufförerna uppger fler än tidigare att de ofta upplever negativ stress och vi får också för låga betyg när det handlar om flera interna processer. Skellefteå buss agerar för att lyckas med en förändring, säger Andreas Olofsson. Han fortsätter:

– Vi tar experthjälp utifrån för att utveckla delarna vi brister i. En konkret förändring som redan genomförts är att vi har infört fysiska arbetsplatsträffar med tätare intervall under dagtid där främst våra chaufförer får möjlighet att möta vår tekniska chef, trafikchef och vd vid fler tillfällen. En mer uppstyrd mötesstruktur skapar bättre förutsättningar för en kontinuerlig dialog och att olika frågor kan lyftas i rätt sammanhang,.

Ambitionen är att lägga grunden till ett samtalsklimat med kollegor som pratar med varandra och inte om varandra.

– I ett serviceyrke som vårt, som dessutom ställer höga krav på samarbete inom organisationen, är det av yttersta vikt att vi vill såväl varandra som våra kunder väl för att lyckas nå resultat. Vi har många fantastiska medarbetare på Skellefteå buss. Om vi lyckas genomföra denna förbättring tillsammans skapar vi en arbetsmiljö som alla kan trivas i. Det innebär inte att vi inte kommer att ventilera utmaningar och problem som vi ställs inför, men vi behöver alla bidra till ett mer lösningsorienterat fokus, säger Andreas Olofsson.

Skellefteå buss styrelse har fullt förtroende för sin vd, som nämnts tyckte styrelsen också att de resor som förekommit var helt i sin ordning.

– Andreas har under sina sex år som vd starkt bidragit till förflyttningen som Skellefteå buss har gjort till ett modernt kollektivtrafikföretag som i flera avseenden ligger i framkant i branschen. Andreas ska naturligtvis också kunna ifrågasättas i sin roll och för sådant som han faktiskt gör och ansvarar för. Vi lägger nu energin på vårt viktiga värdegrundsarbete tillsammans med de kommande framtidssatsningar som Skellefteå buss ska vara med och driva, säger Roger Marklund, ordförande i Skellefteå buss.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128