23948sdkhjf

Många till Albanien 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler skandinaver än någonsin väntas besöka Albanien under sommaren 2019 – det enligt resebyrån Apollo som tidigt började organisera resor dit.

Albanien togs upp i den Resebarometer som Resforum publicerade i nr 2 förra året. Den trenden tycks hålla i sig, vilket buss- och gruppresearrangörerna säkert är medvetna om. 

Landet började praktiskt taget på noll. Under 1970- och 1980-talet var det omständligt att ta sig till det lilla bergiga landet på Balkan. Normalt tilläts endast gruppvisum och gruppen måste hålla ihop under besöket. Kläd- och hårvård kollades vid gränsen, bland annat var helskägg och allt för västerländska kläder bannlysta.

Sedan kom förändringen under 1990-talet men med den pånyttfödda marknadsekonomin och kapitalismen följde ekonomiskt kaos under flera år vilket gjorde att få valde att resa dit. Allt detta är historia, nu är Albanien på G, här finns mycket att upptäcka och uppleva för svenska turister.

Apollo har kollat upp utvecklingen för sina egna resor till Albanien, och de visar på en kraftig ökning: Jämfört med föregående år reser cirka 20 procent fler personer på bolagets resor till landet. I år har researrangören 29 hotell fördelade på de albanska semesterorterna Saranda, Dhermi, Himara och Durres – och inför sommaren 2019 öppnas fyra nya hotell.

Apollo var den första researrangören att 2014 anordna resor från Sverige till den södra delen av Albanien, Saranda med omnejd. 2018 gjordes en ytterligare satsning och Apollo började flyga direkt till landets huvudstad Tirana och badorten Durres. I sommar flyger Apollo till Albanien från Arlanda, Landvetter, Kastrup och nytt för i år även Visby.

Albanien har de senaste åren upplevt en ökning av skandinaviska resenärer och listades av resemagsinet Vagabond som det hetaste resmålet 2018. Och som sagt har även Gruppresebarometern i Resforum lyft Albanien som ett bra resmål för gruppresan. Många resenärer lockas av att landet fortfarande är relativt oexploaterat och charmas av albanernas vilja att tillmötesgå den ökande turismen.

Föregående år visade vår Sifo-undersökning att hela sju av tio svenskar var nyfikna på Albanien, i år är intresset ännu större. Många är sugna på att vara de första i bekantskapskretsen att besöka det prisvärda landet som bjuder på makalös natur, vackra stränder och en spännande historia. 2018-års nyhet, badorten Durres, har verkligen gått hem hos barnfamiljerna med sin långa och breda sandstrand och familjevänliga hotell, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klimatdebatten gynnar bussresan

"Res klimatsmart i turistbuss"

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Nyhetsbrev

Inlandsbanan fick ny styrelse

Arkiv
1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Rekordresultat för SkiStar

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Badbusstrafik i Trollhättan

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Plus

Fem snabba frågor...

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125