23948sdkhjf

Många till Albanien 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler skandinaver än någonsin väntas besöka Albanien under sommaren 2019 – det enligt resebyrån Apollo som tidigt började organisera resor dit.

Albanien togs upp i den Resebarometer som Resforum publicerade i nr 2 förra året. Den trenden tycks hålla i sig, vilket buss- och gruppresearrangörerna säkert är medvetna om. 

Landet började praktiskt taget på noll. Under 1970- och 1980-talet var det omständligt att ta sig till det lilla bergiga landet på Balkan. Normalt tilläts endast gruppvisum och gruppen måste hålla ihop under besöket. Kläd- och hårvård kollades vid gränsen, bland annat var helskägg och allt för västerländska kläder bannlysta.

Sedan kom förändringen under 1990-talet men med den pånyttfödda marknadsekonomin och kapitalismen följde ekonomiskt kaos under flera år vilket gjorde att få valde att resa dit. Allt detta är historia, nu är Albanien på G, här finns mycket att upptäcka och uppleva för svenska turister.

Apollo har kollat upp utvecklingen för sina egna resor till Albanien, och de visar på en kraftig ökning: Jämfört med föregående år reser cirka 20 procent fler personer på bolagets resor till landet. I år har researrangören 29 hotell fördelade på de albanska semesterorterna Saranda, Dhermi, Himara och Durres – och inför sommaren 2019 öppnas fyra nya hotell.

Apollo var den första researrangören att 2014 anordna resor från Sverige till den södra delen av Albanien, Saranda med omnejd. 2018 gjordes en ytterligare satsning och Apollo började flyga direkt till landets huvudstad Tirana och badorten Durres. I sommar flyger Apollo till Albanien från Arlanda, Landvetter, Kastrup och nytt för i år även Visby.

Albanien har de senaste åren upplevt en ökning av skandinaviska resenärer och listades av resemagsinet Vagabond som det hetaste resmålet 2018. Och som sagt har även Gruppresebarometern i Resforum lyft Albanien som ett bra resmål för gruppresan. Många resenärer lockas av att landet fortfarande är relativt oexploaterat och charmas av albanernas vilja att tillmötesgå den ökande turismen.

Föregående år visade vår Sifo-undersökning att hela sju av tio svenskar var nyfikna på Albanien, i år är intresset ännu större. Många är sugna på att vara de första i bekantskapskretsen att besöka det prisvärda landet som bjuder på makalös natur, vackra stränder och en spännande historia. 2018-års nyhet, badorten Durres, har verkligen gått hem hos barnfamiljerna med sin långa och breda sandstrand och familjevänliga hotell, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Nyhetsbrev

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Arkiv

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128