23948sdkhjf

Många till Albanien 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fler skandinaver än någonsin väntas besöka Albanien under sommaren 2019 – det enligt resebyrån Apollo som tidigt började organisera resor dit.

Albanien togs upp i den Resebarometer som Resforum publicerade i nr 2 förra året. Den trenden tycks hålla i sig, vilket buss- och gruppresearrangörerna säkert är medvetna om. 

Landet började praktiskt taget på noll. Under 1970- och 1980-talet var det omständligt att ta sig till det lilla bergiga landet på Balkan. Normalt tilläts endast gruppvisum och gruppen måste hålla ihop under besöket. Kläd- och hårvård kollades vid gränsen, bland annat var helskägg och allt för västerländska kläder bannlysta.

Sedan kom förändringen under 1990-talet men med den pånyttfödda marknadsekonomin och kapitalismen följde ekonomiskt kaos under flera år vilket gjorde att få valde att resa dit. Allt detta är historia, nu är Albanien på G, här finns mycket att upptäcka och uppleva för svenska turister.

Apollo har kollat upp utvecklingen för sina egna resor till Albanien, och de visar på en kraftig ökning: Jämfört med föregående år reser cirka 20 procent fler personer på bolagets resor till landet. I år har researrangören 29 hotell fördelade på de albanska semesterorterna Saranda, Dhermi, Himara och Durres – och inför sommaren 2019 öppnas fyra nya hotell.

Apollo var den första researrangören att 2014 anordna resor från Sverige till den södra delen av Albanien, Saranda med omnejd. 2018 gjordes en ytterligare satsning och Apollo började flyga direkt till landets huvudstad Tirana och badorten Durres. I sommar flyger Apollo till Albanien från Arlanda, Landvetter, Kastrup och nytt för i år även Visby.

Albanien har de senaste åren upplevt en ökning av skandinaviska resenärer och listades av resemagsinet Vagabond som det hetaste resmålet 2018. Och som sagt har även Gruppresebarometern i Resforum lyft Albanien som ett bra resmål för gruppresan. Många resenärer lockas av att landet fortfarande är relativt oexploaterat och charmas av albanernas vilja att tillmötesgå den ökande turismen.

Föregående år visade vår Sifo-undersökning att hela sju av tio svenskar var nyfikna på Albanien, i år är intresset ännu större. Många är sugna på att vara de första i bekantskapskretsen att besöka det prisvärda landet som bjuder på makalös natur, vackra stränder och en spännande historia. 2018-års nyhet, badorten Durres, har verkligen gått hem hos barnfamiljerna med sin långa och breda sandstrand och familjevänliga hotell, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Automatisk bagageinlämning i Visby

Färöarna stänger – för underhåll

Nytt direktflyg Malmö-Mallorca

Realtidskarta över alla statliga tåg

Flybmi i konkurs

Nyhetsbrev

Galaxy åter i trafik

Arkiv

Många till Albanien 2019

Charterbuss - Vikings bästa

Kristinehamnsbaserade familjeföretaget Charterbuss har korats till Viking Lines bästa svenska researrangör för femte året i rad.

Färre flög under januari

Tel Aviv intar Stockholm

I mars genomförs Tel Aviv Days i Stockholm – en rad möten med fokus på musik, film och litteratur som kan inspirera många gruppresearrangörer.

TourEst räknar med rekord

Estlands äldsta resemässa, TourEst, genomfördes för 28:e gången 8-10 februari - arrangörerna räknade med minst 30000 besökare eller rent av besöksrekord i år.

Ny lösning för resegarantier

Busstorget 2019 kommer att ta upp en ny enklare möjlighet att hantera resegarantier vid paketresor – en möjlighet som erbjuds alla medlemmar i Sveriges Bussföretag.

Plus

Nytta och kalas i Vetlanda

Snabbare wifi i luften

Stalmeister har lämnat Tallink

SJ – digitalast i Europa

Skidkryssning med läckerheter

15 februari är det premiär för världens första renodlade skidkryssning, Birka SkiCruise – ombord ska resenärerna trakteras med lokalproducerade läckerheter lovar rederiet.

Scandorama prisade i Norge

En av kategorierna i norska priset ”Grand Travek Award” togs hem av svenska Scandorama – priset i kategorin bästa bussresearrangör.

Blixt vann hotellnatten i Tylösand

Det blev Ulrika Blixt från Nysäters Buss i Säffle som vann en gratis hotellnatt när Busstorget genomförs i Tylösand 11-12 april – men det går självklart fortfarande att anmäla deltagande.

Stena Estrid lämnar Kina

Rederiet Stena Lines första nybygge Stena Estrid har lämnat dockan i Avic Weihai Shipyard i Kina – det är den första av totalt fem RoPax-färjor som byggs där åt det svenska redderiet.

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116