23948sdkhjf

Ännu ett EU-steg för biodrivmedel

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Biodrivmedel föreslås omfattas av EU:s nya direktiv om gröna fordon – godkänns förslaget kan biodieselns framtid vara tryggad, men flera steg återstår i den EU-processen.

Redan i höstas visades tecken på att EU lyssnat på kritiken från bussbranschen när det gäller biodrivmedel. Nu har ett förslag formulerats som kan innebära att biodrivmedel som HVO och RME kan leva vidare. Än är det dock långt kvar till beslut i frågan. 

Läs här vad rt-forum skrev 18 oktober förra året!

Inom ramen för EU:s Vägtransportpaket diskuterar man flera olika lagförslag som berör vägtransportsektorn. Ett sådant är förslaget kring så kallade rena fordon, det vill säga fossilfria och energieffektiva fordon, Clean Vehicle Directive. EU:s trilogförhandling gällande revideringen av just Clean Vehicle Direktivet som inleddes första veckan i februari har nu landat i en principiell överenskommelse. Överenskommelsen innebär att även biodrivmedel förslås omfattas av det reviderade direktivet. Nu vidtar arbetet med att formulera exakta definitioner och tekniska specifikationer inom ramen för förslaget till ett reviderat direktiv. Därefter ska det slutliga förslaget godkännas av EU Parlamentet och rådet. EU:s nuvarande ordförandeland i Rumänien har förklarat att man vill ha ett beslut i frågan före kommande EU-val.

 I det ursprungliga förslaget från kommissionen omfattades alla klasser av bussar – stadsbussar, regionbussar, turistbussar - och det var en mycket snäv definition av vad som skulle definieras som ett rent och energieffektivt fordon. Ursprungligen skulle då endast fordon som drevs med eldrift eller gasdrift godkännas. Under processens gång inom EU har man nu även inkluderat fordon som drivs med flytande biodrivmedel såsom de definieras i det nyligen uppdaterade förnybart direktivet, RED II. Förutom att man definierar vilka drivmedel som ska godkännas innehåller det förslag till Clean Vehicle Directive som nu diskuteras även krav på vilka nivåer av rena och energieffektiva fordon som respektive EU-nation ska uppfylla vid vissa årtal.

Sveriges Bussföretag bevakar tillsammans med framförallt Svensk Kollektivtrafik förhandlingarna inom EU rörande Clean Vehicle Directive.

Vi har täta kontakter med såväl kollektivtrafikorganisationer på plats i Bryssel, som med berörda politiker och tjänstemän inom EU samt på berörda svenska departement och myndigheter. Vår vilja är att få ett direktiv som tydligt inkluderar biodrivmedel och som koncentreras till stadsbussar. För den svenska marknaden skulle andra villkor ställa till problem och riskera att den positiva utveckling vi har haft i Sverige, där bussarna idag kör till över 80 procent på förnyelsebara och fossilfria drivmedel, bromsar in, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

Den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP välkomnar överenskommelsen. Ulrich Weber, ordförande i UITPs EU-kommittén, är en av dem som arbetat på plats i Bryssel för att få EUs politiker och tjänstemän att förstå vikten av att också biodrivmedel ska omfattas av Clean Vehicle Directive.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Nyhetsbrev

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Arkiv

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Utmana bussförarkollegerna!

Ännu finns det tid, men snart stängs möjligheten att anmäla sig till Bussförar-SM 2019 – se till att utmana kollegerna, gör uttagningsprovet föra midnatt 21 juni.

SJ tågar mer i Norge

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

IT för effektivare uppvärmning

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Sverigedemokraterna svarar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131