23948sdkhjf

Stora självkörande bussar i Barkarby

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden norr om Stockholm med självkörande bussar i linjetrafik – nu handlar det om fullstora bussar för första gången i allmän trafik.

Tekniken är nu tillräckligt mogen för att påbörja försök i trafik på allmän väg. Därmed blir detta ett av de första försöken med stora bussar i Europa. Vi kommer att lära oss mycket genom det här projektet för den fortsatta utvecklingen av autonoma bussar, säger Karin Rådström, busschef på Scania.

Försöket kommer att genomföras i två steg: först utan resenärer innan pendlarna välkomnas ombord. Eftersom säkerheten är avgörande i försöken kommer bussarna att ha en säkerhetsförare för att övervaka trafiken och bistå resenärerna.

Vi på Nobina är djupt engagerade, i att etablera det som vi tror kommer bli en viktig del av den framtida kollektivtrafiken. Försöken kommer att ge nya insikter och erfarenheter för arbetet framåt när det gäller drift och styrning av autonoma bussar – och samtidigt skapa förutsättningar för fler att resa kollektivt. Kraven på de autonoma bussarna kommer vara lika hårda som den övriga trafiken vad gäller tillgänglighet, säkerhet och tillförlitlighet, säger Henrik Dagnäs, vd för Nobina Sverige.

De två elbussarna, Scania Citywide LF, kommer att knyta den snabbt växande Barkarbystaden med närmaste T-banestation, Akalla. Bussarna kommer att köra längs den fem kilometer långa sträckan med fyra hållplatser i dedikerade busskörfält. Inledningsvis planeras cirka en kilometer av den sträckan att köras autonomt. Under den andra fasen i försöken väntas omkring 300 resenärer dagligen utnyttja bussförbindelsen.

Utvecklingsprojektet har redan startat och försöken ska, enligt plan, inledas 2020. Under hela försöksperioden kommer information om bland annat genomsnittsfart, tillgänglighet, tidhållning, avvikelsehantering och kundnöjdhet att samlas in.

Flera innovativa projekt för nya kollektivtrafiklösningar pågår redan i Barkarbystaden, som har beskrivits som världens modernaste stadstrafiksystem. Projekten omfattar bland annat Europas första självkörande elbussar i linjetrafik, infrastruktur och fordon för BRT-system och nya digitala lösningar – allt i samverkan mellan Region Stockholm, Järfälla kommun och Nobina.

Allt detta kommer också upp på Kollektivtrafikdagen 15 maj i Solna, klicka här för konferensens hela program eller anmäl deltagande!

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125