23948sdkhjf

Färöarna stänger – för underhåll

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

För att bevara den unika naturmiljön håller Färöarna stängt för turister under en helg i april - men den som vill vara med och arbeta med underhållet är mer än välkommen även då.

Färöarna får årligen besök av omkring 110 000 turister som vill uppleva ögruppens spektakulära natur. Med karga klippor, dramatiska vattenfall och med fler får än människor lockar de nordatlantiska vulkanöarna turister från alla världens hörn. 

 Under den sista helgen i april har Färöarna dock beslutat att stänga ner populära besöksmål för turister och välkomnar istället gäster från hela världen som vill bidra till att bevara öarnas unika naturområden. Färöarna lider i dag inte av överturism men de senaste årens stigande turistantal till särskilt populära platser börjar sätta sina spår. Genom att stänga ner destinationen för en underhållshelg vill man säkra att det råa men sköra landskapet vårdas och bevaras under många år framöver. 

Vi är otroligt glada över att fler och fler turister upptäcker hur fantastiska våra öar är: naturen, vårt unika sätt att leva på, den lokala maten och befolkningen. Här är det möjligt att hitta ett lugn, till och med i vår livliga huvudstad Tórshavn”, säger Guðrið Højgaard, direktör för Visit Faroe Islands. Hon fortsätter:

 – För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling. 

 Nedstängningen äger rum den 26 och 27 april och engagerar både den färöiska lokalbefolkningen och stora delar av besöksnäringen. Även Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen ställer sig bakom initiativet och välkomnar i ett uttalande gäster som vill hjälpa till med underhållsarbetet. De första 100 personerna som registrerar sig som frivilliga erbjuds mat och logi i tre nätter som tack för sin insats. Helgen rundas av med en festmåltid för alla som har deltagit i arbetet – både den lokala befolkningen och de inresande gästerna. 

 Med hjälp av lokala krafter har man identifierat områden som med lite skötsel och underhåll kan bidra till att bevara infrastrukturen och säkra en hållbar framtid för öarna. Arbetet  innefattar bland annat etablering av stigar och leder vid välbesökta platser för att undvika onödigt slitage på naturen, uppsättning av utkiksplatser för att bättre bevara fågelreservaten samt förbättring av skyltningar och ledmarkeringar. Projekten är av varierande svårhetsgrad och inga förkunskaper krävs. 

 Turismen på Färöarna har ökat med 10 procent under de senaste åren och trots att det råder en öppen och välkomnande syn på turismen vill man säkra att överturism aldrig blir ett problem. Färöarna hoppas på att genom projektet inspirera andra länder att etablera egna underhållsprojekt, och på så vis uppmuntra till en mer hållbar besöksnäring som inte tär på omgivningen. 

FAKTA/Färöarna

Befolkning: 51 371

Antal får: 80 000

Antal öar: 18

Areal: 1 396 km

Estimerat antal turister 2018: 110 000 

Huvudstad: Torshavn, 13 000 invånare

Högsta punkt: Slaettaratindur, 882 möh

Kommunikationer: Flyg är snabbast, men flera fartygslinjer går dit från Danmark.

Status: Tillhör Danmark men har långtgående självstyre, Färöarna är exempelvis inte med i EU vilket bör beaktas vid exempelvis köp av varor.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Rekordresultat för SkiStar

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Nyhetsbrev

Badbusstrafik i Trollhättan

Arkiv

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Transdev köper Utö Rederi

Privatägda bolaget Utö Rederi har blivit uppköpt av kollektivtrafikjätten Transdev – Utö Rederi har sin verksamhet i Stockholm södra skärgård.

Biodrivmedel för flyg på gång

Europa kommer att få sin första dedikerade fabriksanläggning för produktion av bioflygdrivmedel – 100 000 ton per år ska kunna tillverkas från 2022 enligt initiativtagarna.

Direkt till skidbackarna i Andorra

Renässans för solresa med buss!

Plus

Fem snabba frågor...

Bussen bättre än tåget

Plus 5 procent för Viking

Svenskarnas intresse för att resa inom Östersjöregionen ökar – Viking Lines statistik visar att sommarbokningarna ökat med 5 procent jämfört med sommaren 2018.

Resebyråer sågar flygbranschen

Strand vd för Visit Stockholm

Många ville döpa Vikings fartyg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.216