23948sdkhjf

Färöarna stänger – för underhåll

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

För att bevara den unika naturmiljön håller Färöarna stängt för turister under en helg i april - men den som vill vara med och arbeta med underhållet är mer än välkommen även då.

Färöarna får årligen besök av omkring 110 000 turister som vill uppleva ögruppens spektakulära natur. Med karga klippor, dramatiska vattenfall och med fler får än människor lockar de nordatlantiska vulkanöarna turister från alla världens hörn. 

 Under den sista helgen i april har Färöarna dock beslutat att stänga ner populära besöksmål för turister och välkomnar istället gäster från hela världen som vill bidra till att bevara öarnas unika naturområden. Färöarna lider i dag inte av överturism men de senaste årens stigande turistantal till särskilt populära platser börjar sätta sina spår. Genom att stänga ner destinationen för en underhållshelg vill man säkra att det råa men sköra landskapet vårdas och bevaras under många år framöver. 

Vi är otroligt glada över att fler och fler turister upptäcker hur fantastiska våra öar är: naturen, vårt unika sätt att leva på, den lokala maten och befolkningen. Här är det möjligt att hitta ett lugn, till och med i vår livliga huvudstad Tórshavn”, säger Guðrið Højgaard, direktör för Visit Faroe Islands. Hon fortsätter:

 – För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling. 

 Nedstängningen äger rum den 26 och 27 april och engagerar både den färöiska lokalbefolkningen och stora delar av besöksnäringen. Även Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen ställer sig bakom initiativet och välkomnar i ett uttalande gäster som vill hjälpa till med underhållsarbetet. De första 100 personerna som registrerar sig som frivilliga erbjuds mat och logi i tre nätter som tack för sin insats. Helgen rundas av med en festmåltid för alla som har deltagit i arbetet – både den lokala befolkningen och de inresande gästerna. 

 Med hjälp av lokala krafter har man identifierat områden som med lite skötsel och underhåll kan bidra till att bevara infrastrukturen och säkra en hållbar framtid för öarna. Arbetet  innefattar bland annat etablering av stigar och leder vid välbesökta platser för att undvika onödigt slitage på naturen, uppsättning av utkiksplatser för att bättre bevara fågelreservaten samt förbättring av skyltningar och ledmarkeringar. Projekten är av varierande svårhetsgrad och inga förkunskaper krävs. 

 Turismen på Färöarna har ökat med 10 procent under de senaste åren och trots att det råder en öppen och välkomnande syn på turismen vill man säkra att överturism aldrig blir ett problem. Färöarna hoppas på att genom projektet inspirera andra länder att etablera egna underhållsprojekt, och på så vis uppmuntra till en mer hållbar besöksnäring som inte tär på omgivningen. 

FAKTA/Färöarna

Befolkning: 51 371

Antal får: 80 000

Antal öar: 18

Areal: 1 396 km

Estimerat antal turister 2018: 110 000 

Huvudstad: Torshavn, 13 000 invånare

Högsta punkt: Slaettaratindur, 882 möh

Kommunikationer: Flyg är snabbast, men flera fartygslinjer går dit från Danmark.

Status: Tillhör Danmark men har långtgående självstyre, Färöarna är exempelvis inte med i EU vilket bör beaktas vid exempelvis köp av varor.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Nyhetsbrev

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Arkiv

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Från småföretag - till branschens gigant

Rolfs Flyg & Buss är gruppreseföretaget som gjort en egen hisnande resa – från den lilla resebyrån på Hisingen till ett jätteföretag som väntas omsätta en miljard kronor nästa år. Arkitekten bakom den makalösa tillväxten är Emanuel Karlsson, vd sedan 2006.

Portugal vann igen

Ny rapport till flygets försvar

Flyget behövs för svensk besöksnäring enligt en ny rapport.

Norwegian avvecklar allt långdistansflyg från Stockholm

Hamnsamarbete för miljön i Norden

Arlandabanan 20 år

Kungen och drottningen invigde Arlandabanan i november 1999 - Sveriges första privata snabbtågsprojekt firar därmed 20 år i dagarna.

Viking Line till Visby och Bornholm

Birka Cruises till Berlin

Tre miljoner till besöksnäringen

Andersson lämnar Birka Cruises

Kryssarrederiet Birca Cruises vd Satu Andersson lämnar sin post efter sex år – jakten på en ny vd inleds omedelbart.

Schram till Norwegian

Ferry till Furuvik

SJ storsatsar på VR

Fritzsons tågmat

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Höstlovstryck för Vy

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121