23948sdkhjf

Färöarna stänger – för underhåll

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

För att bevara den unika naturmiljön håller Färöarna stängt för turister under en helg i april - men den som vill vara med och arbeta med underhållet är mer än välkommen även då.

Färöarna får årligen besök av omkring 110 000 turister som vill uppleva ögruppens spektakulära natur. Med karga klippor, dramatiska vattenfall och med fler får än människor lockar de nordatlantiska vulkanöarna turister från alla världens hörn. 

 Under den sista helgen i april har Färöarna dock beslutat att stänga ner populära besöksmål för turister och välkomnar istället gäster från hela världen som vill bidra till att bevara öarnas unika naturområden. Färöarna lider i dag inte av överturism men de senaste årens stigande turistantal till särskilt populära platser börjar sätta sina spår. Genom att stänga ner destinationen för en underhållshelg vill man säkra att det råa men sköra landskapet vårdas och bevaras under många år framöver. 

Vi är otroligt glada över att fler och fler turister upptäcker hur fantastiska våra öar är: naturen, vårt unika sätt att leva på, den lokala maten och befolkningen. Här är det möjligt att hitta ett lugn, till och med i vår livliga huvudstad Tórshavn”, säger Guðrið Højgaard, direktör för Visit Faroe Islands. Hon fortsätter:

 – För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling. 

 Nedstängningen äger rum den 26 och 27 april och engagerar både den färöiska lokalbefolkningen och stora delar av besöksnäringen. Även Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen ställer sig bakom initiativet och välkomnar i ett uttalande gäster som vill hjälpa till med underhållsarbetet. De första 100 personerna som registrerar sig som frivilliga erbjuds mat och logi i tre nätter som tack för sin insats. Helgen rundas av med en festmåltid för alla som har deltagit i arbetet – både den lokala befolkningen och de inresande gästerna. 

 Med hjälp av lokala krafter har man identifierat områden som med lite skötsel och underhåll kan bidra till att bevara infrastrukturen och säkra en hållbar framtid för öarna. Arbetet  innefattar bland annat etablering av stigar och leder vid välbesökta platser för att undvika onödigt slitage på naturen, uppsättning av utkiksplatser för att bättre bevara fågelreservaten samt förbättring av skyltningar och ledmarkeringar. Projekten är av varierande svårhetsgrad och inga förkunskaper krävs. 

 Turismen på Färöarna har ökat med 10 procent under de senaste åren och trots att det råder en öppen och välkomnande syn på turismen vill man säkra att överturism aldrig blir ett problem. Färöarna hoppas på att genom projektet inspirera andra länder att etablera egna underhållsprojekt, och på så vis uppmuntra till en mer hållbar besöksnäring som inte tär på omgivningen. 

FAKTA/Färöarna

Befolkning: 51 371

Antal får: 80 000

Antal öar: 18

Areal: 1 396 km

Estimerat antal turister 2018: 110 000 

Huvudstad: Torshavn, 13 000 invånare

Högsta punkt: Slaettaratindur, 882 möh

Kommunikationer: Flyg är snabbast, men flera fartygslinjer går dit från Danmark.

Status: Tillhör Danmark men har långtgående självstyre, Färöarna är exempelvis inte med i EU vilket bör beaktas vid exempelvis köp av varor.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Nyhetsbrev

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Arkiv

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129