23948sdkhjf

Unga gillar solosemester

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Varannan svensk är öppen för att resa på semestern helt ensam – framför allt är det män och unga som vill resa solo.

Nära varannan svensk – främst män och unga – är positiv till att åka på semester ensam, det visar en ny Sifo-undersökning som genomfört på uppdrag av charterföretaget Airtours. De främsta fördelarna med att resa på egen hand är att slippa kompromissa, att få mer egentid och att kunna slappna av mer.

Sifo ställde frågan hur svenskarna ställer sig till att resa på semester helt ensamma. Nästan varannan (46 procent) uppger att de skulle vilja åka på en semester ensam. De främsta fördelarna med det anses vara att få bestämma själv/slippa kompromissa (38 procent), få mer egentid (34 procent) och att slappna av mer (34 procent). De största nackdelarna med en soloresa är rädslan att känna sig ensam (62 procent), att bli uttråkad (32 procent) och att känna sig obekväm (32 procent).

För att inspirera fler att resa på egen hand lanserar researrangören Airtours nu skräddarsydda resor för ensamresenärer, något som säkert även grupp- och bussresearrangörer kan genomföra.

Sverige är ett av de singeltätaste länderna i världen, ändå är reseutbudet i princip helt anpassat efter sällskap. Men att semestra själv är både befriande och berikande – och någonting fler borde testa, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Undersökningen visar vidare att fler män än kvinnor är öppna för att semestra själva. 47 procent av männen uppger detta jämfört med 44 procent av kvinnorna. 54 procent av 16-34-åringarna är öppna för en solsemester, jämfört med 50 procent av 35-55-åringarna och 33 procent av 56-79-åringarna.

FAKTA/Kort om undersökningen

Den här frågan ställdes i undersökningen:Kan du tänka dig att åka på en solosemester? En solosemester är en resa där du åker ensam till valfri destination?

1 022 personer svarade enligt nedan:

Ja 46%
Nej 32%
Kanske 20%
Vet ej 2%

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-24 januari 2019. De 1022 intervjuade personerna var i åldern 16-79 år.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Rekordresultat för SkiStar

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Nyhetsbrev

Badbusstrafik i Trollhättan

Arkiv

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Transdev köper Utö Rederi

Privatägda bolaget Utö Rederi har blivit uppköpt av kollektivtrafikjätten Transdev – Utö Rederi har sin verksamhet i Stockholm södra skärgård.

Biodrivmedel för flyg på gång

Europa kommer att få sin första dedikerade fabriksanläggning för produktion av bioflygdrivmedel – 100 000 ton per år ska kunna tillverkas från 2022 enligt initiativtagarna.

Direkt till skidbackarna i Andorra

Renässans för solresa med buss!

Plus

Fem snabba frågor...

Bussen bättre än tåget

Plus 5 procent för Viking

Svenskarnas intresse för att resa inom Östersjöregionen ökar – Viking Lines statistik visar att sommarbokningarna ökat med 5 procent jämfört med sommaren 2018.

Resebyråer sågar flygbranschen

Strand vd för Visit Stockholm

Många ville döpa Vikings fartyg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145