23948sdkhjf

Unga gillar solosemester

Varannan svensk är öppen för att resa på semestern helt ensam – framför allt är det män och unga som vill resa solo.

Nära varannan svensk – främst män och unga – är positiv till att åka på semester ensam, det visar en ny Sifo-undersökning som genomfört på uppdrag av charterföretaget Airtours. De främsta fördelarna med att resa på egen hand är att slippa kompromissa, att få mer egentid och att kunna slappna av mer.

Sifo ställde frågan hur svenskarna ställer sig till att resa på semester helt ensamma. Nästan varannan (46 procent) uppger att de skulle vilja åka på en semester ensam. De främsta fördelarna med det anses vara att få bestämma själv/slippa kompromissa (38 procent), få mer egentid (34 procent) och att slappna av mer (34 procent). De största nackdelarna med en soloresa är rädslan att känna sig ensam (62 procent), att bli uttråkad (32 procent) och att känna sig obekväm (32 procent).

För att inspirera fler att resa på egen hand lanserar researrangören Airtours nu skräddarsydda resor för ensamresenärer, något som säkert även grupp- och bussresearrangörer kan genomföra.

Sverige är ett av de singeltätaste länderna i världen, ändå är reseutbudet i princip helt anpassat efter sällskap. Men att semestra själv är både befriande och berikande – och någonting fler borde testa, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Undersökningen visar vidare att fler män än kvinnor är öppna för att semestra själva. 47 procent av männen uppger detta jämfört med 44 procent av kvinnorna. 54 procent av 16-34-åringarna är öppna för en solsemester, jämfört med 50 procent av 35-55-åringarna och 33 procent av 56-79-åringarna.

FAKTA/Kort om undersökningen

Den här frågan ställdes i undersökningen:Kan du tänka dig att åka på en solosemester? En solosemester är en resa där du åker ensam till valfri destination?

1 022 personer svarade enligt nedan:

Ja 46%
Nej 32%
Kanske 20%
Vet ej 2%

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-24 januari 2019. De 1022 intervjuade personerna var i åldern 16-79 år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141