23948sdkhjf

Skånetrafiken förlorade rättstvist

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Efter rättslig prövning står det klar att Skånetrafiken gjorde fel i sin upphandling av sjukresor 2012 – betalar 20 miljoner kronor till motparten.

Tingsrätten i Malmö har genom dom 7 mars fastställt en förlikning mellan Region Skåne och Samres och därmed är en fem år gammal tvist avslutad. Avtalet trädde ikraft 1 februari 2013 och avslutades i juni 2015. Avtalet omfattade beställningsmottagning för Skånetrafikens Serviceresor.

Tvisten har gällt vilka resor som omfattas av avtalet. Det gäller färdtjänstresor för Vellinge kommun under en övergångsperiod men framförallt de sjukresor som sedan många år utförts av Malmö Serviceresor för Malmöbor på Skånetrafikens uppdrag. Enligt Skånetrafiken var det aldrig deras avsikt att ändra på detta men förfrågningsunderlaget var inte tillräckligt tydligt på den punkten och Skånetrafiken förlorade därför i hovrätten.

– Vi konstaterar av Hovrättens dom att vi gjort fel i upphandlingen 2012 och tar vårt ansvar nu i enlighet med den. Det är bra att processen får sitt slut för alla parter. Samtidigt tycker vi att det är mycket tråkigt att medel som skulle kunna gjort nytta nu istället tvingas betala ut som ersättning för ett jobb som aldrig utfördes, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Totalt uppgår förlikningsbeloppet till 20 miljoner kronor, momsen ej inräknad. Region Skånes försäkring täcker skadestånd upp till 10 miljoner kronor med en självrisk om 1 miljon kronor. Den faktiska kostnaden för Region Skåne blir därmed cirka 11 mkr som en följd av förlikningen. Region Skåne har i tidigare bokslut enligt försiktighetsprincipen tagit höjd för kostnaden som därmed inte belastar årets budget.

Region Skåne har inga uppdrag inom servicereseverksamheten med Samres sedan 2015.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svealandstrafiken väljer Pilotfish

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företaget Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Första Road Showen med Volvo Bussar

Volvo Bussar har åkt till kunderna för att visa upp sina nya turistbussar - de första helt nya från tillverkaren på drygt 20 år.

Aldenius till Kollektivtrafikdagen

Elbussar vill många ha, men vilka är utmaningarna när den rena och ljudlösa tekniken införs? Forskaren Malin Aldenius tar upp elektrifieringens möjligheter men också utmaningar på Kollektivtrafikdagen i Solna 15 maj.

Transdev leder Bussförar-SM

Bussförar-SM 2019 har startat och just nu är det Transdev som kan redovisa flest anmälda bussförare – totalt hade 166 anmält deltagande 23 april.

Hybricon förlorar Skellefteå

Nyhetsbrev

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Arkiv
Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129