23948sdkhjf

Snart rullar Gacha

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu kommer Gacha, en självkörande buss som klarar alla väderförhållanden i Finland – detta i alla fall enligt initiativtagarna till projektet.

Bakom projektet med den självkörande ”bussroboten” står finska Sensible 4 och japanska Muji. De har lanserat fordonet Gacha som ska sättas i trafik under april i år. Litet speciellt är att här samverkar ett teknikutvecklingsföretag med ett livsstils- och återförsäljarföretag vilket är tämligen ovanligt inom fordonsbranschen.

Att fordonet Gacha skulle vara det första självkörande som klarar alla slags väder lär dock konkurrenterna bland de autonoma fordonstillverkarna inte hålla med om. Dock skiljer sig designen ganska mycket från övriga små självkörande bussar, något som japanska Muji ligger bakom, företaget är kända för sin design och har utformat fordonet för att öka användarupplevelsen.

Sensible 4 förser skyttelbussen med sin autonoma körteknologi som garanterar fordonets positionering, navigering och uppfattning av hinder, vilket möjliggör autonom körning under alla förhållanden enligt aktörerna bakom projeket.

Gacha hade sin jungfrufärd direkt efter att fordonet avtäcktes framför Helsingfors nya centralbibliotek Oodi, då i ett iskallt Helsingfors. Sedan följer en uppvisning i att transportera männsikor i trafiken, först i Esbo i april 2019 sedan står Tavastehus, Vanda och Helsingfors på tur senare under 2019.

Sensible 4 planerar för närvarande att producera en första fordonsflotta för offentliga piloter i olika städer i Finland och även i städer utomlands under 2020. Målsättningen är att skapa självkörande fordonsflottor med minibussar som en fungerande del av städernas befintliga transportsystem till år 2021. För att nå dit siktar Sensible 4 på att etablera partnerskap med ett antal städer som vill satsa på att pröva självkörande fordon i kollektivtrafiken.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första staten med gratis kollektivtrafik

Plus

Klart: Vinnaren av Tunga Bussligan 2019!

Efter en rafflande slutstrid står det klart vem som vann Tunga Bussligan 2019 - här presenteras vinnaren plus alla tunga bussfabrikat som fått nya bussar registrerade under 2019, alla siffror kommer från Bil Swedens statiatik.

Bra december för bussarna

Nytt signalsystem i Danmark

Forskare: ”Landsortsbor riskerar att bli högerpopulister”

Allt fler flyttar till städer och kvar blir ”dubbla förlorare” som riskerar att hemfalla åt högerpopulism – men det finns ett effektivt botemedel, detta enligt forskning vid Malmö universitet.

Statsägt bolag köper Flygbussarna

Nyhetsbrev

God Jul & Gott Nytt År!

Nu är det dags att önska alla rt-forums läsare, annonsörer och vänner en riktigt trevlig helg - 18 december skickades årets sista nyhetsbrev.

Arkiv

Arriva möblerar om i ledningen

Ännu ett bussbolag uppköpt

Nya Mälartåg i trafik

Örike digitaliserar kollektivtrafiken

Hogia har fått ett nytt spännande uppdrag – nämligen att digitalsera kollektivtrafiken på ett av svenskarnas populäraste resmål.

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Förseningar kostar miljarder

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Plus

Fem snabba fågor…

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.359