23948sdkhjf

Snart rullar Gacha

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu kommer Gacha, en självkörande buss som klarar alla väderförhållanden i Finland – detta i alla fall enligt initiativtagarna till projektet.

Bakom projektet med den självkörande ”bussroboten” står finska Sensible 4 och japanska Muji. De har lanserat fordonet Gacha som ska sättas i trafik under april i år. Litet speciellt är att här samverkar ett teknikutvecklingsföretag med ett livsstils- och återförsäljarföretag vilket är tämligen ovanligt inom fordonsbranschen.

Att fordonet Gacha skulle vara det första självkörande som klarar alla slags väder lär dock konkurrenterna bland de autonoma fordonstillverkarna inte hålla med om. Dock skiljer sig designen ganska mycket från övriga små självkörande bussar, något som japanska Muji ligger bakom, företaget är kända för sin design och har utformat fordonet för att öka användarupplevelsen.

Sensible 4 förser skyttelbussen med sin autonoma körteknologi som garanterar fordonets positionering, navigering och uppfattning av hinder, vilket möjliggör autonom körning under alla förhållanden enligt aktörerna bakom projeket.

Gacha hade sin jungfrufärd direkt efter att fordonet avtäcktes framför Helsingfors nya centralbibliotek Oodi, då i ett iskallt Helsingfors. Sedan följer en uppvisning i att transportera männsikor i trafiken, först i Esbo i april 2019 sedan står Tavastehus, Vanda och Helsingfors på tur senare under 2019.

Sensible 4 planerar för närvarande att producera en första fordonsflotta för offentliga piloter i olika städer i Finland och även i städer utomlands under 2020. Målsättningen är att skapa självkörande fordonsflottor med minibussar som en fungerande del av städernas befintliga transportsystem till år 2021. För att nå dit siktar Sensible 4 på att etablera partnerskap med ett antal städer som vill satsa på att pröva självkörande fordon i kollektivtrafiken.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Nyhetsbrev

29 döda i bussolycka

Arkiv

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162