23948sdkhjf

Norwegian har stoppat olycksplanet

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Efter den svåra flygolyckan i Etiopien stoppade många flygbolag flygplanstypen Boeing 737 Max 8 - nu har även Norwegian stoppat alla sina 737 Max 8 men börskursen faller.

Först störtade den nya flygplanstypen Boeing 737 Max 8 i Indonesien. Och 10 mars skedde nästa svåra krasch, den här gången efter starten från Addis Abebas internationella flygplats. Alla 157 personer som var ombord på planet som var på väg till Nairobi omkom, bland dem fyra svenskar. 

– Norwegian har beslutat att ta våra Boeing 737 Max 8 ur drift tills vidare efter rekommendation från flera luftfartsmyndigheter. När luftfartsmyndigheter kommer med rekommendation om detta så följer vi naturligtvis deras riktlinjer. Vi beklagar att passagerare drabbas av detta men säkerheten för våra passagerare och anställda kommer alltid först, säger Tomas Hesthammer, Norwegians Director of Flight Operations.

Åtgärden vidtas efter rekommendation från europeiska luftfartsmyndigheter, enligt Norwegian. Så nu står alla bolagets 18 Boeing 737 MAX 8 på marken. Norwegian är i tät dialog med Boeing och luftfartsmyndigheter och följer deras rekommendationer och instruktioner. 

Alla 737 Max 8 plan är dock inte på marken ännu, det framkommer efter kontakt med Norwegian. De plan som är i luften kommer antingen att fortsätta till sin destination eller återvända till hemmabasen och därefter kommer tills vidare inga flygplan av den här typen att flyga.

Norwegian har över 110 Boeing 737-800 i flottan som flyger som vanligt, det gäller även bolagets Dreamlinerplan. Norwegian uppger att de kommer att göra sitt yttersta för att ta hand om kunder som drabbas och har nu inlett arbetet med att omdisponera flygplansflottan för att begränsa konsekvenserna. 

Även resejätten Tui stoppar alla flygningar med 737 Max 8, beskedet kom staxt efter Norweigians beslut som kom ett par dagar efter kraschen. Andra flygbolag valde att omedelbart ta flygplanstypen ur trafik.

Senare på kvällen gick myndigheten Transportstyrelsen ut och förbjöd alla flygningar med den aktuella flygplanstypen. Att en flygplansmodell stoppas så snabbt och totalt innan haveriutredningen ens är inledd uppges vara unikt av flygexperter. Det här gör också att flygtrafiken drabbats av många inställda flyg nu och den närmaste tiden, det är svårt att ersätta så många flygplan som det handlar om.

Olyckan är även en stor ekonomisk tragedi för Boeing vars aktie rasade efter olyckan. Samma sak hände med Norweigian, enligt vissa för att flygbolaget inte omedelbart stoppade flygplanstypen. 

Vad som ligger bakom att flygplanen av den här typen har problem är ännu inte känt. Men det uppges att det handlar om något fel i programvaran som gör att flygplanet beter sig instabilt. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP sägs en anledning vara att piloterna inte fått tillräcklig utbildning. I fallet med kraschen i Etiopien var piloten mycket erfaren men hade aldrig eller nästan aldrig flugit den aktuella flygplanstypen. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som kombinerar diesel med batteridrift.

Göteborg tävlar i turism

Vy storsatsar på Göteborg–Oslo

Roula till Vector Noridic

Amira Roula blir ny vd för Vector Nordic efter Tomas G Olsson som blir styrelseordförande i bolaget som i våras inledde ett samarbetar med Sveriges Bussföretag.

Nyhetsbrev

Hyggligt flyt för Tallink Silja

Arkiv

Swedavia backar

Fler utländska bussar kör i Norge

Många turister som kommer till Norge åker tunt i turistbussar som kommer från andra länder – norska branschorganisationen NHO Transport ser med stor oro på fenomenet.

Bra juli för Viking Line

Besöksrekord för Kalmar läns museum

Flyget fortsätter backa

Nobina hbtq-prisade

Bussbolaget Nobina Sverige får Unionens hbtq-pris 2019 för att respekt och mångfald inte bara är fint formulerade ord, utan en del av vardagen – priset delades ut 31 juli.

von Seth till SRF

Sjunde Prideparaden för Flygbussarna

Lördag 3 augusti rullar Flygbussarna som så många år tidigare i årets Prideparad i Stockholm – alla är välkomna att ta regnbågsbussarna mellan flygplatsen och folkfesten i Stockholms city.

Klimatdebatten gynnar bussresan

"Res klimatsmart i turistbuss"

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168