23948sdkhjf

Norwegian har stoppat olycksplanet

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Efter den svåra flygolyckan i Etiopien stoppade många flygbolag flygplanstypen Boeing 737 Max 8 - nu har även Norwegian stoppat alla sina 737 Max 8 men börskursen faller.

Först störtade den nya flygplanstypen Boeing 737 Max 8 i Indonesien. Och 10 mars skedde nästa svåra krasch, den här gången efter starten från Addis Abebas internationella flygplats. Alla 157 personer som var ombord på planet som var på väg till Nairobi omkom, bland dem fyra svenskar. 

– Norwegian har beslutat att ta våra Boeing 737 Max 8 ur drift tills vidare efter rekommendation från flera luftfartsmyndigheter. När luftfartsmyndigheter kommer med rekommendation om detta så följer vi naturligtvis deras riktlinjer. Vi beklagar att passagerare drabbas av detta men säkerheten för våra passagerare och anställda kommer alltid först, säger Tomas Hesthammer, Norwegians Director of Flight Operations.

Åtgärden vidtas efter rekommendation från europeiska luftfartsmyndigheter, enligt Norwegian. Så nu står alla bolagets 18 Boeing 737 MAX 8 på marken. Norwegian är i tät dialog med Boeing och luftfartsmyndigheter och följer deras rekommendationer och instruktioner. 

Alla 737 Max 8 plan är dock inte på marken ännu, det framkommer efter kontakt med Norwegian. De plan som är i luften kommer antingen att fortsätta till sin destination eller återvända till hemmabasen och därefter kommer tills vidare inga flygplan av den här typen att flyga.

Norwegian har över 110 Boeing 737-800 i flottan som flyger som vanligt, det gäller även bolagets Dreamlinerplan. Norwegian uppger att de kommer att göra sitt yttersta för att ta hand om kunder som drabbas och har nu inlett arbetet med att omdisponera flygplansflottan för att begränsa konsekvenserna. 

Även resejätten Tui stoppar alla flygningar med 737 Max 8, beskedet kom staxt efter Norweigians beslut som kom ett par dagar efter kraschen. Andra flygbolag valde att omedelbart ta flygplanstypen ur trafik.

Senare på kvällen gick myndigheten Transportstyrelsen ut och förbjöd alla flygningar med den aktuella flygplanstypen. Att en flygplansmodell stoppas så snabbt och totalt innan haveriutredningen ens är inledd uppges vara unikt av flygexperter. Det här gör också att flygtrafiken drabbats av många inställda flyg nu och den närmaste tiden, det är svårt att ersätta så många flygplan som det handlar om.

Olyckan är även en stor ekonomisk tragedi för Boeing vars aktie rasade efter olyckan. Samma sak hände med Norweigian, enligt vissa för att flygbolaget inte omedelbart stoppade flygplanstypen. 

Vad som ligger bakom att flygplanen av den här typen har problem är ännu inte känt. Men det uppges att det handlar om något fel i programvaran som gör att flygplanet beter sig instabilt. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP sägs en anledning vara att piloterna inte fått tillräcklig utbildning. I fallet med kraschen i Etiopien var piloten mycket erfaren men hade aldrig eller nästan aldrig flugit den aktuella flygplanstypen. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Nyhetsbrev

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Arkiv

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Transdev köper Utö Rederi

Privatägda bolaget Utö Rederi har blivit uppköpt av kollektivtrafikjätten Transdev – Utö Rederi har sin verksamhet i Stockholm södra skärgård.

Biodrivmedel för flyg på gång

Europa kommer att få sin första dedikerade fabriksanläggning för produktion av bioflygdrivmedel – 100 000 ton per år ska kunna tillverkas från 2022 enligt initiativtagarna.

Direkt till skidbackarna i Andorra

Renässans för solresa med buss!

Plus

Fem snabba frågor...

Bussen bättre än tåget

Plus 5 procent för Viking

Svenskarnas intresse för att resa inom Östersjöregionen ökar – Viking Lines statistik visar att sommarbokningarna ökat med 5 procent jämfört med sommaren 2018.

Resebyråer sågar flygbranschen

Plus

Bussresa i udda öldistrikt

Under lång tid fanns kommunbryggerier där de lokala krögarna bryggde sitt eget speciella öl i delar av Centraleuropa – i dag finns få sådana kvar men de är väl värda ett besök för den dryckesintresserade bussresenären.

Plus

Stort engagemang på Busstorget

Årets upplaga av Busstorget samlade inte bara rekordmånga deltagare - det visades också stort engagemang för några av branschens nyckelfrågor som det stora rekryteringsbehovet.

Hemester i Skåne

Utomhusmatlagning på Västkusten

Rymden på Stockholms Kulturfestival

Rymden är årets tema på Stockholms Kulturfestival som går av stapeln 13-17 augusti – något att pricka in för temaresan till Stockholm under sensommaren.

1

Scandorama och Ölvemarks ökar

Back för Tallink Grupp

Jikander till Birka

Birka Cruises rekryterar Sabrina Jikander som andre styrman - hon kommer senast från en befattning som voyage operator på Eukor Car Carriers.

Strand vd för Visit Stockholm

Många ville döpa Vikings fartyg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.189