23948sdkhjf

Norwegian har stoppat olycksplanet

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Efter den svåra flygolyckan i Etiopien stoppade många flygbolag flygplanstypen Boeing 737 Max 8 - nu har även Norwegian stoppat alla sina 737 Max 8 men börskursen faller.

Först störtade den nya flygplanstypen Boeing 737 Max 8 i Indonesien. Och 10 mars skedde nästa svåra krasch, den här gången efter starten från Addis Abebas internationella flygplats. Alla 157 personer som var ombord på planet som var på väg till Nairobi omkom, bland dem fyra svenskar. 

– Norwegian har beslutat att ta våra Boeing 737 Max 8 ur drift tills vidare efter rekommendation från flera luftfartsmyndigheter. När luftfartsmyndigheter kommer med rekommendation om detta så följer vi naturligtvis deras riktlinjer. Vi beklagar att passagerare drabbas av detta men säkerheten för våra passagerare och anställda kommer alltid först, säger Tomas Hesthammer, Norwegians Director of Flight Operations.

Åtgärden vidtas efter rekommendation från europeiska luftfartsmyndigheter, enligt Norwegian. Så nu står alla bolagets 18 Boeing 737 MAX 8 på marken. Norwegian är i tät dialog med Boeing och luftfartsmyndigheter och följer deras rekommendationer och instruktioner. 

Alla 737 Max 8 plan är dock inte på marken ännu, det framkommer efter kontakt med Norwegian. De plan som är i luften kommer antingen att fortsätta till sin destination eller återvända till hemmabasen och därefter kommer tills vidare inga flygplan av den här typen att flyga.

Norwegian har över 110 Boeing 737-800 i flottan som flyger som vanligt, det gäller även bolagets Dreamlinerplan. Norwegian uppger att de kommer att göra sitt yttersta för att ta hand om kunder som drabbas och har nu inlett arbetet med att omdisponera flygplansflottan för att begränsa konsekvenserna. 

Även resejätten Tui stoppar alla flygningar med 737 Max 8, beskedet kom staxt efter Norweigians beslut som kom ett par dagar efter kraschen. Andra flygbolag valde att omedelbart ta flygplanstypen ur trafik.

Senare på kvällen gick myndigheten Transportstyrelsen ut och förbjöd alla flygningar med den aktuella flygplanstypen. Att en flygplansmodell stoppas så snabbt och totalt innan haveriutredningen ens är inledd uppges vara unikt av flygexperter. Det här gör också att flygtrafiken drabbats av många inställda flyg nu och den närmaste tiden, det är svårt att ersätta så många flygplan som det handlar om.

Olyckan är även en stor ekonomisk tragedi för Boeing vars aktie rasade efter olyckan. Samma sak hände med Norweigian, enligt vissa för att flygbolaget inte omedelbart stoppade flygplanstypen. 

Vad som ligger bakom att flygplanen av den här typen har problem är ännu inte känt. Men det uppges att det handlar om något fel i programvaran som gör att flygplanet beter sig instabilt. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP sägs en anledning vara att piloterna inte fått tillräcklig utbildning. I fallet med kraschen i Etiopien var piloten mycket erfaren men hade aldrig eller nästan aldrig flugit den aktuella flygplanstypen. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Nyhetsbrev

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Arkiv

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.39