23948sdkhjf

Wik till Busstorget

| Av Transportföretagen Buss/Rt-forum | Tipsa redaktionen

Det ska bli roligt att få träffa kollegor i branschen på Busstorget – det säger Pär Wik, försäljningschef på Evobus i Vetlanda som kommer till Tylösand 11 april.

Pär Wiks formella titel är Sales Manager Coach på Mercedes-Benz och Setra, eller på lite enklare svenska, försäljningschef för trusistbussar. Han är ganska ny i branschen, började i Vetlanda 2 januari men har en lång bakgrund som företagare.

Vad gjorde du innan?

– Jag har huvudsakligen jobbat i två branschen tidigare, säger Pär Wik. Ursprungligen var jag i tryckeribranschen där jag haft eget företag under många år då jag körde ett eget tryckeri. Efter det var jag frilandskonsult ett antal år, jobbade med att bygga upp försäljnings- och marknadsorganisationer åt bland annat SKF, Gunnebo och Investment AB Latour och så ett längre uppdrag hos RH Stolen i Nässjö.

– Jag jobbade med kontorsstolar som jag fann jätteintressant, alltså stannade jag kvar.

RH Stolen blev sedermera uppköpt av Ratos med huvudkontor i Oslo. Pär Wik följde med till den norska huvudstaden och blev kvar där under fem år. Bytte huvudstad och hamnade denna gången i Stockholm och förpackningsbranschen.

Vad lockade dig till bussbranschen?

– Jag har alltid varit motorintresserad, säger Pär Wik. Började köra motorcykel tidigt, tog MC-körkort vid 16 år och började köra enduro, körde ett 20-tal tävlingar om året. Samtidigt var jag intresserad av bilar och människorna runt motorbranschen.

Vid 25 år bestämde han sig för att plugga vidare och kom in vid KTH i Stockholm där det blev grafisk teknik. För att förstärka studentkassan såldes motorcykeln.

– Sedan gjorde jag det här klassiska att när jag fyllt 50 år så köpte jag en ny motorcykel, så nu kör jag igen!

Evobus som är Mercedes-Benz och Setras återförsäljare har laddat rejält inför Busstorget 11-12 april. För mer information och anmälan, KLICKA HÄR!

Vad kommer ni visa upp på Busstorget?

– Vi kommer ta med vår dubbeldäckare Setra TopClass S 531 DT och en Mercedes-Benz Tourismo. Setra TopClass S 531 DT har även snabbt blivit populär för linjetrafik. Långpendlare som reser mycket uppskattar den eftersom de reser komfortabelt. De som vill får gärna provköra vår Mercedes-Benz Tourismo på Busstorget.

– Temat är ju säkerhet därför kommer vi visa upp vårt säkerhetspaket. Som första busstillverkare i världen har vi Actice Brake Assist 4, ABA 4, som reagerar och stoppar bussen om det kommer ut en person i vägen. Det är ett ögonblick av bristande koncentration från föraren som kan orsaka en tragisk olycka. ABA 4 tar bort den ”mänskliga faktorn”. Detta tillsammans med Side Guard Assist som reagerar och varnar för exempelvis cyklister vid sidan av bussen vid sväng eller filbyte plus vårt Electricity Stabillity Program, ESP, skapar en klart säkrare värld för föraren och resenärerna.

Hur ser ni på utvecklingen inom turist- och beställningstrafik med buss?

– Som alla andra branscher förändras även bussbranschen. Branschen har delvis gått in i en ny fas. Nya aktörer har kommit in på marknaden som skapar längre bussturer i Sverige. Många bussbolag har även generationsväxling vilket skapar rörlighet på ägarsidan. Vi ser en trend där företag köps upp eller går in i grupperingar. Sedan möter bussbranschen hela tiden en ny publik resenär som har nya behov och önskemål.

Vad är fördelarna med att arrangera ett event som Busstorget ihop med Sveriges Bussföretag och andra fordonstillverkare? 

– Fordonstillverkare, bussföretag och utställare får chansen att träffa kollegor i branschen. Busstorget är en bra mötesplats där man får träffa de ledande aktörerna. Sverige bussföretag program visar också vad som gäller i branschen totalt. Busstorget är bra för dem som under kort tid vill träffa rätt personer och prata om rätt saker. Det är säkert att åka buss och det är oerhört viktigt för branschen att bussföretagen känner sig säkra när de köper en buss.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Lindstål till Stockholms Hamn

Nyhetsbrev

Turistbussen kräver mer

Sveriges Bussföretags TURBO-grupp tog upp frågan om bland annat bussbälten som kärvar och de extra krav som gäller för den som ska köra en turistbuss.

Arkiv

Nya glasögon för Transportstyrelsen

Branschen har länge mött kalla handen i sitt möte med Transportstyrelsen - men på Busstorget i Tylösand verkade det som om myndigheten äntligen bytt glasögon.

Nya villkor för bussresor

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Rekordmånga anmälda till Busstorget

11 april kommer 235 deltagare till eventet Busstorget på Hotel Tylösand i Halmstad - det är fler deltagare än tidigare år.

Bussar för Snälltåget

Stena valutasäkrar Danmarksresan

Resia satsar på tågresor i Europa

Många vill, men det är både dyrt och krångligt att åka tåg mellan länder i Europa – nu lova Resia att ändra på den saken och tar samtidigt upp konkurrensen med bussresorna.

Svagt första kvartal för Tallink

SAS hotas av pilotstrejk

Hotet om pilotstrejk i Norden är nära och riktas mot det samägda flygbolaget SAS – ländernas pilotföreningar har varslat om strejk som träder i kraft 26 april.

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

WOW air i konkurs

Det isländska flygbolaget WOW air har gått i konkurs - bolaget har länge brottats med svåra ekonomiska problem.

Halv miljon till Östersjön

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

Sundås premiär på Busstorget

Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag ser fram emot att få delta på Busstorget för första gången – i år genomförs branschmötet i Tylösand 11-12 april.

Ökning för flyg dämpades 2018

Under 2018 uppgick antalet passagerare på svenska flyg­platser till 39,3 miljoner – rekord visserligen, men tillväxten var den lägsta på många år.

Hyttval möjligt på Birka

2

Silent disco hos RK

250 personer kom till RK Travel Groups caribiska kalas i Göteborg – en av höjdpunkterna var Silent disco där alla rockar loss till den musik de själva valt.

Bengtsson till Buhres på Kivik

Wik till Busstorget

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161