23948sdkhjf

60 gasbussar till Helsingborg

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Mercedes-Benz ska leverera 60 stadsbussar till Arriva i Helsingborg – det handlar om biogasbussar som beställaren Skånetrafiken vill ha.

Nya trafikavtalet för stadstrafiken i Helsingborg togs hem av Arriva och det gäller från och med juni i år. För att klara beställaren Skånetrafikens önskemål har Arriva nu investerat i ett stort antal bussar, varav 60 biogasbussar som beställts av Mercedes-Benz. Bussarna är av typen Citaro NGT och Citaro G NGT; två olika typer av bussar för olika behov, fast på en gemensam och beprövad plattform.

57 stycken av de nya Citaro-bussarna från Mercedes-Benz sätts i drift i juni och ytterligare tre före årsskiftet. Samtliga bussar drivs på biogas i enlighet med Skånetrafikens upphandlingskrav. Fördelningen ligger på 42 stycken Citaro NGT och 18 stycken Citaro G NGT. Den förstnämnda är en 12 meter lång låggolvsbuss och den andra är en led- och låggolvsbuss på 18 meter. Avtalet sträcker sig över 8 år med en option på 2 år. Arriva investerar i totalt 73 fordon, varav 60 levereras av Mercedes-Benz. Citaro NGT och G NGT kommer att rulla på det vanliga vägnätet i Helsingborg. De 60 bussarna från Mercedes-Benz är utrustade med elektrohydraulisk servostyrning. Och stolstyget är dessutom Ecolabel-certifierat.

– Det känns förstås hedrande att Arriva och Skånetrafiken satsar på Mercedes-Benz. Tillsammans har vi nu mycket goda förutsättningar att på ett positivt sätt bidra till en pålitlig och attraktiv kollektivtrafik i Helsingborg. Den höga tillförlitligheten och driftsäkerheten i Citaro erbjuder ett fördelaktigt ägande i många år framöver. Förare och resenärer får dessutom färdas i två av klassens säkraste och mest effektiva stadsbussar, säger Mats Wallin, Key Account Manager i EvoBus fleet-team.

– Den trafik som vi startar i Helsingborg är strategisk viktig för Arriva Sverige. Skånetrafiken och Helsingborgs stad har satsat stort på att skapa goda förutsättningar för bra trafiklösningar. En hög driftsäkerhet på fordonen är därför avgörande för att uppfylla högt ställda förväntningar hos både beställare och kunder, säger Ilir Cakolli, affärsområdeschef Syd, Arriva.

FAKTA/Citaro

Byggs i Tyskland på ett gemensamt modulsystem med högkvalitativa komponenter i fabriken som finns i Stutgart. Ägandekostnaden uppges av tillverkaren vara lägre än  konkurrenternas och det bygger till stor del på Citaros långa serviceintervall och låga drivmedelsförbrukning. Citaro-familjen har även kompletterats med nya eCitaro, en helelektrisk buss i serietillverkning som tar e-mobilitet, batteriteknik och laddningssystem till en helt ny nivå. Förra året fick kusinen Citaro Hybrid utmärkelsen Årets buss 2019 på IAA i Tyskland.

FAKTA/Arriva

En av Europas ledande operatörer inom kollektivtrafik. Bolaget har ca 3900 medarbetare, 900 bussar, 150 tåg och 90 spårvagnar. I Sverige hjälper de varje år ca 170 miljoner resenärer att komma fram till sina resmål. Arriva Sverige ingår i Deutsche Bahn som ägs av tyska staten. Den statliga koncernen är Europas största persontrafikaktör.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Tävlingen framtidens transportlösning avgjord

Förseningar kostar miljarder

Nya tungviktare till Samtrafikens styrelse

Nyhetsbrev

Drivmedlesskatt får kritik

Arkiv

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Eleverna visar hållbara transportlösningar

Plus

Fem snabba fågor…

Plus

Tåg - snabbare och bättre

Alstom är en av Europas ledande tillverkare av järnvägssystem, allt från spårvagnar och superhöghastighetståg och det som finns där emellan. Sverige är redan storkund men företaget hoppas på fler affärer framöver.

55 555:e Citaron

Mercedes-Benz har levererat den 55 555:e stadsbussen Citaro till svensk storkund.

Plus

Tog klivet till järnvägen

Efter sex år som chef på Klarna gick Alexandra Strömberg över till järnvägen – hon är operativ chef på Arlanda Express, ett uppdrag helt i linje med hennes intressen för hållbara resor i en tid då klimatfrågorna väger allt tyngre.

Ticketer köper Fara

Nytt larm: Svarttaxi på Facebook!

Plus

Tuff finalstrid i Tunga Bussligan

Med en månad kvar av Tunga Bussligan 2019 tätnar finalstriden med en viktig omkörning.

Trögt för bussarna

Även november blev en trög månad för bussarna, det visar Bil Swedens siffror.

Svår bussolycka i Sollentuna

Plus

Siktar på fler bussaffärer

Daimlerfamiljens bussar med varumärkena Mercedes-Benz och Setra, är redan väl etablerade i Sverige. Men det ska bli fler bussar från dem, det är försäljningsbolaget Daimler Buses, EvoBus övertygade om.

Bättre säkerhet för gasbussar

Sveriges Bussföretag välkomnar flera av förslagen i Transportstyrelsens utredning av olyckan med en gasbuss i centrala Stockholm i mars.

Vänertågsupphandlingen avgjord

Upphandling i Malmö avgjord

Skånetrafikens miljardupphandling av stadstrafiken i Malmö är nu avgjord.

Ny rapport om batteriers klimatpåverkan

Høven vd i SJ Norge

4

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Fredman avancerar

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Scania bantar

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Höstlovstryck för Vy

Tunnelbanan tidigareläggs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162