23948sdkhjf

Säkrare trafik med ny teknik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu kommer tekniken som styr hur fort yrkestrafiken får köra – och var. Eller om bara elbussar och elfordon får köra i vissa zoner i en stadskärna, då kommer fordon som drivs på annat sätt att stanna om de försöker köra in där, motorn stannar helt enkelt.

Maria Krafft är trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket. I den rollen ansvarar hon både för trafiksäkerhet och hållbarhet, även långsiktigt och strategiskt. Där ingår geofencing som är en ny teknik som på ett effektivt sätt kan stärka trafiksäkerheten.

Vad är egentligen geofencing och hur fungerar det?

– Man brukar tala om geostaket, att man med digitaliseringens hjälp styr vilka villkor som gäller inom ett avgränsat geografiskt område, säger Maria Krafft. Det vi är speciellt intresserade av är att det går att styra maxhastighet, bestämma vilken drivlina som är tillåten i det avgränsade området.

Med geofencing går det också att ställa tuffa villkor för exempelvis gågator så att endast vissa fordon kan köra in där. Det är också möjligt att villkora över tid, exempelvis att fordon endast kan köra in i området under vissa bestämda tider om så önskas.

– Det här kan man jobba med och det finns redan i dagsläget. Bland annat busslinjen 55 i Göteborg och bussar i Dalarna där bussen lagt in den geografiska kartan. I Göteborg är det inlagt var hybridbussarna ska gå på eldrift och vilka maxhastigheter som gäller.

Med geofencing går det att detaljstyra alla slags fordon även om resonemanget ännu så länge handlar mest om yrkesfordon och fordon i kollektivtrafiken.

– Ett exempel är Keolis som säger att alla bussar de köper in framöver ska ha geofencing, säger Maria Krafft. Den tekniken innebär att de slipper utbilda sina 6000 förare varje år vilken profil de har och hur de ska köra bussarna – de kan bara köras på det sätt som operatören lagt in i systemet.

Dessutom medför den här tekniken minskade drifts- och underhållskostnader eftersom bussarna inte går sönder på grund av att de kört för fort över fartgupp eller andra liknande småskador som uppkommer när bussen hanteras fel. Det handlar om ganska mycket pengar, runt 10-20 procent av de totala kostnaderna för trafiken.

– Det finns alltså både ekonomiska incitament och ekonomiska incitament för geofencing. Från Trafikverkets sida håller vi just nu på att etablera en samverkansplattform för geofencing där många olika aktörer kan delta. Vi vill genomföra piloter och då behöver transportörer, industri och myndigheter samverka utifrån dagens förutsättningar. Men i framtiden önskas ett nytt regelverk som gör att städer kan hastighetssäkra zoner så att fordon rör sig på människor villkor men med bibehållen service- och transportkvalitet.

Är geofencing enbart för kollektivtrafiken och annan nyttotrafik?

– I första hand ja, men långsiktigt kan jag se att det rör sig om all trafik, säger Maria Krafft. Vi fick ett regeringsuppdrag att titta på geofencing som ett verktyg, egentligen föranlett av terrordådet i Stockholm. I det sammanhanget är geofencing en liten bit av alla de åtgärder som vidtagits i terrorförebyggande syfte, men ändå en viktig bit.

Om den lastbil som den terrordömde kapade i centrala Stockholm hade varit utrustad med den här tekniken hade den inte kunnat köra så fort och motorn hade stannat på gågatan – om nu gågatan hade fått ett digitalt staket som förbjöd även distributionsbilar av den typ som användes vid terrordådet.

Vad kostar det att införa den här tekniken?

– Den kommer ju mer och mer i fordonen redan vid tillverkningen, fordonen är allt mer uppkopplade redan nu, säger Maria Krafft. Det behövs inte så mycket för att genomför geofencing, du klarar dig med en gps-positionering i botten. Du behöver inte heller plocka ner satellitsignalen hela tiden, det går också att lägga kartan i fordonets dator. Sammantaget är det här inte så speciellt dyrt och du kan införa tekniken redan nu om bara fordonet har den mjukvara som behövs. Och det är redan verklighet, exempelvis Scania och Volvo AB är på väg in i detta på allvar, de har hela tekniken inom företaget.

– Snarare handlar utmaningen här om att kombinera flera parter som behövs för att systemet ska fungera – städerna behöver sätta upp villkor att använda geofencing som ett upphandlingskriterium så småningom: att de säger att de bara upphandlar fordon som kan använda geofencing.

Det här ska ses som ett sätt att säkerställa kvaliteten på transporterna ur många olika aspekter, bland annat ur klimatskäl, trafiksäkerhet, buller och trygghet. Det och mycket annat kan hanteras av den här tekniken, enligt Maria Krafft.

Vilka andra utmaningar finns det för den här nya tekniken?

– För att kunna sätta upp villkor så måste vi se över regelverket. Som jag ser det är det bättre vi sätter igång nu så får regelverket komma eftersom, redan nu kan vi komma igång med den här tekniken som har så många fördelar.

Hur långt tycker du att ni har kommit med den här utvecklingen?

– Vi har kommit ganska långt. I det här arbetet har Trafikverket samarbetat mellan många parter, bland dem Volvo AB, Volvo Cars, Scania, Veoneer (tidigare del av Autoliv), Stockholms och Göteborgs stad. Nu har vi jobbat ett drygt år tillsamman och börjat hitta vår handlingsplan inför de kommande åren. Vi välkomnar självklart fler samarbetspartners så klart, vi vill ha aktörerna in på banan och vi vill ha med fler städer som vill testa och göra.

Ett stort problem inom hela transportnäringen är regelefterlevnaden i trafiken, inte minst bland yrkesförarna, över 70 procent av den tunga trafiken kör för fort.

– Att tro att det ska gå att komma åt det här beteendet genom att utbilda förarna, det tror vi inte på, säger Maria Krafft. Men i dag finns teknik för att göra det, vi kan skapa en återkoppling så att det helt enkelt inte går att köra för fort.

– Keolis tycker att det här är attraktivt, det spar tid och dessutom är det en arbetsmiljöfråga också: Plötsligt blir en försenad tidtabell inget som ska hämtas in av den enskilde bussföraren utan det är en system- och ledarskapsfråga att ha ordning och reda på det. Därmed blir det lugnare, inte samma stress i trafiken för bussförarna.

På samma sätt är det inom många andra branscher, exempelvis inom handeln och när det gäller logistiken – varor ska levereras ”just in time” och det finns ”slot-tider”. Allt har hittills byggt på att den enskilde föraren ska klara av att hämta hem eventuella förseningar, något som helt enkelt inte är rimligt enligt Maria Krafft och som dessutom inte längre låter sig göras om och när den nya geofencingtekniken lyfts in.

– Det är inte rimligt att man lägger ansvaret för att allt detta fungerar längst ut, det är en ledarskapsfråga. Och då är geofencing ett sätt att ta hand om det här.

Den här tekniken fånga upp så mycket av de saker som samhället vill åstadkomma.

FAKTA/Maria Krafft

Har varit på Trafikverket i 3,5 år, i grunden forskare med en docentur i trafikmedicin på Umeå Universitet. Maria Krafft har arbetat mycket med krocksäkerhet. Under senare tid har hennes arbete varit inriktat på just geofencing och hur dem tekniken skulle kunna användas för att öka trafiksäkerheten, förbättra miljön och öka hållbarheten.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Rekordökning för bussarna

Nyhetsbrev

Lockar förare med elbussar

Arkiv

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124