23948sdkhjf

Rekordorder för Volvo i Australien

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Volvo Bussar har fått en order på upp till 900 bussar till kollektivtrafikföretaget PTA i Perth, Australien – order är värd närmare två miljarder kronor.

Beställare är PTA (Public Transport Authority of Western Australia) och bussarna ska trafikera staden Perths med omnejd och det handlar om 900 bussar, den största order på chassier som Volvo Bussar fått i Australien hittills. Chassierna karosseras till färdiga bussar av Volgren Australia. Det handlar om dieselbussar med den modernaste Euro 6-motorn som även kan köras på HVO i de flesta fall.

Ordern har ett värde på 274 miljoner australiensiska dollar (eller 1 733 miljoner svenska kronor) för den första femårsperioden. Ordern ingår i regionens satsning på sin bussflotta där man byter ut äldre bussar mot nya. Volvo är huvudentreprenör i affären som är det andra långtidskontraktet mellan Volvo och PTA. I genomsnitt ska 90 bussar levereras per år under maximalt en tioårsperiod, där kontraktet initialt löper på fem år, med option på ytterligare fem år.

– Den senaste ordern visar att Perths kollektivtrafikhuvudman PTA fortsätter att ha stort förtroende för Volvos produkter och vårt team. Det här är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vårt nära samarbete och att stötta både kunden och bussoperatörerna under minst tio år till, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar. Han fortsätter:

– Volvo och vår återförsäljare Truck Centre WA är väldigt stolta och ödmjuka inför förtroendet. Det här är ett erkännande av den produktkvalitet och den service och support som vi kunnat erbjuda under den tidigare kontraktsperioden på nio år.

Kontraktet omfattar till en början Volvos B8RLE (lågentre) Euro 6 chassier.

– Volvo B8RLE är ett väl beprövat chassi i Australien och på den globala marknaden. Det sätter en ny standard vad gäller bränsleekonomi, körbarhet och livscykelkostnad, säger Håkan Agnevall.

Volvo Bussar samarbetar med Truck Centre WA (TCWA) som återförsäljare sedan mer än 50 år. B8RLE är ett aluminiumchassi av låggolvstyp som möter utsläppskraven för Euro 6.

De första prototypbussarna är planerade för leverans i augusti i år. Full produktion startar i oktober, och 66 bussar ska levereras till kunden under det första året.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Nyhetsbrev

29 döda i bussolycka

Arkiv

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139