23948sdkhjf

Goda exempel från IRU

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Runt om i Europa lanseras olika initiativ som syftar till att göra bussar och andra vägtransportfordon säkrare och mer klimatvänliga - IRU har samlat dem åt branschen.

Den internationella vägtransportorganisationen IRU har i ett dokument samlat ett antal goda exempel, för att göra det möjligt för medlemmar i IRU:s passagerarkommitté att hämta inspiration från sina grannar. Ett av de exempel som tas upp är den svenska elbusspremien, för vilken Sveriges Bussföretag varit starkt pådrivande. Bland de övriga finns exempel som:

 * I Frankrike har den nationella vägtransportorganisationen FNTR tecknat avtal med en bank som kommer att erbjuda reducerade räntor till operatörer som investerar i klimatsmarta fordon eller i åtgärder som syftar till att minska energiförbrukningen. FNTR har avsatt 50 miljoner euro till projektet.

* I Belgien erbjuds subventioner för inköp av LNG / CNG-fordon samt en ekologipremie på 5 000 euro per fordon för inköp eller leasing av teknik som ökar bränsleeffektiviteten eller säkerheten mer än lagstadgade krav.

* Spanien har under de senaste åren haft flera system som erbjuder bidrag till operatörer, till exempel 14,16 miljoner euro Movea 2017-planen, som erbjöd stöd på 18 000 euro för inköp av bussar och lastbilar. VEA Aid Plan från 2019 kommer att fortsätta liknande hjälp inklusive bonusar som undantag från registreringsskatter.

 – Vi behöver lära av varandra och ge våra medlemmar och deras nationella organisationer inom hela EU alla möjligheter som kan tänkas för att bistå dem att möta framtida krav på klimatsmarta och trafiksäkra fordon med stöd av olika åtgärder så att inte hela kostnaden hamnar på det enskilda trafikföretaget, säger Marian Raluca, ansvarig för arbetet för IRU:s passagerarkommitté på IRU:s Brysselkontor.

Sveriges Bussföretag är medlemmar i IRU och företräder Sverige inom IRU CPT genom Anna Grönlund, som är vice ordförande i IRU:s passagerarkommitté.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Nyhetsbrev

29 döda i bussolycka

Arkiv

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129