23948sdkhjf

Planka prisar Dunkerque

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Planka.nu har utsett franska borgmästaren i staden Dunkerque till vinnare av Nolltaxepriset 2019, stadens kollektivtrafik är till 100 procent skattefinansierad - SL sågar dock Plankas aktioner.

Dunkerques borgmästare Patrice Vergriete har varit drivande i att göra kollektivtrafiken i staden med 100 000 invånare helt skattefinansierad, därmed kan alla som vill åka med utan att betala för biljetten som inte längre finns. Samtidigt har ett nytt stombussystem införts, och reformen har hitintills blivit en riktig framgång med många resenärer. Ett krux är dock att kostnaderna alltid tenderar att öka mer än antalet resenärer vilket torde vara en utmaning även i Dunkerq.

– Dunkerque blir den största staden i Europa med nolltaxa, efter Tallinn, och vi hoppas att det kommer inspirera många fler att avgiftsbefria* den gemensamma trafiken, säger Max Holm från Planka.nu.

Bland andra nominerade fanns Vänsterpartiet för sin reform med sommarlovskorten och varningsgrupperna för biljettkontrollanter i Stockholm och Göteborg. Något som minst sagt irriterat företrädare för Västtrafik och SL, där man ser Planka.nu som en närmast kriminell organisation. Det påverkar dock inte Max Holm som ser de olika aktionerna som genomförs som ett slags civil olydnad värd aktning, beröm och applåder.

Vilka var då nominerade till Nolltaxepriset förutom vinnaren och Vänsterpartiet?

– Det var en blandning av politiker och engagerade kollektivtrafikanter som nominerats i år, och alla är värda en applåd för sina insatser, säger Max Holm.

Årets statyett kommer att överlämnas till borgmästare Patrice Vergriete under våren.

Nolltaxepriset har delats ut sedan 2010. Priset går till den eller de som under året har gjort något eller några av följande: Verkat för en avgiftsfri* kollektivtrafik, arbetat för ökat inflytande över kollektivtrafiken för de som reser och arbetar i den, underlättat för avgiftsstrejkande, verkat för en öppnare och mer tillgänglig stad och/eller kollektivtrafik, motverkat övervakning och kontrollsystem av resenärer samt bekämpat trafikmaktordningen.

SL i Region Stockholm delar inte organisation Planka.nu:s uppfattning om hur kampanjande för helt skattefinansierad kollektivtrafik ska genomföras. Enligt SL har alla givetvis rätt att driva frågan om biljettfri kollektivtrafik, men det är just organisationens kampanjer som får SL att se rött, kampanjer med bland annat plankningsattacker och "plankningsförsäkring" som betalar ut de kontrollavgifter som den som ertappas av kontrollanter utan giltigt färdmedel får betala.

– Alla är skyldiga att följa de regler som gäller och som beslutats av de politiska partierna, att planka ökar kostnaderna för kollektivtrafiken än mer och det är inte okej att bete sig på det viset för att driva den här frågan enligt vår uppfattning, säger Alexander Kraijsnik, SL:s presstjänst.

För att komma till rätta med plankandet har antalet biljettkontroller i SL:s trafik successivt ökat: 2017 genomfördes drygt 2,5 miljoner biljettkontroller och drygt 30 000 tilläggsavgifter skrevs ut . 2018 utökas antalet biljettkontroller till 3,5 miljoner och 2019 kommer SL att utföra 5 miljoner kontroller årligen, enligt Alexander Kraijsnik.

Resor utan giltigt färdbevis medför ett omfattande inkomstbortfall för trafikförvaltningen i Region Stockholm: Intäktsbortfallet var 254 miljoner kronor under 2017 och 2016 beräknades intäktsbortfallet till 267 miljoner kronor. En kostnadsökning som enligt SL är såväl onödig som oönskad.

Rt-forum kommer att följa frågan vidare och inväntar kommentarer från ansvariga för kollektitrafiken i andra regioner.

*) Avgiftsfri i den betydelse Planka lägger i begreppet innebär att resenären inte betalar för sin enskilda resa med en biljett. I stället finansieras hela kollektivtrafiken direkt via skattsedeln är det tänkt och då får alla betala för trafiken, oavsett hur mycket eller lite de åker kollektivt.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Nyhetsbrev

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Arkiv

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Utmana bussförarkollegerna!

Ännu finns det tid, men snart stängs möjligheten att anmäla sig till Bussförar-SM 2019 – se till att utmana kollegerna, gör uttagningsprovet föra midnatt 21 juni.

SJ tågar mer i Norge

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

IT för effektivare uppvärmning

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Sverigedemokraterna svarar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.173