23948sdkhjf

Birmingham valde Volvos elbussar

Volvo Bussar har fått en order på sex fullelbussar till Birminghams flygplats i England – ett speceillt affärsupplägg gjorde beställaren valde just Volvo Bussar.

Ordern av sex Volvo 7900 Electric är ett resultat av en översyn av framtida fordonstransporter på flygplatsen och beslutet att erbjuda ett helt ”grönt” transportsystem, samtidigt som man sparar energi och livscykelkostnader. Bussarna ska tas i trafik i november 2019.

Den främsta anledningen till att Volvo Bussar tog hem affären var den service och tekniska support företaget kunde erbjuda genom sitt servicenätverk. Kravet att bussarna ska gå i trafik 24 x 7 innebär att de kommer laddas längs rutten med så kallad opportunity charging via pantograf. ABB ska leverera laddstationerna. Laddningen kommer ta två till sex minuter, vilket ger flexibilitet och möjliggör kontinuerlig drift utan att bussen behöva åka till depå för att ladda batterierna.

Till en början kommer två pantografer att installeras utanför terminalbyggnaden, med planer att installera fler pantografer om rutterna blir fler. Dessutom kommer ‘plug in’ laddmöjligheter att finnas vid flygplatsens bussparkering. I framtiden kommer dessa laddningspunkter att vara tillgängliga även för andra operatörers elfordon. Bussarna kommer gå i trafik till alla parkeringar runt flygplatsen där den längsta rutten är 7,5 km.

– Det här samarbetet är en milstolpe för oss. Vi undersöker kontinuerligt nya och innvativa sätt att minska koldioxidutsläppen och samarbetet med Volvo möjliggör just detta, säger Nick Barton, vd Birmingham flygplats. Han fortsätter:

– Vi har gjort väsentliga förbättringar vad gäller kundservice på hela flyplatsen för att höja kapaciteten och förbättra kundupplevelsen med målet att positionera Birmingham som Europas ledande regionala flygplats. Elbussarna är en del av den här visionen eftersom de är energisnåla och helt utan avgasutsläpp. Sedan 2012 har flygplatsen minskat koldioxidutsläppen per passagerare med 20 procent.

– Det är fantastiskt roligt att Volvos elbuss har valts ut av Birmingham flygplats att erbjuda flygplatsens kunder och alla de som jobbar där hållbara transporter på flygplatsen, säger Nick Page, chef Volvo Bussar UK & Irland.

Åtta av Volvos elbussar rullar sedan hösten 2018 i trafik Harrogate i England.Volvo 7900 Electric ger upp till 80 procent lägre energiförbrukning än motsvarande dieselbuss.

Volvos eldrivna bussar har tidigare även sålts till städer i bland annat Sverige, Norge, England, Luxemburg och Polen. Utöver helt eldrivna Volvo 7900 Electric omfattar Volvo Bussars program av elektrifierade fordon även hybridbussar och elhybridbussar (laddhybrider). Totalt har företaget sålt över 4000 elektrifierade Volvobussar globalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157