23948sdkhjf

Ljungberg till Kollektivtrafikdagen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Hur kollektivtrafiken ska hantera de nya mobilitetslösningarna som dyker upp i en allt snabbare takt – det reder Trivectors Christer Ljungberg ut på Kollektivtrafikdagen 15 maj i Solna.

Christer Ljungberg, vd Trivector, tar upp frågan om disruptiva innovationer i transportsystemet på Kollektivtrafikdagen 15 maj. Är det bra eller dåligt för kollektivtrafiken? frågar han sig och ger därefter sin syn på fenomenet.

Anders Gullberg, Preduktive Movement, är mer rakt på sak: ”Kollektivtrafiken behöver disruptiva innovationer” heter hans programpunkt på Kollektivtrafikdagen. Mer om vad han ska ta upp kommer att presenteras senare på rt-forum. Men klart är att minst två av föredragshållarna på Kollektivtrafikdagen lyfter begreppet disruptiva innovationmer som är mycket hett i branschen just nu.

Om alla inte har koll på begreppet disruptiva innovationer följer här en förklaring: Det handlar för persontransporternas del om nya produkter och tjänster som kommer in i den traditionella marknaden som exempelvis den vanliga kollektivtrafiken, det är lösningar som ingen tidigare sett röken av.

Ofta är de här innovationerna helt oväntade och kanske rent av omtumlande – men ofta även enklare, billigare och effektivare. Så småningom konkurrerar de här disruptiva innovationerna ut de etablerade marknadsaktörerna eller smälter samman med dem till något helt nytt.

Christer Ljungberg konstaterar att förändringstempot när det gäller transportsystemet ökar för varje dag. Nya mobilitetstjänster dyker upp på arenan men samhället är inte förberett, enligt Christer Ljungberg som i det sammanhanget lyfter fram den nya sektorn ”Urban tech”.

– Den här nya sektorn, Urban tech, genererar just nu mer riskkapital än andra sektorer, säger Christer Ljungberg.

Frågan är hur kollektivtrafiken ska hantera det här fenomenet och vad det leder till:

– Kommer det att öka eller minska kollektivtrafikresandet? Hur kan privat och offentlig samverka?

Det här kommer Christer Ljungberg att försöka reda ut på Kollektivtrafikdagen 15 maj på Quality Hotel Friends i Solna, granne med Friends Arena straxt norr om Stockholm.

Mer inforamtion om programmet i sin helhet och möjlighet att anmäla deltagande finns HÄR!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Nyhetsbrev

29 döda i bussolycka

Arkiv

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Färre trafikdödade under mars

Gotland får trådlös elväg

Den första trådlösa elvägen för bussar och lastbilar ska byggas på Gotland – på en del av sträckan mellan flygplatsen och centrala Visby.

Fick NTF:s hederspris

Vinst för Skellefteå buss

Kommunägda Skellefteå buss kan summera ett riktigt bra 2018 – ökat resande och en vinst på 2 000 000 kronor

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.176