23948sdkhjf

EU har avskaffat sommartiden

26 mars röstade en övertygande majoritet av EU-parlamentarikerna för att avskaffa sommartid inom EU - därmed är det upp till medlemsländerna att själva välja vilken tid de vill ha.

Förändringen kommer inte i år eller nästa år, först 2021 blir det fritt fram att avskaffa sommeartiden. Det beslutade EU-parlamentet med betryggande majoritet, 410 röster för att ta bort sommartiden och 192 röster för att behålla den.

Att EU-parlamentet nu röstat innebär egentligen ingenting i praktiken. De enskilda medlemsländerna kan välja att följa EU:s omröstning eller att strunta i den. Ett land kan införa evig sommartid medan ett anat kan införa vintertid som är normaltid i alla länder. Eller så kan ett land välja att behålla den ordning som råder i dag.

Dock kan det kanske vara praktiskt att se vad grannländerna gör, annars är risken att det blir fler klockomställningar vid en utlandresa. Till exempel om Polen inför evig sommartid samtidigt som Tjeckien inför evig vinter/normaltid och Slovakien behåller dagens ordning. Då kan det uppstå tidsförvirring värre en vanligt.

Rt-forum kommer att hålla koll på klockan i alla fall, det lovar redaktionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156