23948sdkhjf

SL-kurer får solceller

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

För första gången i prövas nu solcellsdrivna busskurer i SL-trafiken.

För första gången i prövas nu solcellsdrivna busskurer i SL-trafiken. De nya kurerna är både ett sätt att fortsätta arbetet med de höga miljöambitionerna inom SL generellt och Barkarbystaden specifikt där världens mest moderna stadstrafik ska byggas. Men också att införliva ny teknik och samtidigt vara ansvarsfull med skattebetalarnas pengar.

– Detta är en bra satsning för både kollektivtrafiken, miljön och ekonomin. Nu tar vi ytterligare ett steg för hur morgondagens städer kan växa fram hand i hand med morgondagens trafik där vi får nya, bra och moderna trafiklösningar för våra resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL.

– Solpaneler på busshållplatser är lysande. Det är en liten och vardagsnära insats i det stora klimatarbetet. Vi kommer få se mycket mer solpaneler i kollektivtrafiken. Det är framtiden, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

FAKTA/Solceller på busskur

Nyligen installerades nya solceller på två busskurer (bussväderskydd) med två bussväderskydd vardera på Stora torget i Barkarby. Det innebär att dessa två väderskydd drivs helt utan framdragen el. Istället drivs belysningen enbart av solceller. En sensor detekterar när människor rör sig i väderskyddet vilket sparar ytterligare energi samtidigt som belysningen då endast behöver gå på halv styrka exempelvis nattetid då ingen befinner sig i väderskyddet.

Kostnaderna för ett väderskydd med solceller beräknas vara likartat som ett utan. Men själva besparingen på att inte dra fram el är cirka 150 000 kronor per hållplats, och i löpande kostnader görs en årlig besparing på cirka 12 000 kronor.

Bland de bussar som trafikerar hållplatserna kan bland annat linje 549 noteras där de självkörande elektriska bussarna kör. I Barkarbystaden planeras också för först gången i Sverige bussar enligt BRT-standard och för först gången i Europa självkörande fullängdsbussar. Detta som ett led i att skapa världens mest moderna stadstrafik. Projektet är ett samarbete mellan SL, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Nyhetsbrev

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Arkiv

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Utmana bussförarkollegerna!

Ännu finns det tid, men snart stängs möjligheten att anmäla sig till Bussförar-SM 2019 – se till att utmana kollegerna, gör uttagningsprovet föra midnatt 21 juni.

SJ tågar mer i Norge

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

IT för effektivare uppvärmning

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162