23948sdkhjf

SL-kurer får solceller

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

För första gången i prövas nu solcellsdrivna busskurer i SL-trafiken.

För första gången i prövas nu solcellsdrivna busskurer i SL-trafiken. De nya kurerna är både ett sätt att fortsätta arbetet med de höga miljöambitionerna inom SL generellt och Barkarbystaden specifikt där världens mest moderna stadstrafik ska byggas. Men också att införliva ny teknik och samtidigt vara ansvarsfull med skattebetalarnas pengar.

– Detta är en bra satsning för både kollektivtrafiken, miljön och ekonomin. Nu tar vi ytterligare ett steg för hur morgondagens städer kan växa fram hand i hand med morgondagens trafik där vi får nya, bra och moderna trafiklösningar för våra resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL.

– Solpaneler på busshållplatser är lysande. Det är en liten och vardagsnära insats i det stora klimatarbetet. Vi kommer få se mycket mer solpaneler i kollektivtrafiken. Det är framtiden, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

FAKTA/Solceller på busskur

Nyligen installerades nya solceller på två busskurer (bussväderskydd) med två bussväderskydd vardera på Stora torget i Barkarby. Det innebär att dessa två väderskydd drivs helt utan framdragen el. Istället drivs belysningen enbart av solceller. En sensor detekterar när människor rör sig i väderskyddet vilket sparar ytterligare energi samtidigt som belysningen då endast behöver gå på halv styrka exempelvis nattetid då ingen befinner sig i väderskyddet.

Kostnaderna för ett väderskydd med solceller beräknas vara likartat som ett utan. Men själva besparingen på att inte dra fram el är cirka 150 000 kronor per hållplats, och i löpande kostnader görs en årlig besparing på cirka 12 000 kronor.

Bland de bussar som trafikerar hållplatserna kan bland annat linje 549 noteras där de självkörande elektriska bussarna kör. I Barkarbystaden planeras också för först gången i Sverige bussar enligt BRT-standard och för först gången i Europa självkörande fullängdsbussar. Detta som ett led i att skapa världens mest moderna stadstrafik. Projektet är ett samarbete mellan SL, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Svealandstrafiken väljer Pilotfish

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företaget Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Första Road Showen med Volvo Bussar

Volvo Bussar har åkt till kunderna för att visa upp sina nya turistbussar - de första helt nya från tillverkaren på drygt 20 år.

Aldenius till Kollektivtrafikdagen

Elbussar vill många ha, men vilka är utmaningarna när den rena och ljudlösa tekniken införs? Forskaren Malin Aldenius tar upp elektrifieringens möjligheter men också utmaningar på Kollektivtrafikdagen i Solna 15 maj.

Transdev leder Bussförar-SM

Bussförar-SM 2019 har startat och just nu är det Transdev som kan redovisa flest anmälda bussförare – totalt hade 166 anmält deltagande 23 april.

Hybricon förlorar Skellefteå

Nyhetsbrev

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Arkiv
Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Ny Nordenchef

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Ottosson lämnar SL

Rekordvinst för WSP

Hansson till Samtrans

Skjutning i spårvagn - tre döda

Löfgren till Infranord

Mellström slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131