23948sdkhjf

SL-kurer får solceller

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

För första gången i prövas nu solcellsdrivna busskurer i SL-trafiken.

För första gången i prövas nu solcellsdrivna busskurer i SL-trafiken. De nya kurerna är både ett sätt att fortsätta arbetet med de höga miljöambitionerna inom SL generellt och Barkarbystaden specifikt där världens mest moderna stadstrafik ska byggas. Men också att införliva ny teknik och samtidigt vara ansvarsfull med skattebetalarnas pengar.

– Detta är en bra satsning för både kollektivtrafiken, miljön och ekonomin. Nu tar vi ytterligare ett steg för hur morgondagens städer kan växa fram hand i hand med morgondagens trafik där vi får nya, bra och moderna trafiklösningar för våra resenärer, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL.

– Solpaneler på busshållplatser är lysande. Det är en liten och vardagsnära insats i det stora klimatarbetet. Vi kommer få se mycket mer solpaneler i kollektivtrafiken. Det är framtiden, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

FAKTA/Solceller på busskur

Nyligen installerades nya solceller på två busskurer (bussväderskydd) med två bussväderskydd vardera på Stora torget i Barkarby. Det innebär att dessa två väderskydd drivs helt utan framdragen el. Istället drivs belysningen enbart av solceller. En sensor detekterar när människor rör sig i väderskyddet vilket sparar ytterligare energi samtidigt som belysningen då endast behöver gå på halv styrka exempelvis nattetid då ingen befinner sig i väderskyddet.

Kostnaderna för ett väderskydd med solceller beräknas vara likartat som ett utan. Men själva besparingen på att inte dra fram el är cirka 150 000 kronor per hållplats, och i löpande kostnader görs en årlig besparing på cirka 12 000 kronor.

Bland de bussar som trafikerar hållplatserna kan bland annat linje 549 noteras där de självkörande elektriska bussarna kör. I Barkarbystaden planeras också för först gången i Sverige bussar enligt BRT-standard och för först gången i Europa självkörande fullängdsbussar. Detta som ett led i att skapa världens mest moderna stadstrafik. Projektet är ett samarbete mellan SL, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Arriva Group nära försäljning

Uppgifter i internationell press gör gällande att Deutsche Bahn säljer Arriva Group – prislappen visar ett mångmiljardbelopp.

Plus

Många utmaningar för Transdev

Gunnar Schön har varit vd för Transdev sedan 2012 och har dessförinnan en lång bakgrund inom kollektivtrafikbranschen. Han kom till Transdev Sverige efter åtta års utlandstjänst i Frankrike, Tyskland och i Östeuropa.

Regnbågsbussar i Skövde

För att ta ställning för alla människors lika värde, mångfald och tolerans flaggar Västtrafik och Nobina stadsbussarna med regnbågsflaggan under Skövde Pridefestival.

MTR till Fossilfritt Sverige

”Satsa mer på elbussar!”

Sveriges Bussföretag gillar att elbusspremien utökas i årets budget – men konstaterar samtidigt att detta inte är tillräckligt i rådande läge.

Budgeten delvis bra enligt Bil Sweden

Nyhetsbrev

Budgeten: ”De stora greppen saknas”

Ska transportsektorn nå ökad hållbarhet krävs större krafttag i den svenska budgeten – dessvärre saknas dessa enligt Transportföretagen som synat budgeten i sömmarna. 

Arkiv

Färre dog i augustitrafiken

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Fler Coradia till Danmark

Tågresandet fortsätter öka

Tågresandet fortsätter att öka i Sverige, det gäller såväl antalet resor samt den totala sträcka som resenärerna färdats med järnväg - flera faktorer har bidragit till den positiva utvecklingen.

Fem vann upphandling i Skåne

Silbersky vd för SJ Norge

Rekord i kundnöjdhet

Fler än nio av tio Transdevs resenärer är nöjda – det visar företagets egen kundnöjdhetsmätning som genomfördes under våren i år.

Sjungande bussförare hyllas

Hopp om smidigare regelverk

Nytt bakslag för Hybricon

Bauer vann Bussförar-SM 2019

Denny Bauer är svensk mästare i att köra buss – det stod klart sedan Bussförar-SM 2019 avgjordes på eftermiddagen 9 september.

Tuff konkurrens på Bussförar-SM

Konkurrensen i Bussförar-SM var vara hårdare än någonsin - här är det Robert Johansson, Björks Buss som kämpar i tävlingsmomentet katastrofövning.

Bussförar-SM 2019 har startat

9 september startade Bussförar-SM 2019 på Gillingebanan - 16 finalister och många andra fanns på plats för att heja på de tävlande och lära mer om bussbranschen.

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Köpet av Björks slutfört

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Raukas vice vd i SJ

Lindahl till Infranord

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Skånetrafiken ber om ursäkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.727