23948sdkhjf

Kryssarna - en miljardaffär

Kryssningstrafiken genererar nästan 2 miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen i Stockholmsregionen – det framgår av en färsk rapport.

En ny oberoende undersökning visar den ekonomiska betydelsen av den internationella kryssningstrafiken och Stockholms attraktionskraft som kryssningsdestination.

 Under 2018 genomförde det externa företaget GP Wild en undersökning som visar kryssningsindustrins totala ekonomiska effekt i Stockholmsregionen. Undersökningen genomfördes även i ett 20-tal andra hamnstäder.

 – Den här undersökningen visar att kryssningsindustrin ger ett stort bidrag till vår region med en total ekonomisk effekt på nästan 2 miljarder kronor och 1100 arbetstillfällen. Det är också mycket roligt att Stockholm är en populär kryssningsdestination och att majoriteten av kryssningspassagerna är väldigt nöjda, säger Fredrik Lindstål, styrelseordförande i Stockholms Hamn.

 Under 2018 kom 623 000 kryssningspassagerare och 240 000 besättningsmän till Stockholm. Tillsammans spenderade de över 600 miljoner kronor på hotell, mat, sightseeingturer, shopping mm. Dessutom spenderade kryssningsrederierna sammanlagt 270 miljoner kronor på hamnavgifter, lotsavgifter och farledsavgifter i Stockholm.

 De totalt 870 miljoner kronor som spenderades av passagerare, besättning och kryssningsrederier har en stor betydelse för sysselsättning och intäkter med en ekonomisk effekt på 1,87 miljarder och 1 100 arbetstillfällen.

 De flesta kryssningspassagerare kommer från Tyskland, USA och Storbritannien. Den typiske Stockholmsbesökaren är 57 år och har en person i sällskap. Tre av fyra passagerare som reste till Stockholm var extremt eller mycket nöjda med besöket jämfört med deras förväntningar. De allra flesta kan tänka sig rekommendera Stockholms som destination till vänner.

Att vissa ifrågasätter kryssningstrafikens hållbarhet är en annan fråga och fartygens miljöpåverkan drabbar mest det öppna havet, i hamnarna släpps ingenting ut. Däremot diskuteras olika lösningar för att se till att fartygen inte ska behöva ha motorerna igång när de ligger i hamn. 

 

FAKTA/Kryssningsekonomin

Dagspassagerarna spenderar i snitt 760 kronor per person.

Turnaroundpassagerare* spenderar i snitt 2700 kronor per person.

Besättningsmän spenderar i snitt 500 kronor per person.

*) Turnaroundpassagerare påbörjar eller avslutar sin kryssning i Stockholm. De har oftast kommit till Stockholm med flyg eller tåg och har även en eller ett par övernattningar på hotell i anslutning till kryssningsresan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328