23948sdkhjf

Forskningsstipendium till Bhardwaj

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

SLU-forskaren Manisha Bhardwaj får ett stipendium på 200 000 kronor till forskning om viltolyckor – det offentliggjordes på NVF:s årsmöte nyligen.

Fil. Dr. Manisha Bhardwaj, vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, tilldelas Nordiskt vägforums (NVF) stipendium på 200 000 kronor. Stipendiet ska användas till forskning kring varningssystem för att undvika viltolyckor.

Forskningen ska undersöka om varningssystemet MASS (Motion Activated Scare System), som är utvecklat vid KTH och som också testas längs svenska järnvägar, även fungerar längs vägar. Systemet ska provas vid tio platser längs motorväg där viltstängslet har en öppning. Under försöket som sträcker sig över tolv veckor kommer också platserna att filmas. Systemet använder ljud för att skrämma iväg vilt under tidpunkter med mycket trafik.

Varje år sker fler än 60 000 viltolyckor med bil och älg, rådjur eller vildsvin. Projektet bedrivs under det andra halvåret av 2019. Huvudfinansiär är Trafikverket. NVF delfinansi-erar projektet med 200 000 kronor.

NVF:s styrelses motivering lyder: “Projektet addresserar ett mycket angeläget område, är tydligt beskrivet och genomförandet svarar mot syftet.”

Stipendiet offentliggjordes vid NVF:s årsmöte i Stockholm den 20 mars.

Rt-foum har sökt Manisha Bhardwaj så fort det blev offentliggjort att hon skulle få stipendiet. Till slut fick redaktionen tag på henne, vilket inte var hel enklelt med svajigt internet i Sydafrika:

– Jag är jätteglad att jag fick det här erkännandet, men tyvärr är det svårt med att hålla kontakten just nu, internet är svagt här och jag hamnar ofta helt off line, säger Manisha Bhardwaj.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Arriva Group nära försäljning

Uppgifter i internationell press gör gällande att Deutsche Bahn säljer Arriva Group – prislappen visar ett mångmiljardbelopp.

Plus

Många utmaningar för Transdev

Gunnar Schön har varit vd för Transdev sedan 2012 och har dessförinnan en lång bakgrund inom kollektivtrafikbranschen. Han kom till Transdev Sverige efter åtta års utlandstjänst i Frankrike, Tyskland och i Östeuropa.

Regnbågsbussar i Skövde

För att ta ställning för alla människors lika värde, mångfald och tolerans flaggar Västtrafik och Nobina stadsbussarna med regnbågsflaggan under Skövde Pridefestival.

MTR till Fossilfritt Sverige

”Satsa mer på elbussar!”

Sveriges Bussföretag gillar att elbusspremien utökas i årets budget – men konstaterar samtidigt att detta inte är tillräckligt i rådande läge.

Budgeten delvis bra enligt Bil Sweden

Nyhetsbrev

Budgeten: ”De stora greppen saknas”

Ska transportsektorn nå ökad hållbarhet krävs större krafttag i den svenska budgeten – dessvärre saknas dessa enligt Transportföretagen som synat budgeten i sömmarna. 

Arkiv

Färre dog i augustitrafiken

Flixbus kör klimatstrejkare

Under två dagar kommer klimatstrejker i Greta Thunbergs anda att genomföras i 29 länder – Flixbus kommer att köra alla som vill delta till de platser där klimatstrejkerna ska genomföras.

Fler Coradia till Danmark

Tågresandet fortsätter öka

Tågresandet fortsätter att öka i Sverige, det gäller såväl antalet resor samt den totala sträcka som resenärerna färdats med järnväg - flera faktorer har bidragit till den positiva utvecklingen.

Fem vann upphandling i Skåne

Silbersky vd för SJ Norge

Rekord i kundnöjdhet

Fler än nio av tio Transdevs resenärer är nöjda – det visar företagets egen kundnöjdhetsmätning som genomfördes under våren i år.

Sjungande bussförare hyllas

Hopp om smidigare regelverk

Nytt bakslag för Hybricon

Bauer vann Bussförar-SM 2019

Denny Bauer är svensk mästare i att köra buss – det stod klart sedan Bussförar-SM 2019 avgjordes på eftermiddagen 9 september.

Tuff konkurrens på Bussförar-SM

Konkurrensen i Bussförar-SM var vara hårdare än någonsin - här är det Robert Johansson, Björks Buss som kämpar i tävlingsmomentet katastrofövning.

Bussförar-SM 2019 har startat

9 september startade Bussförar-SM 2019 på Gillingebanan - 16 finalister och många andra fanns på plats för att heja på de tävlande och lära mer om bussbranschen.

Viklund till Trafikanalys

Thermaenius till Keolis

Köpet av Björks slutfört

Dahlsten tar över Transportföretagen

Tar över i Göteborg

Jensen till Arriva

Plus

Fem snabba frågor...

Fyrby ny rederichef

Goldmann till Sweco

Raukas vice vd i SJ

Lindahl till Infranord

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Scania klimatstrejkar

Skånetrafiken ber om ursäkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.649