23948sdkhjf

EU förbjuder aprilskämt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

EU-parlamentet stoppar alla så kallade 1:a aprilskämt i alla slags medier, beslutet togs med stor majoritet – skämten anses vara såväl kränkande som att betrakta som bedrägerier.

VARNING! Den här texten är ett aprilskämt!

Mängder av beslut har röstats igenom av EU-parlamentet de senaste dagarna: sommartidens avskaffande, de nya upphovsrättsreglerna som enligt vissa kritiker kommer att sänka internet så som vi känner det i dag. Dessutom väntar ett totalförbud av all engångsplast om två år. 

Snabbare gick det med ett helt annat förbud: Efter en riktig nattmangling av en lång rad frågor kom så det helt oväntade beslutet om de så kallade aprilskämten som förekommer i många länder världen över, sedvänjan förekommer i alla EU-länder. Där blir det tvärstopp i princip omgående.

Muntliga skämt kvinna och man emellan är inga problem, enligt EU:s beslut. Men skämten är inte okej om de förekommer i medier, vare sig det handlar om etermedier, papperstidingar, nättidningar eller i sociala medier, det har flera EU-parlamentariker fört fram tidigare, bland dem Simone Daciana Manescu, konservativ reformist, som var den första att lyfta frågan vilket hon gjort flera gånger tidigare under den senaste mantatperioden. Hon likställer medialt spridda aprilskämt med företeelser som näthat som alla sedan länge förkastar.

– Att göra narr av hederligt folk i medier är i princip en handling som bör likställas med bedrägeri eller försök till bedrägeri, således en kriminell handling. Det är helt oacceptabelt med de så kallade 1:a aprilskämten, sa Simone Daciana Manescu till ett rumänskt transportmagasin redan 1 april 2016.

Då fick hon inget gehör för sin uppfattning, något som nu har förändrats i grunden. Natten till 1 april 2019 beslutade EU-parlamentet med nästan 100 procent av de ledamöter som röstade, endast ett fåtal röstade nej medan ett stort antal ledamöter inte röstade alls.

– Aprilskämt hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, det handlar om att avsiktligt lura och bedra folk och det är dessutom en kränkning som kan få förödande konsekvenser för den som drabbas, slog den slovenske kristdemokraten Atjoz Petterle fast efter att förbudet röstats igenom. Han var mycket nöjd men tillägger:

– Den som är upplagd för farser, taskspel och pajaskonster har väl fått tillräckligt av den varan genom att stilla betrakta Brexit-turerna i det brittiska parlamentet. Lika olustigt som ett aprilskämt som vi dess bättre kan räkna med att slippa för alltid. Tyvärr är det inte lika väl ordnat med den parlamentariska farsen i London.

På sedvanligt EU-vis är det dock de enskilda medlemsländerna som nu får ta ställning till hur förbudet mot uppsåtliga aprilskämt ska implementeras i den egna lagstiftningen och hur tillsynen av dessa ska gå till. Men rt-foum erfar att sittande regering S-MP redan är överens om att låta en erfaren myndighet ta hand om saken i Sverige, nämligen Transportstyrelsen som sedan länge skickligt tolkat och hanterat efterlevnaden av kör- och vilotider bland svenska bussföretag och åkerier.

Transportstyrelsen kommer att granska alla slags medier med för att avslöja om det förekommer aprilskämt eller inte. Eftersom myndigheten har tung arbetsbelastning kommer den dock att ta hjälp av så kallad AI, med algoritmer som hittar skämten snabbare en den smartaste handläggaren på myndigheten.

Tanken är att påföljden kommer att bli en ansvarsavgift som tas ut av den som äger mediet som sprider ett aprilskämt. Litet media, liten avgift, stort media, stor avgift. Man kommer också att jaga bloggare och andra i internets utkanter, om det låter sig göras. Det kommer dock inte att drabba dagens aprilskämt eftersom det tar lång tid innan Transportstyrelsen hinner få alla algoritmer och AI-system på plats.

Rt-forum fortsätter därför som tidigare att skoja litet med sina läsare och vi hoppas att ingen tar allt för illa upp.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Nyhetsbrev

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Arkiv

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Utmana bussförarkollegerna!

Ännu finns det tid, men snart stängs möjligheten att anmäla sig till Bussförar-SM 2019 – se till att utmana kollegerna, gör uttagningsprovet föra midnatt 21 juni.

SJ tågar mer i Norge

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

IT för effektivare uppvärmning

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162