23948sdkhjf

EU förbjuder aprilskämt

EU-parlamentet stoppar alla så kallade 1:a aprilskämt i alla slags medier, beslutet togs med stor majoritet – skämten anses vara såväl kränkande som att betrakta som bedrägerier.

VARNING! Den här texten är ett aprilskämt!

Mängder av beslut har röstats igenom av EU-parlamentet de senaste dagarna: sommartidens avskaffande, de nya upphovsrättsreglerna som enligt vissa kritiker kommer att sänka internet så som vi känner det i dag. Dessutom väntar ett totalförbud av all engångsplast om två år. 

Snabbare gick det med ett helt annat förbud: Efter en riktig nattmangling av en lång rad frågor kom så det helt oväntade beslutet om de så kallade aprilskämten som förekommer i många länder världen över, sedvänjan förekommer i alla EU-länder. Där blir det tvärstopp i princip omgående.

Muntliga skämt kvinna och man emellan är inga problem, enligt EU:s beslut. Men skämten är inte okej om de förekommer i medier, vare sig det handlar om etermedier, papperstidingar, nättidningar eller i sociala medier, det har flera EU-parlamentariker fört fram tidigare, bland dem Simone Daciana Manescu, konservativ reformist, som var den första att lyfta frågan vilket hon gjort flera gånger tidigare under den senaste mantatperioden. Hon likställer medialt spridda aprilskämt med företeelser som näthat som alla sedan länge förkastar.

– Att göra narr av hederligt folk i medier är i princip en handling som bör likställas med bedrägeri eller försök till bedrägeri, således en kriminell handling. Det är helt oacceptabelt med de så kallade 1:a aprilskämten, sa Simone Daciana Manescu till ett rumänskt transportmagasin redan 1 april 2016.

Då fick hon inget gehör för sin uppfattning, något som nu har förändrats i grunden. Natten till 1 april 2019 beslutade EU-parlamentet med nästan 100 procent av de ledamöter som röstade, endast ett fåtal röstade nej medan ett stort antal ledamöter inte röstade alls.

– Aprilskämt hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, det handlar om att avsiktligt lura och bedra folk och det är dessutom en kränkning som kan få förödande konsekvenser för den som drabbas, slog den slovenske kristdemokraten Atjoz Petterle fast efter att förbudet röstats igenom. Han var mycket nöjd men tillägger:

– Den som är upplagd för farser, taskspel och pajaskonster har väl fått tillräckligt av den varan genom att stilla betrakta Brexit-turerna i det brittiska parlamentet. Lika olustigt som ett aprilskämt som vi dess bättre kan räkna med att slippa för alltid. Tyvärr är det inte lika väl ordnat med den parlamentariska farsen i London.

På sedvanligt EU-vis är det dock de enskilda medlemsländerna som nu får ta ställning till hur förbudet mot uppsåtliga aprilskämt ska implementeras i den egna lagstiftningen och hur tillsynen av dessa ska gå till. Men rt-foum erfar att sittande regering S-MP redan är överens om att låta en erfaren myndighet ta hand om saken i Sverige, nämligen Transportstyrelsen som sedan länge skickligt tolkat och hanterat efterlevnaden av kör- och vilotider bland svenska bussföretag och åkerier.

Transportstyrelsen kommer att granska alla slags medier med för att avslöja om det förekommer aprilskämt eller inte. Eftersom myndigheten har tung arbetsbelastning kommer den dock att ta hjälp av så kallad AI, med algoritmer som hittar skämten snabbare en den smartaste handläggaren på myndigheten.

Tanken är att påföljden kommer att bli en ansvarsavgift som tas ut av den som äger mediet som sprider ett aprilskämt. Litet media, liten avgift, stort media, stor avgift. Man kommer också att jaga bloggare och andra i internets utkanter, om det låter sig göras. Det kommer dock inte att drabba dagens aprilskämt eftersom det tar lång tid innan Transportstyrelsen hinner få alla algoritmer och AI-system på plats.

Rt-forum fortsätter därför som tidigare att skoja litet med sina läsare och vi hoppas att ingen tar allt för illa upp.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157