23948sdkhjf

Kollektivtrafik viktig för tillväxten

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En väl utvecklad kollektivtrafik har positiv effekt på produktivitet, tillväxt och sysselsättning – det framgår av en ny rapport som WSP tagit fram på uppdrag av Svensk Kollektivtrafik.

WSP har analyserat hur kollektivtrafiken ökar tillväxten, sysselsättningen och produktiviteten samt hur olika aktörer bör agera för att dessa parametrar ska öka ytterligare. I rapporten Analys av hur kollektivtrafiken kan öka sysselsättningen, produktiviteten och tillväxten”belyser WSP hur kollektivtrafiken kan öka produktiviteten i ekonomin i och med att det finns ett samband mellan hög tillgänglighet och hög produktivitet, höga löner samt hög sysselsättning. Det är tydligt att den ökade tillgängligheten har värdefulla effekter.

Sverige står inför ett antal samhällsutmaningar, varav att skapa tillväxt och sysselsättning i hela landet är en av dem. Den här rapporten visar att kollektivtrafiken är ett kraftfullt sätt att skapa bättre tillgänglighet för breda lager av befolkningen, och på så vis bidra till en lösning. I rapporten har vi dessutom listat en rad åtgärder som olika aktörer kan utgå ifrån för att ytterligare öka produktivitet, tillväxt och sysselsättning, säger Karin Brundell Freij, expert på WSP inom transportanalys.

En fungerade kollektivtrafik vidgar den lokala arbetsmarknadsregionen. Arbetstagaren når ett större antal arbetsplatser och arbetsgivarna får tillgång till ett större utbud av arbetskraft. På så vis blir arbetsplatser mer produktiva, vilket i sin tur höjer medellönen.Sysselsättningseffekter handlar om att möjliggöra sysselsättning för alla medborgare, och framförallt de med en svagare ställning på arbetsmarknaden. 

Tillväxteffekter kan också ha en självförstärkande effekt. Bättre tillgänglighet till arbetsplatser lockar till sig fler personer, vilket ökar urvalet. Det medför stigande produktivitet och sysselsättning, och därmed ökade inkomster och ökad tillväxt. På så sätt ökar skatteunderlaget, och därmed ökar även skatteintäkterna, vilket möjliggör bättre tillgänglighet och förbättringar i annan offentlig service. Detta kan i sin tur få effekter på en regions attraktivitet, men också på produktivitet, och därmed tillväxt.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kritiker invigde nya biljettautomaterna

Skärpt tillsyn av yrkestrafiken

Turkiskt på Tvärbanan

Stor exportorder för Scania

Tunnelbanan ska bli tryggare

Stockholms tunnelbana har haft problem med våld och otrygghet - nu vill politikerna åstadkomma en förbättring genom en rad nya okonventionella åtgärder.

Skåneflygplats tappar flygbussförbindelse

Nyhetsbrev

Ännu en skånsk stad blir elektrisk

Arkiv

De vann i Kristianstad

9 december blev det klart - en ny aktör tar över stadstrafiken i Kristianstad medan en annan förlorar trafiken.

Förarlöst i Linköping

Tunnelbane-vd byter spår

Kris för bussbolag i Roslagen

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Först i Norden

Tävlingen framtidens transportlösning avgjord

Förseningar kostar miljarder

Nya tungviktare till Samtrafikens styrelse

Drivmedlesskatt får kritik

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Eleverna visar hållbara transportlösningar

Plus

Fem snabba fågor…

Plus

Tåg - snabbare och bättre

Alstom är en av Europas ledande tillverkare av järnvägssystem, allt från spårvagnar och superhöghastighetståg och det som finns där emellan. Sverige är redan storkund men företaget hoppas på fler affärer framöver.

55 555:e Citaron

Mercedes-Benz har levererat den 55 555:e stadsbussen Citaro till svensk storkund.

Ticketer köper Fara

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

5

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Fredman avancerar

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Scania bantar

Nytt reseavdrag gynnar bussresor

Internet fyller 50

Larsson tar över Skellefteå buss

Kameraupphandling ska göras om

Mohlins växer med uppköp

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123