23948sdkhjf

Nya villkor för bussresor

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Om fotbollslaget skär sönder säten på väg till bortamatchen och skadegörelsen inte är reglerat i avtalet med fotbollsklubben, vem ska i så fall betala? Sveriges Bussföretag får ibland frågor från medlemsföretag som hamnar i knepiga situationer gentemot föreningar, idrottslag eller andra beställare av bussresor. Därför har nu förbundet tagit fram så kallade allmänna villkor för gruppresor och beställningsresor under 250 kilometer. Medlemsföretagen kan använda dokumentet tillsammans med företagets offert och avtal med kunden.

Bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag rekommenderar medlemsföretagen att använda de nya allmänna villkoren Villkor – Gruppresa och beställningsresa med buss i samband med uppdrag som ett bussföretag utför för en beställares räkning. Dessutom bör parterna boka, komma överens om och bekräfta uppdraget innan. Parterna ska även använda villkoren tillsammans med bussföretagets egna dokument och särskilda villkor, exempelvis regler för av- och ombokning. Villkor – Gruppresa och beställningsresa med buss är juridiskt fackgranskade och utgår från gällande lagstiftning.

Många mindre och medelstora bussföretag utför beställningsresor med buss och för en hel del av dem är det svårt att alltid ha full koll på juridiken. Genom att ta fram underlag och verktyg för företagens verksamhet inom Sveriges Bussföretag, kan fler få stöd i det dagliga arbetet. Samtidigt bidrar också Sveriges Bussföretag till en praxis i branschen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Matig festival får fler bussar

Under Matfestivalen i Skövde 30-31 augusti förstärker Västtrafik vissa turer med extra bussar – allt för att underlätta för besökarna att ta bussen till och från festivalen.

Roslagen lockade många

Roslagens skärgård i nordöstra Stockholms län lockade många besökare under sommaren - det visar siffrorna när båttrafiken från Norrtälje nu sammanställts.

Rotorsegel för Scandlines

Scandlines installerar rotorsegel på sin hybridfärja Copenhagen – rotorseglet minskar utsläppen ett snäpp till på den aktuella färjan som kombinerar diesel med batteridrift.

Göteborg tävlar i turism

Vy storsatsar på Göteborg–Oslo

Roula till Vector Noridic

Amira Roula blir ny vd för Vector Nordic efter Tomas G Olsson som blir styrelseordförande i bolaget som i våras inledde ett samarbetar med Sveriges Bussföretag.

Nyhetsbrev

Hyggligt flyt för Tallink Silja

Arkiv

Swedavia backar

Fler utländska bussar kör i Norge

Många turister som kommer till Norge åker tunt i turistbussar som kommer från andra länder – norska branschorganisationen NHO Transport ser med stor oro på fenomenet.

Bra juli för Viking Line

Besöksrekord för Kalmar läns museum

Flyget fortsätter backa

Nobina hbtq-prisade

Bussbolaget Nobina Sverige får Unionens hbtq-pris 2019 för att respekt och mångfald inte bara är fint formulerade ord, utan en del av vardagen – priset delades ut 31 juli.

von Seth till SRF

Sjunde Prideparaden för Flygbussarna

Lördag 3 augusti rullar Flygbussarna som så många år tidigare i årets Prideparad i Stockholm – alla är välkomna att ta regnbågsbussarna mellan flygplatsen och folkfesten i Stockholms city.

Klimatdebatten gynnar bussresan

"Res klimatsmart i turistbuss"

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15