23948sdkhjf

Nya villkor för bussresor

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nu blir det nya villkor för beställning av bussresor – det ska bli enklare att få ersättning för skador som uppkommer i samband med bussresor.

Om fotbollslaget skär sönder säten på väg till bortamatchen och skadegörelsen inte är reglerat i avtalet med fotbollsklubben, vem ska i så fall betala? Sveriges Bussföretag får ibland frågor från medlemsföretag som hamnar i knepiga situationer gentemot föreningar, idrottslag eller andra beställare av bussresor. Därför har nu förbundet tagit fram så kallade allmänna villkor för gruppresor och beställningsresor under 250 kilometer. Medlemsföretagen kan använda dokumentet tillsammans med företagets offert och avtal med kunden.

Bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag rekommenderar medlemsföretagen att använda de nya allmänna villkoren Villkor – Gruppresa och beställningsresa med buss i samband med uppdrag som ett bussföretag utför för en beställares räkning. Dessutom bör parterna boka, komma överens om och bekräfta uppdraget innan. Parterna ska även använda villkoren tillsammans med bussföretagets egna dokument och särskilda villkor, exempelvis regler för av- och ombokning. Villkor – Gruppresa och beställningsresa med buss är juridiskt fackgranskade och utgår från gällande lagstiftning.

Många mindre och medelstora bussföretag utför beställningsresor med buss och för en hel del av dem är det svårt att alltid ha full koll på juridiken. Genom att ta fram underlag och verktyg för företagens verksamhet inom Sveriges Bussföretag, kan fler få stöd i det dagliga arbetet. Samtidigt bidrar också Sveriges Bussföretag till en praxis i branschen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Inlandsbanan fick ny styrelse

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Himmelfjäll öppet för bokning

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

Flixbus startar flygbusslinje

Från 25 juni börjar Flixbus att trafikera en ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda – aktören kommer att ha marknadens lägsta pris på sträckan vid tidigt köp.

SJ lanserar tågluffarkort

Nyhetsbrev

Rekordresultat för SkiStar

Arkiv

Extra nattrafik under Fallens Dagar

Badbusstrafik i Trollhättan

Turister bussluffar i Stockholm

Bussförbud på Slottsbacken överklagas

Stockholms läns Bussbranschförening har överklagat förbudet för buss på Slottsbacken – Trafikborgarrådet skyllde nyligen på hovet, bussbranschen vill ändå ha bort förbudet.

Helldén: ”Det är kungens fel!”

Kroatien fortsatt populärt

Enligt ny statistik från reseplattformen TripAdvisor är Kroatien det resmål som ökat mest i popularitet och i antalet sökningar på TripAdvisor under årets första fyra månader.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Kölsträckning i Kina

Taxfree på flyget upphör

Klimatångest gynnar tågresande

Svenskarnas resmönster har förändrats dramatiskt till följd av klimatdebatten – ett exempel på det är att tågresandet fördubblats de senaste 18 månaderna.

Flygbussarna Charter blir fossilfria

Transdev köper Utö Rederi

Privatägda bolaget Utö Rederi har blivit uppköpt av kollektivtrafikjätten Transdev – Utö Rederi har sin verksamhet i Stockholm södra skärgård.

Biodrivmedel för flyg på gång

Europa kommer att få sin första dedikerade fabriksanläggning för produktion av bioflygdrivmedel – 100 000 ton per år ska kunna tillverkas från 2022 enligt initiativtagarna.

Direkt till skidbackarna i Andorra

Renässans för solresa med buss!

Plus

Fem snabba frågor...

Bussen bättre än tåget

Strand vd för Visit Stockholm

Många ville döpa Vikings fartyg

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

59.218