23948sdkhjf

Flygledning på distans

30 april landade det första distansledda flygplanet på Linköping/Saab flygplats – det är trejde svenska flygplatsen som har flygtrafikledning på distans.

Inflygningen och landningen trafikleddes av flygledarna vid kontrollcentralen i Sundsvall och strax före klockan 10 satte det först flygplanet hjulen i backen. En och halv timme senare landade den första reguljära flighten, en KLM från Amsterdam, säger Per Kjellander, operativ chef i LFV. 

Landningen genomfördes tre veckor efter det att flygplatsen hade fått ett driftgodkännande av Transportstyrelsen för flygtrafikledning på distans.
Efter premiärlandningen följer nu en driftsättningsfas innan trafikledningen helt går över till kontrollcentralen i Sundsvall. Det är samma metodik som användes inför driftsättningen av flygtrafikledning på distans vid Örnsköldsvik Airport 2015 och Sundsvall-Timrå Airport 2017.

Flygtrafikledning på distans är en innovation som utvecklar hela branschen och som är ett resultat av ett nära samarbete mellan LFV och Saab. LFV utarbetar och utvecklar de operativa koncepten medan Saab står för de tekniska lösningarna.

– Landningen i dag är en viktig milstolpe på vägen mot framtidens lokala flygtrafikledningstjänst. Jag är nöjd med att vi nu kan börja använda distansledd flygtrafikledning på vår egen flygplats, säger Per Lindblad, vd Saab Airport AB.

Linköping/Saab flygplats blir den första distansledda flygplatsen med både civilt och militärt flyg. Det gör luftrummet mer komplext och ställer ännu större krav på systemets förmåga.

– Driftsättningen av Linköping/Saab flygplats innebär att Sundsvall och Västernorrland ytterligare stärker sin roll som ett av naven för flygtrafikledning på distans i Sverige. Senare i år kommer också Scandinavian Mountains Airport i Sälen att trafikledas från Sundsvallscentralen, säger Per Kjellander.

Det andra navet för flygtrafikledning på distans i Sverige växer just nu fram på Arlanda där LFV och Swedavia ska etablera distansledd flygtrafikledning för fyra av Swedavias flygplatser.

Flygtrafikledning på distans – så fungerar det

En mast med kameror och sensorer placeras ut på flygplatsen som distansleds. Allt som registreras länkas i realtid till flygledningscentralen och projiceras på en skärm. Flygledningen sker via flygledningscentralen, RTC eller Remote Tower Center, där flygledare kontrollerar och styr trafiken.

2015 blev Örnsköldsvik Airport första flygplats i världen att trafikledas på distans från RTC Sundsvall. I slutet av 2017 följde Sundsvall Timrå Airport efter. Under 2018 etablerades de första distansledda flygplatserna utanför Sverige i och med att Cranfield Airport i Storbritannien och Saarbrücken Airport i Tyskland tog den nya tekniken i bruk.

LFV är Sveriges ledande aktör inom flygtrafikledning för civil och militär luftfart med tillhörande tjänster. Våra flygledare leder dagligen cirka 2 000 flygplan i svenskt luftrum. LFV var först i världen med flygtrafikledning på distans och vi driver digitaliseringen inom flera områden. Genom olika samarbeten är vi med och effektiviserar det europeiska luftrummet. LFV har 1 100 anställda och en omsättning på 3,3 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093