23948sdkhjf

Fler tåg till kontinenten 2020

Nästa år ska det gå lättare att åka tåg från Sverige till Europa via Köpenhamn – det är i alla fall SJ:s målsättning inför 2020, ett spårbundet resealternativ för dem som vill välja bort flyget.

I SJ:s ansökan för nästa års tidtabell är en huvudambition förbättrade möjligheter för svenska tågresenärer som vill vidare ut i Europa via Köpenhamn. Dessutom finns flera nya snabbtågsavgångar på södra och västra stambanorna med på önskelistan till Trafikverket. Om ansökan godkänns börjar den nya tidtabellen att gälla 15 december i år.

Nattåget söderut från Stockholm planeras så att det finns förbindelse via Lund med Öresundståg till Köpenhamn så att man hinner med morgontåget Köpenhamn-Hamburg. Vill man resa vidare med tåg i Europa är Hamburg ett viktigt delmål. Därifrån går det direktavgångar till flera av Europas större städer.

– Det innebär att du kan kliva på SJ:s nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter, säger Petter Essén, ansvarig affärschef på SJ.

Från Malmö avgår nattåget mot Stockholm kl. 22.38, från Helsingborg kl. 23.28 och framme i Stockholm kl 06.00. Detta tåg nås även av resande från Köpenhamn med hjälp av Öresundståg.

– Praktiskt alternativ för resenärer mot Stockholm som anländer sent på kvällen till Köpenhamn söderifrån. Då finns möjligheten att välja nattåget istället för en extra hotellnatt, säger Petter Essén.

2020 blir det totalt 3 möjliga dagliga förbindelser Stockholm-Köpenhamn-Hamburg. I vissa fall direkt med X2000 till/från Köpenhamn, i andra fall med Öresundståg över bron.

Under sommaren kommer det fortsatt finnas tre förbindelser då det även går nattåg Köpenhamn-Hamburg.

– Restiden Stockholm-Hamburg blir cirka10–12 timmar beroende på avgångar, men väljer man nattåget från Stockholm är många av restimmarna sovtid, säger Petter Essén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203