23948sdkhjf

Seniorer i Ale reser fritt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Från och med 1 juni kan seniorer i Ale resa gratis dygnet runt inom Ale kommunzon med Västtrafik – erbjudandet gäller alla folkbokförda i kommunen som fyllt 65 år.

Den fria trafiken för äldre, över 65 år, gäller på alla Västtrafiks linjer samt vid resor med Närtrafik. Information om seniorkort kommer att skickas till alla berörda seniorer i början på maj.

– Ale kommun var tidiga med införandet 2010 av fria resor under lågtrafik för 65-plussare. Det efter en motion från socialdemokraterna redan 2008. Det här är en brett politiskt förankrad satsning på välfärden och nu hoppas vi att underlätta för fler seniorer, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ale kommun har sedan tidigare erbjudit gratis seniorresor i lågtrafik till personer över 65 år. Nu har socialdemokraternas vallöfte om fria resor dygnet runt förhandlats fram med koalitionen så det finns en samsyn kring dessa fria resor. Kommunen har beslutat att utöka giltigheten till dygnet runt från och med 1 juni. Det innebär att personer över 65 år som är folkbokförda i kommunen kan nu åka gratis dygnet runt inom Ale kommunzon på alla Västtrafiks linjer samt vid resor med Närtrafik. 

Som resenär behöver man inte byta något kort, utan det går att fortsätta resa med sitt befintliga seniorkort. Första veckan i maj får seniorkortsinnehavare i Ale ett vykort med information om förändringen. Har man inte förut tackat ja till seniorkortserbjudandet och saknar kort kan man kontakta Västtrafiks kundservice.

– Vi ser gärna att fler utnyttjar kollektivtrafiken. Det gynnar miljön och vår profilering som en hållbar kommun, säger Mikael Berglund. 

Resorna med kollektivtrafiken i Ale ökar och det gjordes 914 000 bussresor under 2018. Under första kvartalet 2019 ökade bussresandet med över 8 procent mot föregående år samma period. Dessutom var det ca två miljoner resor med Alependeln 2018.

Vi är glada över det här initiativet och ser fram emot att gemensamt med Ale kommun och Västtrafik minska bilresandet och verka för en hållbar kommun, säger Bengt Svensson, trafikchef på Nobina som kör linjetrafik åt Västtrafik i Ale.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.188