23948sdkhjf

Utomhusmatlagning på Västkusten

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det blev succé för Ramsviks bokningsbara bord där maten lagas och serveras utomhus – nu kommer de första utländska besökarna men även researrangörer är välkomna att boka plats.

Utomhusmatlagning är en trend som växer sig starkare och starkare. I helgen kommer de första internationella gästerna till det bokningsbara bord som finns placerat på klipporna vid Tångevik på Ramsvikslandet. Bokningarna är ett resultat av Visit Swedens initiativ ”The Edible Country”, som syftar till att skapa internationell uppmärksamhet för svenska smaker och svensk natur. Självklart kan även svenska grupp- och bussresearrangörer boka in sig för en häfteg smak och naturnära upplevelse -. men det är så klart alltid en chansning eftersom vädret inte låter sig bokas i förväg.

Bordet har funnits tillgängligt för bokning på bookatable.com sedan i vintras. När besökarna bokar sina platser vid bordet får de tillgång till ett primuskök, lokala råvaror och ett recept som berättar hur dessa ska tillagas. Receptet bygger på svenska smaker och på råvaror som ska gå att hitta i naturen – men de finns också tillgängliga i den råvarukorg som följer med bokningen.

Kocken Tomas Sjögren - Årets kock 2015 och vinnare av TV4-programmet Kockarnas kamp 2018, har tagit fram receptet som ska tillagas. Bordet rymmer 12 personer åt gången, och kan bokas varje fredag. Ramsvik Stugby & Camping, som administrerar bokningarna och tar hand om gästerna under besöken, vittnar om ett stort internationellt intresse.

– Vi är uppe i 143 personer från olika länder som har bokat bordet. Det första besöket nu på fredag är från Israel! Framöver får vi gäster från Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Norge, Polen och Danmark. Det är otroligt kul! Får vi in en avbokning så går de platserna åt nästan direkt igen, så det finns verkligen ett stort sug efter att få komma hit och laga mat uppe på klipporna, säger Annika Johansson, som äger och driver Ramsvik Stugby & Camping tillsammans med Torbjörn Backlund.

Nationellt initiativ

The Edible Country är ett initiativ från Visit Sweden, som tillsammans med tio regionala turistorganisationer (däribland Turistrådet Västsverige) har placerat bokningsbara bord i natursköna miljöer runtom i Sverige. Ursprungligen var bordet på Ramsvikslandet det enda västsvenska, men under våren har även Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal samt Norrqvarn vid Göta kanal tillkommit.

– Ramsvik Stugby & Camping gillar utmaningar, och älskar att få visa upp vår unika natur för resten av världen. Platsen där bordet står uppe vid Tångevik är en av de finaste i världen om du frågar mig. Den ger en mäktig känsla av vildmark, hav och orörd natur samtidigt som man befinner sig bara en kort bit från närmaste hus, vilket många uppskattar. Det är mycket lätt att ta sig ut till denna vackra plats, säger Annika Johansson.

Intresse även bland journalister och researrangörer

Turistrådet Västsverige publicerade redan i slutet av januari webbplatsen vastsverige.com/ediblecountry, som finns i såväl svenska som engelska och tyska versioner. Förutom information om borden, maten och naturen finns här också material som berättar om vad man kan göra i övrigt när man besöker Västsverige och Bohuslän. Internationella journalister och influencers har redan varit på plats och lagat mat vid borden på Ramsvikslandet och vid Gunnebo slott – något som genererar innehåll och marknadsför Västsverige till en internationell målgrupp.

– Genom att rikta uppmärksamhet till både Sverige och Västsverige som destination är detta ett utmärkt tillfälle att lyfta alla fantastiska reseanledningar som finns i Västsverige och Bohuslän. Det ger oss också möjlighet att stärka Västsveriges position som mat- och naturdestination, säger Ann-Charlotte Carlsson, chef marknad och kommunikation, Turistrådet Västsverige.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Nyhetsbrev

Norwegian säljer dotterbolag

Arkiv

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Från småföretag - till branschens gigant

Rolfs Flyg & Buss är gruppreseföretaget som gjort en egen hisnande resa – från den lilla resebyrån på Hisingen till ett jätteföretag som väntas omsätta en miljard kronor nästa år. Arkitekten bakom den makalösa tillväxten är Emanuel Karlsson, vd sedan 2006.

Portugal vann igen

Ny rapport till flygets försvar

Flyget behövs för svensk besöksnäring enligt en ny rapport.

Norwegian avvecklar allt långdistansflyg från Stockholm

Hamnsamarbete för miljön i Norden

Arlandabanan 20 år

Kungen och drottningen invigde Arlandabanan i november 1999 - Sveriges första privata snabbtågsprojekt firar därmed 20 år i dagarna.

Viking Line till Visby och Bornholm

Birka Cruises till Berlin

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Ferry till Furuvik

SJ storsatsar på VR

Fritzsons tågmat

1

Shoppingturismen ökar – kineser mest lönsamma

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143