23948sdkhjf

Gotlandsbuss förlorar trafiken

Gotlandsbuss förlorar all kollektivtrafik och skoltrafik på Gotland - det blir i stället Bergkvarabuss som får uppdraget med trafikstart i juni nästa år.

22 maj beslutade Region Gotland att tilldela Bergkvarabuss uppdraget att utföra all kollektivtrafik på Gotland, med start i juni 2020 - såväl den vanliga kollektivtrafiken som skoltrafiken. 

Avtalet löper tre år och värdet uppgår till cirka 120 miljoner kronor per år. Med miljön i fokus kommer samtliga 65 fordon att köras fossilfritt. Runt 70 procent av trafiken kommer att drivas med biogas som produceras på Gotland.

Jag gläds åt det förtroende som Region Gotland ger oss och jag ser fram emot att, tillsammans med dem, utveckla en kundorienterad, grön trafik. Uppdraget stärker vår verksamhet på ön, där vi redan har närvaro. Jag tror att vi kan bidra till en positiv ökning av turisttrafiken, säger Göran Mellström, vd på Bergkvarabuss.

Befintlig personal kommer att erbjudas anställning om tilldelningen vinner laga kraft, det finns möjlighet att överklaga ännu ett par veckor. 

Gotlandsbuss som kör trafiken i dag vägrade att lämna anbud eftersom samverkansbolaget tyckte anbudstiden var allt för kort i förhållande till de stora investeringar som krävdes. De tyckte Region Gotlands sätt att sköta upphandlingen stred mot lagen om offentlig upphandling och tog saken till Förvaldningsrätten som dock gav regionen rätt. Därefter följde en tur till Kammarrätten som också gav Region Gotland rätt och då fick upphandlingen genomföras exakt enligt den ursprungliga planen.

Därefter har Gotlandsbuss JO-anmält Region Gotland, där ligger ärendet fortfarande i väntan på beredning. Vad ett eventuellt JO-beslut kan innebära är oklart men rt-forum kommer att rapportera så fort det blir känt.

Vad förlusten av trafiken innebär för samverkansbolaget Gotlandsbuss är ännu oklart, men sannolikt kommer samverkansbolaget inte att ha någon roll efter nästa sommar, de ingåene bolagen kommer dock sannolikt att fortsätta med trafik av olika slag även framgent.

För Bergkvarabuss innebär uppdraget också en utmaning: Gotlands kollektivtrafik ligger i botten vad gäller marknadsandel av samtliga personresor, dessutom ligger öns kollektivtrafik bland bottenskrapet när det gäller kundnöjdheten jämfört med alla andra svenska regioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157